Οδοιπορικό: Κάθε πόλη μια περιπέτεια!

Οχι μία ή δύο, αλλά αρκετές από τις πόλεις του Μαρόκο παρουσιάζουν σημαντικά αξιοθέατα, προσφέροντας διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και έχοντας η κάθε μία να αφηγηθεί την δική της ιστορία.

Οχι μία ή δύο, αλλά αρκετές από τις πόλεις του Μαρόκο παρουσιάζουν σημαντικά αξιοθέατα, προσφέροντας διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και έχοντας η κάθε μία να αφηγηθεί την δική της ιστορία.

Η... πολυδιάσπαση αυτή του ενδιαφέροντος, αναφέρουν οι ιστορικοί δεν είναι τυχαία, αφού κατά κύριο λόγο αποδίδεται στην πολυπολιτισμική κατοχή της χώρας και στις διαφορετικές εδαφικές προτεραιότητες που κάθε κατακτητής έθετε, φροντίζοντας την ανάπτυξη διαφορετικών αστικών κέντρων.

Καζαμπλάνκα: Εκεί που συμβαίνουν όλα

Το 60% των μαροκινών επιχειρήσεων βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα, η οποία ευθύνεται για το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

Ήταν πάντοτε η πιο avant-garde πόλη του Μαρόκου, με εξαιρετική ικανότητα στην αξιοποίηση των εξελίξεων σε τεχνολογία και μοντέρνο τρόπο ζωής, σε ένα εξαιρετικό ”πάντρεμα” με την μαροκινή παράδοση, μέσω του οποίου δημιουργεί το δικό της, μοναδικό στιλ.

Το κέντρο της Καζαμπλάνκα είναι στο επίκεντρο μεγάλων λεωφόρων που επεκτείνονται σε σχηματισμό άστρου, στην κάθε μια από τις οποίες βρίσκονται κομψά κτίρια, σε έναν αξιοθαύμαστο συνδυασμό αρτ ντεκό και παράδοσης.

Στην Καζαμπλάνκα θα βρείτε μερικά εξαίρετα δείγματα αρχιτεκτονικής, κυρίως γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης Place Mohammed. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία στην πόλη είναι το Hassan II Mosque, το μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου, το οποίο μάλιστα είναι ανοικτό σε μη μουσουλμάνους, η μεντίνα, το παλαιό μεσαιωνικό τμήμα της πόλης το οποίο δεν συγκρίνεται με τις μεντίνες άλλων Μαροκινών πόλεων, αλλά και το πάρκο Parc de la Arabe.

Μια επίσκεψη στο Μαραμπού

Σε μικρή απόσταση από την Καζαμπλάνκα, σε ένα βραχώδες νησί που είναι προσβάσιμο μόνο όταν το επιτρέπει η παλίρροια, βρίσκεται το Marabout de Sidi Abderrahmane koubba, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, κυρίως κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Η κεντρική αγορά

Η κεντρική αγορά της Καζαμπλάνκα είναι κυριολεκτικά μια γιορτή για τις αισθήσεις. Υπάρχουν τόσο εκλεκτά προϊόντα που, εάν μένετε σε ξενοδοχείο, σίγουρα θα ευχηθείτε να μπορούσατε να μαγειρέψετε μόνος σας. Ψάρια και θαλασσινά απευθείας από τον ωκεανό, πυραμίδες από φρούτα και λαχανικά, αλλά και πολλά λουλούδια.

Ασιλάχ: Μια πόλη - γκαλερί

Η Ασιλάχ μοιάζει πολύ με μια ισπανική πόλη της Ανδαλουσίας. Είναι μια μικρή, ξεπλυμένη από τον Ατλαντικό πόλη, με κάστρα και πολεμίστρες που σου δίνουν την αίσθηση ότι ο χρόνος εκεί δεν έχει κυλήσει από το Μεσαίωνα.

Το Ασιλάχ έχει την ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες παράκτιες πόλεις της χώρας. Ήταν η πρώτη που έπεσε στα χέρια των πορτογάλων και χρειάστηκαν πολλές μάχες από τους Μαροκινούς για να την επανακαταλάβουν.

Κάθε καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του πολιτιστικού φεστιβάλ του Αυγούστου, η πόλη μετατρέπεται σε μια τεράστια γκαλερί. Οι καλλιτέχνες επιδεικνύουν τα έργα τους στα προάστια του παλατιού Pasha Raϊsunni, στους δρόμους, ή ζωγραφίζουν απευθείας στους τοίχους της πόλης.

Μαρακές: Παζαρέψτε!

Το Μαρακές ξυπνά κάθε πρωί εδώ και 800 χρόνια με την ίδια φωνή, αυτή του μουεζίνη από τον πανύψηλο (70 μέτρα) μιναρέ του τζαμιού Κουτούμπια, του πνευματικού επίκεντρου του Μαρακές.

Η περίφημη πλατεία Djemaa el-Fna, όπου λαμβάνει χώρα και το διάσημο παζάρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ”ζωντανά θέατρα”. Οι ντόπιοι το αποκαλούν αυλή των θαυμάτων, και πράγματι, εκεί βρίσκεις ένα σωρό θαυματοποιούς, γητευτές, κομπογιαννίτες και χαρτορίχτρες.

Από την τοπική κουζίνα, θα πρέπει να δοκιμάσετε το τσάι με δυόσμο ή με μέντα (το καλύτερο αντίδοτο στην αποπνιχτική ζέστη), αλλά και την μαροκινή συνταγή για κους κους, το οποίο μαγειρεύεται σε πήλινες στάμνες με κρέας.

Ταγγέρη: Ένα περιστέρι στον ώμο της Αφρικής

Η Ταγγέρη πάντοτε αποτελούσε πόλο έλξης λόγω της στρατηγικής της θέσης. Από τότε που το Τινγκίς ιδρύθηκε στον 4ο αιώνα προ Χριστού, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Φοίνικες, οι Βάνδαλοι, οι Άραβες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί έχουν δώσει μάχες για το δικαίωμα να την ελέγχουν.

Καμία άλλη αφρικανική πόλη δεν είναι κοντύτερα στην Ευρώπη και καμία δεν έχει αγαπηθεί περισσότερο από Ευρωπαίους και Αμερικανούς καλλιτέχνες -ζωγράφους, μουσικοί και συγραφείς.

Ο Ντελακρουά, ο Ματίς, ο Βαν Ντογκέν, ο Τένεσι Γουίλιαμς, αλλά και ο Γουίλιαμ Μπάροουζ είναι μεταξύ αυτών που έχουν ζήσει στην Ταγγέρη. Οι παραπάνω κύριοι μπορεί να μην είναι ο μοναδικός λόγος για να επισκεφτείτε την Ταγγέρη, ίσως όμως θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι είναι ένας πολύ καλός!

Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v