Ημέρα 4η: Ο Φινλανδός ξαναχτύπησε

Χθες, την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ ”Νύχτες Πρεμιέρας” η επιλογή ήταν δύσκολη: Καινούργιος Καουρισμάκι ή ”Αντίο Φάλκενμπεργκ”; Ο Φινλανδός με το ”Φώτα στο Σούρουπο” συνεχίζει στο ίδιο αισθητικό μοτίβο με τον ”Άνθρωπο χωρίς παρελθόν” αλλά με τελείως διαφορετικό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Και δικαιώνεται.

Κυριακή χτες με βελτιωμένο καιρό και δεν μπορούσα να αφήσω τον απογευματινό καφέ να πάω για κινηματογραφικά πουρνάρια. Έτσι κι αλλιώς έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στον καινούργιο Καουρισμάκι και το ”Αντίο Φάλκενμπεργκ”.

Φιλανδία – Σουηδία: 1-0

Ο Άκι Καουρισμάκι με το ”Φώτα στο Σούρουπο” συνεχίζει στο ίδιο αισθητικό μοτίβο με τον ”Άνθρωπο χωρίς παρελθόν” αλλά με τελείως διαφορετικό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι κι αυτός μόνος αλλά φαίνεται να το έχει διαλέξει αφού αρνείται πεισματικά τη μοναδική ειλικρινή προσφορά συντροφιάς που δέχεται και προσπαθεί να αφοσιωθεί στην προσωπική του επιτυχία. Δεν είναι καθόλου παραιτημένος και μετά από κάθε χτύπημα σηκώνεται και συνεχίζει παρ’ ότι είναι προφανές ότι οι ικανότητές του δεν αρκούν για να τον κρατήσουν μέσα στο ρινγκ.

Ενδιαφέρουσα στροφή, δεν είναι μόνο οι μίζεροι μοναχικοί αλλά και οι ονειροπόλοι. Σε κερδίζει προς το τέλος.

Μια μέρα μακριά από τους Ασιάτες ήταν αρκετή κι έτσι αμέσως μετά πήρα τη δόση μου από Τοσιάκι Τογιόντα και ”Blue Spring”. Μια παρέα συμμοριτών σε κακόφημο σχολείο του Τόκιο πρέπει να αποδεχτούν ότι με την αποφοίτηση παύουν να είναι αφεντικά του μικρόκοσμού τους και είναι πάλι πρωτοετείς αλλά σε πιο σκληρό γήπεδο. Φανταστικό στιλ και μια πολύ δυνατή κεντρική ιδέα από τον απίθανο Ιάπωνα (το κουράζω αλλά αξίζει!).

Ο ταλαντούχος και ο μέτριος αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς αδιέξοδο. Η διαφορά είναι ότι ο ταλαντούχος, μπορεί να καταλάβει ότι με την αποτυχία δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου. Η μετριότητα κλατάρει κάτω από το βάρος που ο ίδιος προσέδωσε στο μέλλον του.

Σήμερα θα δω και την πρώτη μου ισπανόφωνη, το βραβευμένο στο Ρότερνταμ ”Madeinusa” (μία λέξη και όχι made in USA) που έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ηθογραφική ιδέα. Αν βρω για το αγαπημένο του περσινού Σάντανς ”Brick” θα το τιμήσω και το βράδυ θα καταλήξω πάλι στην Άπω Ανατολή με τον ”Κρεμαστό Κήπο”- ποιου άλλου;- του Τογιόντα.

Για τους μουσικόφιλους υπάρχει το ”Τσιγγάνικο Καραβάνι” και το ”Dave Chappelle’s block party” του Μισέλ Γκοντρί και για τους φιλάνθρωπους το πολύ ενδιαφέρον ”Der Kick” με αυξημένη τιμή (για καλό σκοπό).

Σαγιονάρα...

Λουκάς Τσουκνίδας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v