ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιατί το Power of Love κάνει νούμερα;

Το Power of Love μπορεί κάθε μέρα να σκάβει όλο και πιο βαθιά στον λάκκο της κακής τηλεόρασης, αλλά τα νούμερα λένε άλλη ιστορία…

Γιατί το Power of Love κάνει νούμερα;

Το ότι η reality TV είναι εθιστική, το γνωρίζουμε καλά. Επίσης, πολύ καλά καταγεγραμμένη στο in2life υπήρξε και η εμμονή του συντάκτη με το GNTM.

Οπότε δεν είναι ότι κρίνουμε. Καλύτερα, θα μπορούσες να πεις ότι απορούμε – πολλές φορές και με τον εαυτό μας. Και τώρα κάνουμε μια προσπάθεια να εξηγήσουμε γιατί μία εκπομπή που κυριολεκτικά ένα μάτσο άγνωστοι μπαίνουν σε ένα σπίτι και τους παρακολουθούμε να την πέφτουν ο ένας στον άλλο, κάνει τόσο τρομακτικά νούμερα.

Ζεις το δράμα των άλλων
Επειδή, με πολύ απλά λόγια, το δράμα των άλλων είναι πάντα καλύτερο από το δικό σου. Και σε βοηθά να δεις το δικό σου μέσα από μια άλλη προοπτική. Ας πούμε, τα δικά σου γκομενικά σίγουρα θα σου φανούν λιγότερο αγχωτικά, αν αναλογιστείς ότι δεν σε βλέπει η μισή Ελλάδα όσο τα βιώνεις. Εναλλακτικά, το δράμα των άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος να σκουπίζεις τα δικά σου προβλήματα κάτω απ’ το χαλί.

Η κουλτούρα της εποχής
Όπως έχει αλλάξει το τι σημαίνει να είσαι διάσημος, άλλο τόσο έχει αλλάξει και το πώς να είσαι διάσημος. Τα παλιά τα χρόνια, ένας διάσημος έπρεπε να κάνει δύο πράγματα: α) να παράγει ένα σχετικά αξιόλογο ή ευρέως αποδεκτό καλλιτεχνικό έργο, και β) να μην αποκαλύπτει πολλά για την προσωπική του ζωή. Η διασημότητα είναι μάσκα, και οι σταρ παλιάς κοπής το ξέρουν αυτό. Πλέον, όταν διάσημος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει αρκετούς followers στο Instagram, η εποχή προστάζει πως πρέπει να βγάζεις στην φόρα όλα τα προσωπικά σου. Και, ναι, αυτό σηκώνει πολύ μεγάλη ανάλυση για να αναλυθεί, είναι δίκοπο μαχαίρι για όλους, οπότε βάζουμε αστερίσκο για επόμενο κείμενο.

Ταυτίζεσαι
Στην Ελλάδα δημοφιλές είναι ακόμα το reality που έχει συμμετέχοντες ανθρώπους καθημερινούς. Δύσκολα θα δούμε μια μεταφορά των Real Housewives—ή, μάλλον, είδαμε και απέτυχε παταγωδώς. Αυτό σημαίνει πως ο παραμικρός πόνος που θα βγάλουν οι παίκτες μπροστά στην κάμερα, μάλλον θα σου είναι οικείος. Και το οικείο είναι εθιστικό.

Δεν χρειάζεται σκέψη
Αντικειμενικά, η reality TV είναι κενή διασκέδαση, χωρίς να απαιτεί πολλά από εμάς: μονάχα να την καταναλώνουμε. Την σχολιάζουμε επιτόπου, και την ξεχνάμε λίγες μέρες μετά. Έπειτα, ξεκινάει μια άλλη εκπομπή. Κάποιοι άνθρωποι παίζουν βιντεοπαιχνίδια, άλλοι βλέπουν σαπουνόπερες…

Είναι απλά εκεί…
…δυστυχώς. Το ότι η ελληνική τηλεόραση πέρασε μια μεγάλη περίοδο απραξίας, και ότι τώρα τελευταία ξεκίνησε να επενδύει δειλά-δειλά πάλι στην πρωτότυπη μυθοπλασία, το γνωρίζαμε. Και τα reality shows είναι και πιο φτηνά στην παραγωγή, και θα φέρουν μεγαλύτερο και πιο σίγουρο κέρδος. Και αν δεν παίζει τίποτα άλλο, πολλές φορές θα βολευτείς με ό,τι σου προσφέρουν.

Θ.Δ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY