Ναύπακτος: Απόδραση για μυημένους

Θεωρείται- και δικαιολογημένα- είναι μία από τις πλέον όμορφες και εν μέρει συμφέρουσες αποδράσεις για κάποιον που θέλει σε ένα ΣαββατοΚύριακο να συνδυάσει θάλασσα, βουνό, καλό φαγητό, πολύ καλή νυχτερινή ζωή με... ολίγη από ιστορία.

Θεωρείται- και δικαιολογημένα- είναι μία από τις πλέον όμορφες και εν μέρει συμφέρουσες αποδράσεις για κάποιον που θέλει σε ένα Σαββατοκύριακο να συνδυάσει θάλασσα, βουνό, καλό φαγητό, πολύ καλή νυχτερινή ζωή με... ολίγη από ιστορία.

Βγαίνοντας από Αθήνα, μέσω Αττικής Οδού θα πρέπει να υπολογίσετε διόδια 17,9 ευρώ ανά κατεύθυνση – χρησιμοποιώντας την κατ΄ ευφημισμό νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών (η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς διαχωριστικό κρηπίδωμα), διασχίζοντας την πανέμορφη (αλλά με αλμυρούτσικο εισιτήριο) Γέφυρα Ρίου– Αντιρρίου για να βρεθείτε στην ειδυλλιακή Ναύπακτο.

Το κάστρο της πόλης είναι το πρώτο που βλέπει ο ταξιδευτής, το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου, που φθάνει μέχρι τα 200 μ. υψόμετρο. Πρώτοι οι Πελασγοί οχύρωσαν την πόλη για να λάβει την τελική του μορφή το 1204 από τους Ενετούς. Στην ιστορία κατέχει τιμητική θέση για τη σπουδαία νίκη των ευρωπαικών ναυτικών δυνάμεων έναντι του οθωμανικού στόλου στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Στην πόλη πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα διαμονής, αν και μετά την κατασκευή της Γέφυρας τα διήμερα γεμίζει από Πατρινούς. Τιμές από πολύ καλές έως καλές σε μονάδες λογικών απαιτήσεων. Ξεχωρίζουν λόγω της θέας τους προς την θάλασσα τα Ακτή (28464), Nafpactos (29551), Λεπάντο (26340) αλλά και τα Afroditi, Diethnes, Plaza και μερικά μικρότερα μέσα στην πόλη.

Στην Κάτω Χώρα Ναυπακτίας, ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, βρίσκεται το XENIOS (τηλ. 26340 41111), οικισμός μοντέρνων ξύλινων σπιτιών φινλανδικής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσφέρονται για 2-3 ή 4-6 άτομα, ενώ το εστιατόριο σας προσφέρει παραδοσιακές γαστρονομικές απολαύσεις. Οι τιμές για το σπίτι 36 τ.μ. ξεκινούν από 90 ευρώ, ενώ για το σπίτι 55 τ.μ. με τζάκι, καθιστικό και βεράντα από 160 ευρώ.

Μέρη για να μείνετε σε παραθαλάσσια χωριά, που αποτελούν την Φωκική– Δωρική Ριβιέρα θα βρείτε αρκετά στο μαγευτικό Μοναστηράκι (26340) στα Τροιζόνια (22660), τη Δρύμνα ή την Χιλιαδού. Οι δύο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο μαγευτικές και αμφότερες χαρακτηρισμένες με ”γαλάζια σημαία” δεν φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εντόπιων οι οποίοι φαίνεται πως εμπιστεύονται περισσότερο την Χιλιαδού, το Μοναστηράκι, τον Μαραθιά ή την Σεργούλα.

Ακολουθήστε τους καθώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν...

Σχεδόν παντού θα βρείτε ψησταριές και ταβερνούλες με καλό φαγητό. Στη Ναύπακτο θα βρείτε πολύ καλούς μεζέδες στην Κουζίνα της Λόης– πάνω στο γραφικό λιμάνι- στο Κατώγι, καλό ιταλικό στο Bocca de la roca (στην παραλία της Ψανής– προτιμάτε από γάβρους λόγω του ιδιοκτήτη του Νίκου Νικόπουλου), προσεγμένο σπιτικό φαγητό στο Πέτρινο και το Σπιτικό στο Γρίμποβο.

Αξίζει να ακολουθήσετε τους εντόπιους, οι οποίοι προτιμούν τις πολύ καλές ταβέρνες του Κώστα Γεωργούλα στον Μαραθιά, του Ηλιόπουλου στο Μοναστηράκι και το Μαιστράλι στην Μακύνεια (στον δρόμο προς Αγρίνιο).

Εάν πάτε για Σ.Κ αφήστε την περιήγηση σας στην ομολογουμένως πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία (Ελατού, Ανω – Κάτω Χώρα, Πλάτανος, Πενταγιοί ή Εύηνο) για άλλη φορά και δείτε τα πλούσια αξιοθέατα μέσα στην πόλη. Το Κάστρο (με 2- 3 πολύ καλά μπαράκια... σκαρφαλωμένα στον ανηφορικό δρόμο και ΘΕΑ που δεν θα πρέπει να χάσετε) ο Πύργος Μπότσαρη, το Ρολόι, το Μουσείο το πανέμορφο λιμάνι τα γραφικά στενοσοκάκια.

Από αργά το απόγευμα μέχρι το... ξημέρωμα θα βρείτε πολλά, μα πάρα πολλά κάθε λογής και ενδιαφέροντος στέκια για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Από τα μπαράκια πάνω στο λιμανάκι, μέχρι τα καφέ του Γριμπόβου (Ακτιον, Steell) και από το ”πιπινοστέκι” της Cinema μέχρι τα πιο ψαγμένα μπαράκια στο Μοναστηράκι, ένα είναι σίγουρο: Πολύ δύσκολα θα βρείτε άλλη πόλη με πληθυσμό περίπου 15-18 χιλιάδες κόσμο να έχει τόσο μεγάλη αναλογία μαγαζιών και στεκιών για να κάνεις ό,τι τραβά η όρεξή σου!

ΣΗΜ: Η πόλη δεν διαθέτει περιφερειακό δρόμο με συνέπεια όλα τα ΤΙR από και προς... Τουρκία να διέρχονται μέσα από την πόλη, περιδιαβαίνοντας το γραφικό λιμανάκι (που έχει υποστηλωθεί 2-3 φορές τα τελευταία χρόνια). Βλέπετε 18 χρόνια οι αθεόφοβοι και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τελειώσουν έναν περιφερειιακό μόλις 12 χιλιομέτρων.

Ακριβώς... πάνω στο λιμάνι θα αγαλλιάσει το ματάκι του κάθε γάβρου (σκληροπυρηνικοί οι του Porto Club), ενώ οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής καλό θα ήταν να προτιμήσουν τα προιόντα του Συνεταιρισμού Γυναικών Ναυπάκτου στο κέντρο του Δήμου Ναυπακτία. Αποχαιρετείστε την πόλη δοκιμάζοντας οπωσδήποτε το γλυκό σταφύλι, τη μαρμελάδα πορτοκάλι και σε κάθε περίπτωση χωριάτικες χυλοπίττες (το αγαπημένο μας).

(λόγω ”εντοπιότητας”) Μιχαήλ Γελαντάλις

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v