Μαθιός: Σταθερή αξία

Όταν απέναντι του, στα όρια σχεδόν του Τούρλου, χτίστηκε το καινούργιο, άσχημο και αναποτελεσματικό λιμάνι του νησιού, πολλοί πιστέψαμε ότι το μαγαζί θα έχανε τον ήσυχο, ρουστίκ και σχεδόν ειδυλλιακό χαρακτήρα του— και μαζί την ποιότητα του.

Παραδοσιακή και απόλυτα σταθερή αξία της Μυκόνου είναι ο Μαθιός.

Όταν απέναντι του, στα όρια σχεδόν του Τούρλου, χτίστηκε το καινούργιο, άσχημο και αναποτελεσματικό λιμάνι του νησιού, πολλοί πιστέψαμε ότι το μαγαζί θα έχανε τον ήσυχο, ρουστίκ και σχεδόν ειδυλλιακό χαρακτήρα του— και μαζί την ποιότητα του.

Το γύρω περιβάλλον μπορεί να άλλαξε, αλλά ο Μαθιός –το μαγαζί και ο άνθρωπος— καθόλου. Το χαμόγελο υποδοχής είναι το ίδιο, τα τραπεζάκια κάτω από το πυκνό φύλλωμα τα ίδια δροσερά και καθαρά και η ποιότητα και το εύρος της επιλογής στην κουζίνα– όπου προεδρεύει η γυναίκα του Μαθιού – καλύτερα από ποτέ.

Και, ο Μαθιός δεν άφησε τις υπερβολές της Μυκόνου να τον επηρεάσουν: οι τιμές λογικές και προσιτές και τα φαγητά τόσα ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν το όποιο βαλάντιο.

Ψάρι πολύ δεν θα βρείτε στο Μαθιό. Παίρνει λίγο και μόνο φρέσκο από δικές του... πηγές. Πάντα ντόπιο— δηλαδή ελληνικό. Οι μεζέδες του, όμως, δεν έχουν τέλος. Δοκιμάσαμε τα μανιτάρια γεμισμένα με φρέσκο βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό, τα κολοκυθάκια σκαμμένα και γεμισμένα με ένα εκπληκτικά αρωματικό μίγμα κρέμα τυριού, μία φανταστική άσπρη– άσπρη μελιτζανοσαλάτα με μόνο πρόσθετο το μαϊντανό και αρτυσμένη μόνο με λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι καθώς και ελάχιστο κρεμμυδάκι, μικρά γιουβετσάκια με μουσακά— που κάλλιστα αποτελούν και κύριο πιάτο- φρεσκοτηγανισμένες πατάτες Νάξου, καλή ταραμοσαλάτα, απόλυτα αυθεντική τυροκαφτερή Μυκόνου, ώριμη λούντζα και παραδοσιακά παπουτσάκια.

Δεν δοκιμάσαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά από προηγούμενες εμπειρίες ανεπιφύλακτα προτείνουμε όποιο από τα μαγειρευτά του Μαθιού. Τα περισσότερα είναι σπεσιαλιτέ της κυρίας Γεωργίας και ιδιαίτερα ξεχωρίζουν το αρνάκι αυγολέμονο και το κοκκινιστό, είτε με πατάτες είτε με μακαρόνια.

Οι σαλάτες φρέσκιες, καλά καθαρισμένες και με τη σωστή αναλογία στο dressing. Πλούσιες και σε ποσότητα και σε υλικά –από πολύπλοκες μέχρι απλές.

Για τα ψητά κρέατα του Μαθιού δεν μπορεί κανείς να πει παρά καλά λόγια. Αραδιασμένα στη μεγάλη βιτρίνα, καθαρά, σιτεμένα, ετοιμάζονται πάντα σύμφωνα με την παραγγελία.

Εύγευστα συνοδεύονται, αν θέλει κανείς με διάφορες σάλτσες –αν και η συνοδός μου κι’ εγώ προτιμήσαμε να προσθέσουμε στη γεύση του σκέτου ψητού ενός από τα καλύτερα T- bone που έχω ποτέ φάει, λίγο φρέσκο και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και ελάχιστο λεμόνι.

Στο Μαθιό δεν θα βρείτε ούτε μεγάλη λίστα κρασιών ούτε πολύπλοκα γλυκά. Η επιλογή κρασιών όμως είναι ευπρεπής, σε λογικές τιμές και καλύπτει όλα τα γούστα. Η κρεμ καραμελέ είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική για να κλείσει ένα ωραιότατο γεύμα—που ο Μαθιός συμπληρώνει με τις κλασσικές γκράπες και τα ηδύποτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v