Ημέρα 7η: Κινέζικο μαρτύριο

Ημέρα 7η: Κινέζικο μαρτύριο

Εχθές ήταν η ημέρα των πειρασμών.

Πειρασμός 1: Νιώθω δυνατός.

Είχα εισιτήριο για το κινέζικο φιλμ ”Bliss” στις 20:00 και πέντε λεπτά πριν έβλεπα μπάσκετ σε ένα καφέ στην Χαριλάου Τρικούπη. Ευτυχώς που ακόμα μπορώ να τρέξω αρκετά γρήγορα και έφτασα τη στιγμή που τελείωνε η παρουσίαση του σκηνοθέτη.

Δυστυχώς, ήταν η δεύτερη στη σειρά απογοητευτική κινέζικη ταινία μετά το ”Luxury Car” της Τρίτης. Μια αδιάφορη ιστορία, δήθεν καθημερινή αλλά χωρίς κανένα στόχο και με τελείως βεβιασμένη σύνδεση με τον τίτλο, ”Ευδαιμονία”. Καλή φωτογραφία- ρουτίνα πλέον για έναν Ασιάτη σκηνοθέτη- αλλά τίποτα ενδιαφέρον που να σε κάνει να νοιάζεσαι για την τύχη των ηρώων. Βασανιστήριο.

Συχνά πυκνά η κάμερα τους παρακολουθούσε από μακριά. Εγώ ένοιωθα ότι είμαι ακόμη πιο μακριά. Αποκορύφωμα η σκηνή που κάποιος κομπάρσος πεθαίνει έτσι ξαφνικά χωρίς κανένα προφανή λόγο και κανείς δεν αναφέρεται σ’ αυτόν ξανά. Ο άνθρωπος πέθανε για να προχωρήσει υποτίθεται η πλοκή και δεν μπορώ να το ξεπεράσω με τίποτε!

Το μίνιμαλ κινέζικο στιλ είναι τελικά για λίγους δημιουργούς ή οι ιστορίες που οι υπόλοιποι έχουν να πουν δεν είναι αρκετά δυνατές. Ό,τι κι αν ισχύει εμένα με χάνουν.

Πειρασμός 2: Η ομάδα χαλάρωσε.

Βγαίνοντας από την ταινία του Ζεμίν, συναντώ δυο φίλους που με καλούν σε μπαρ του κέντρου όπου θα μαζέψουν κι άλλους της παρέας. Προλαβαίνω να πιω μια μπύρα μέχρι να δω το Νορβηγικό ”Ένας διαφορετικός άνθρωπος” κι έτσι τους ακολουθώ. Αποδεικνύεται ότι ο ένας έχει γενέθλια και οι άλλοι του ετοιμάζουν έκπληξη. Η μία μπύρα γίνεται δύο και η συνέχεια δεν είναι υπέρ της ταινίας. Ελπίζω απλά να μην έχασα κάτι καλό.

Σήμερα σκοπεύω να εξιλεωθώ. Έχω στα χέρια μου το ”VYI”, το ”Pervert’s guide to cinema” και το ”Neil Young: Heart of Gold”. Θα τα βλέπω από το πρωί. Το απόγευμα βλέπω ”Unforgiven” και ”Hana” στο ”Δαναό”. Θα ξορκίσω τις Κινέζικες αποτυχίες με Κορεάτικο και Ιαπωνικό. Το ”Little Miss Sunshine” δεν το προλαβαίνω, αλλά έχω διαβάσει τα καλύτερα και το προτείνω.

Εξιλέωση τώρα...

Λουκάς Τσουκνίδας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v