Insider tips

Insider tips

Η Τυνησία είναι μεν γνωστή για τις ακρογιαλιές της και τις ιστορικές πόλεις της αλλά πιστέψτε με, το ταξίδι αυτό δεν θα παρουσιάσει κανένα ενδιαφέρον για όποιον δεν έχει διάθεση να ταρακουνηθεί ”εσωτερικώς” μέσα σε ένα τζιπ και να ”καεί” από τον ήλιο πάνω σε μια καμήλα κάνοντας βόλτα στην έρημο.

Έχοντας διασχίσει την Τυνησία από την Τύνιδα έως το νοτιότερο σημείο της, ελπίζουμε να σας μεταφέρουμε όλες εκείνες τις εικόνες που έχουν παραμείνει ζωντανές στη μνήμη μας και σας παρουσιάζουμε τη δική μας διαδρομή.

Ξεκινώντας -νοικιάζοντας τζιπ με τοπικό οδηγό απαραιτήτως- από την Τύνιδα και κατευθυνόμενοι προς την Kairouan, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Ισλάμ, πρέπει να επισκεφτείτε τα παλιά Υδραγωγεία και το τζαμί Sidi Okba. Εκεί θα χρειαστεί να πληρώσετε κάτι ελάχιστο για την ”κελεμπία” που θα σας φορέσουν αν δεν είστε ενδεδυμένοι αναλόγως.

Επόμενος σταθμός η πηγή των Αγλαβιτών, μέσα σε μία από τις οάσεις που συναντάτε στο δρόμο προς τα νότια. Πιστέψτε με, όσο όαση είναι –ή ήταν– για τους καμηλιέρηδες της ερήμου, τόσο θα είναι και για σας. Η στάση σε αυτό το σημείο της διαδρομής, όπως και σε κάθε επόμενη, είναι αναγκαιότερη από ποτέ, μιας και θα έχετε ανακατευτεί στο μέγιστο, από τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί- ραλίστες των τζιπ.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, πρέπει απαραιτήτως να δείτε από κοντά πόσος κόπος και πόσοι... κόμποι χρειάζονται για ένα χειροποίητο χαλί σε παραδοσιακό υφαντήριο που θα βρείτε στο δρόμο σας. Θα θαυμάσετε τους φοβερούς χρωματικούς συνδυασμούς στα πάσης λογής στρωσίδια και θα δείτε από κοντά τους παραδοσιακούς αργαλειούς και την όλη διαδικασία.

Έχοντας ήδη προχωρήσει αρκετά στην ενδοχώρα, επόμενος προορισμός είναι η Medina της Tozeur και η όαση της Douz, με ενδιάμεσο σταθμό τη Chott El Jerid για να δείτε την αλμυρή έρημο και τη συλλογή στην περιοχή τόνων αλατιού.

Φτάνοντας στη Douz είσαστε στη Σαχάρα. Απαραιτήτως το επόμενο που πρέπει να κάνετε -με η χωρίς στολή καμηλιέρη- είναι μια βόλτα με καμήλες στην έρημο. Μοναδική εμπειρία, μοναδικές εικόνες.

Μετά από αυτή τη βόλτα, οπλιστείτε με υπομονή, αντοχές, φάτε μόνο φρυγανιές, και κατευθυνθείτε προς την όαση Ksar Ghilane, η οποία απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες από την Tozeur. Στη διαδρομή θα νιώθετε ότι είστε στο πουθενά. Τα μάτια σας θα χορτάσουν έρημο. Απέραντες εκτάσεις με άμμο, επαναλαμβανόμενες εικόνες που εμπλουτίζονται με κοπάδια καμήλων να περπατούν αμέριμνα, στα δεξιά και αριστερά του δρόμου.

Ο προορισμός σας είναι κοντά όταν στο τοπίο εισέρχονται εικόνες από τα χαμόσπιτα και τα ζώα των Βέρβερων που κατοικούν παραπλεύρως του camp. Φτάνοντας στην κατασκήνωση θα εντυπωσιαστείτε από την απλότητα και ομορφιά της όασης, αλλά -μη σας κάνει εντύπωση- και από την πολυτέλεια που θα αντικρίσετε μπαίνοντας στη σκηνή σας.

Στη διάθεσή σας, εντός της σκηνής η οποία έχει σχήμα αχιβάδας, μπάνιο με ζεστό νερό, κρεβάτια και κλιματιστικό. Στο χώρο του camp υπάρχει και θερμή πηγή για κολύμπι αλλά και πισίνα. Το βράδυ μην πάτε νωρίς για ύπνο. Δειπνήστε στο υπάρχων εστιατόριο και καθίστε στο καφέ παραπλεύρως. Όλο και κάποιος βεδουίνος θα υπάρχει διαθέσιμος για να σας πει ιστορίες από την περιοχή και να σας τραγουδήσει. Στην πιθανότητα να σας προτείνουν να βγείτε στην έρημο να ανάψετε φωτιές τη νύχτα μαζί τους, μην πείτε όχι.

Το πρωί, μάλλον πριν ξημερώσει, ξυπνήστε, ντυθείτε καλά γιατί κάνει πολύ κρύο, και ανεβείτε στον Πύργο του camp να δείτε την ανατολή του ήλιου. Όσο μεγάλη και να είναι η αναμονή, μείνετε, αξίζει τον κόπο και το πούντιασμα.

Στη συνέχεια εξερευνείστε την έρημο και πάλι. Έχει πολλά να σας δείξει ακόμη. Ένα αξιοθέατο είναι τα σκηνικά που στήθηκαν για το Star Wars που γυρίστηκε στην περιοχή. Στους τοίχους θα δείτε πολλά ελληνικά ονόματα επισκεπτών –παλιές καλές συνήθειες να αφήνουμε το στίγμα μας.

Έχοντας πλέον συνηθίσει –και εκτιμήσει ελπίζουμε– τις οδηγικές ικανότητες των τοπικών οδηγών πρέπει να κατακτήσετε ως συνεπιβάτες και τις κορυφές των αμμόλοφων. Μπορεί λίγο να σας κοπεί το αίμα, αλλά είναι φοβερή εμπειρία στα αλήθεια.

Μετά από όλα αυτά μπορείτε να επιστρέψετε στον ”πολιτισμό”. Βέβαια για εμάς οφείλω να σας πω ότι το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού ήταν η έρημος.

Στην επιστροφή σας λοιπόν έχετε ακόμη να δείτε:

Τα χωριά - φρούρια των Βέρβερων Chenini και Tataouine. Να ανεβείτε οπωσδήποτε στην παλιά πόλη και τα εγκατελλειμένα σπίτια και των δύο που κάποτε φιλοξενούσαν τις ορεινές φυλές της περιοχής.

Επόμενος σταθμός σας πρέπει να είναι η πόλη Matmata, το μοναδικό χωριό των Τρωγλοδυτών, με σπίτια κάτω από την επιφάνεια της ερήμου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα από χώμα, μέσα στο χώμα, είναι πολύ καθαρά.

Για να καταλάβετε πώς είναι φτιαγμένα φανταστείτε ένα κρατήρα διαμέτρου 20 μέτρων περίπου. Η βάση του αποτελεί την αυλή της τρώγλης και σκαμμένα αριστερά και δεξιά στα τοιχώματά του βρίσκονται τα δωμάτια. Απαραίτητο αξεσουάρ ωστόσο είναι η δορυφορική κεραία, την οποία συναντάμε σε όλα σχεδόν τα σπίτια στην Τυνησία από άκρη σε άκρη.

Στην Τύνιδα, που και εκεί πρέπει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, αξίζει να δείτε το περίφημο μουσείο Bardo με την πιο πλούσια και καλοδιατηρημένη συλλογή ψηφιδωτών στον κόσμο. Συνδυάστε το με επίσκεψή στην παλιά πόλη της Καρχηδόνας που κάποτε δέσποζε στο μεσογειακό χώρο. Παραπλεύρως της παλιάς πόλης θα δείτε το Παλάτι του βασιλιά. Εννοείται ότι βρίσκεστε στην πιο ωραία πλευρά της πόλης.

Αν ωστόσο νοσταλγήσατε Ελλάδα, έχουμε να προτείνουμε Sidi Bou Said –την επονομαζόμενη ”Μύκονο” της Τυνησίας. Το άσπρο και μπλε κυριαρχεί σε αυτό το γραφικό χωριουδάκι και η τουριστική αγορά του παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Παραλιακά κατά τη γνώμη μας η Τυνησία δεν έχει τίποτα άξιο λόγου να επιδείξει συγκρινόμενη με την Ελλάδα. Ωστόσο αν επιμένετε επισκεφτείτε τη Hamamet και τη Sousse.

Ένα πρωινό απαραιτήτως να πάτε για ψώνια στα σουκ της Τύνιδας. Αν εξαιρέσει κανείς το συνωστισμό σε αυτές τις αγορές, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι πολύ ευχάριστη η διαδικασία του παζαριού και η αντιμετώπιση από τους Τυνησίους, που δείχνουν πραγματικά να μας συμπαθούν πολύ σα λαό.

Αγοράστε ό,τι νομίζετε ότι χρειάζεστε ή καλύτερα ό,τι σας αρέσει υπολογίζοντας 50% κάτω από την αρχική τιμή που θα σας πουν. Μπορείτε να πληρώνετε και με ευρώ. Ωστόσο αν φτάνοντας στο αεροδρόμιο έχετε δηνάρια, το τοπικό νόμισμα, αγοράστε αρώματα και καλλυντικά στα duty free σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Τι μας έκανε εντύπωση:

- Οι μεγάλοι τοίχοι στα χωριά προς την Έρημο, γύρω από τα σπίτια για να τα προφυλάσσουν από την άμμο.

- Κατά τις πρωινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες ο φοβερός συνωστιστός στους δρόμους από πολλούς μαθητές, με μαθητικές στολές, μιας και τα σχολεία είναι ανοιχτά πρωί- απόγευμα. Αυτή η χώρα έχει μέλλον...

- H ευγένεια όλων των οδηγών μπροστά στη θέα μπλόκων της εκεί τροχαίας μηδενίζοντας σχεδόν την ταχύτητα περνώντας από το σημείο. Όπως μας είπαν, κανένας οδηγός-τουρίστας δεν θα αποφύγει τον έλεγχο.

- Τα πολλά σκουπίδια στους δρόμους στα χωριά προς το Νότο.

Τι να προσέξετε:

- Να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

- Να τρώτε μόνο σε ξενοδοχεία ή σε τοπικά εστιατόρια που θα σας προτείνουν οι ξεναγοί σας.

- Για τη βόλτα σας στην έρημο να φοράτε βαμβακερά ρούχα και καπέλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v