ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Παλιές σειρές που πρέπει να δεις

Επειδή αν σου αρέσει η τηλεόραση, πρέπει να δεις και από πού ξεκίνησαν οι αγαπημένες σου σειρές.

Παλιές σειρές που πρέπει να δεις

Όλοι μας βλέπουμε τηλεόραση, και όλοι μας έχουμε τις αγαπημένες μας σειρές. Λογικό, άλλωστε ζούμε στην χρυσότερη των χρυσών εποχών της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τωρινές σειράρες που λιώνεις δεν βασίζονται σε άλλες, παλιότερες, που το έκαναν όλο αυτό πρώτες και – ίσως – το έκαναν καλύτερα.

Πάμε λοιπόν να δούμε (και να ξαναδούμε, οι μυημένοι) πέντε σειρές που λίγο-πολύ αποτελούν την βάση όσων βλέπουμε σήμερα.

Twin Peaks

“She’s deaaaaad. Wraaapped in plaaah-stic!”
Επέστρεψε μετά από 25 χρόνια για να γεμίσει το κεφάλι μας εφιάλτες, βγαλμένους από τους χειρότερους εφιάλτες του David Lynch. Στις αρχές των 90s, όμως, το Twin Peaks ήταν σαφέστατα πιο εύπεπτο—ξανά, όσο εύπεπτος μπορεί να γίνει ο Lynch. Έχει όμως ατμόσφαιρα, έχει δολοπλοκίες και αναπάντεχες στροφές, και έχει μία μικρή πόλη γεμάτη με ιδιαίτερους χαρακτήρες. Το Twin Peaks είναι ένα αργό, περίεργο και ονειρικό αριστούργημα.
Δες το αν αγάπησες True Detective, Riverdale, Sharp Objects, Desperate Housewives

Buffy the Vampire Slayer

Οι σειρές με υπερφυσικά πράγματα και με εξυπνάκηδες εφήβους που τα σκοτώνουν είναι πλέον ό,τι πιο αναμενόμενο. Και είναι αναμενόμενες, επειδή όλα όσα θα δεις τα έχει κάνει ήδη η Μπάφι, και πίστεψέ μας όταν σου λέμε ότι τα έκανε καλύτερα. Και μην σε ακούσουμε να γκρινιάζεις για τα απαρχαιωμένα, 90s εφέ. Θα σέβεσαι την Μπάφι, και θα σέβεσαι ότι πάνω στα αφηγηματικά της μοτίβα βασίζεται περίπου το 87% της τηλεόρασης που έχουμε σήμερα.
Δες το αν αγάπησες Charmed (ειρωνικά ή μη), Supernatural, The Vampire Diaries, οτιδήποτε έχει βγάλει ποτέ το CW, αλλά σε έκανε να σκεφτείς “Θέλω να το δω αυτό, αλλά σε καλό”

Six Feet Under

Κάποτε το HBO δεν ήταν το κανάλι που κάνει το Game of Thrones, και μερικές ακόμα ποιοτικές σειρές που υποκρίνεσαι ότι ξέρεις για να φανείς κουλ. Κάποτε, το ΗΒΟ έκανε σειρές που μας μάθαιναν πράγματα. Και από αυτές τις σειρές, επιλέξαμε το Six Feet Under, που για πέντε χρόνια μας μάθαινε τι είναι η ζωή, τι είναι ο θάνατος και πώς σκ#τά να τα διαχειριστούμε αυτά τα δύο, επειδή δεν είναι εύκολο. Α, και μας μαθαίνει πώς γράφεται μια σωστή μαύρη κωμωδία.
Δες το αν αγάπησες ποτέ οποιαδήποτε δραματική σειρά με πολύ δυσλειτουργικούς πρωταγωνιστές. Λογικά είναι παραλλαγές της οικογένειας Φίσερ.

Arrested Development

Επειδή πλέον οι κωμωδίες βασίζονται σε δύο πράγματα: τους κακεντρεχείς, απαράδεκτους χαρακτήρες και τα αστεία που όσο επαναλαμβάνονται, τόσο καλύτερα γίνονται. Το Arrested Development ήταν η πρώτη σειρά που εισήγαγε αυτά τα δύο συστατικά τόσο έντονα στην prime time, και γι’ αυτό αξίζει να κάνεις έναν μαραθώνιο τις τρεις σεζόν του. (Αγνόησε τις δύο σεζόν που έβγαλε, δέκα χρόνια μετά, το Netflix.)
Δες το αν αγάπησες How I met your Mother, οποιοδήποτε άλλο sitcom έχει βγει την τελευταία δεκαετία.

Xena: Warrior Princess

Και πάνω που λες ότι αυτό το βάλαμε εδώ για πλάκα, ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Σε παρακαλούμε να θυμηθείς τα χρόνια που έβλεπες Ζήνα στην τηλεόραση, και πόσο καλά περνούσες. Σε προκαλούμε τώρα να θυμηθείς άλλη σειρά της εποχής που έχεις δει και να σκεφτείς αν θα μπορούσες να την ξαναδείς σήμερα και να την εκτιμήσεις. (Εκτός από την Μπάφι, αλλά η Μπάφι είναι διαχρονική, και τώρα μιλάμε για την απόλυτη χρονοκάψουλα των 90s.) Σου λέμε ότι δεν θα βρεις. Με το να είναι 100% ειλικρινής για τις προθέσεις της (τρολιά), η Ζήνα κατάφερε να ξεπεράσει τις συγκρίσεις με τις υπόλοιπες σοβαροφανείς σειρές φαντασίας. Α, και αν σε εκνευρίζει ότι “χαλάει την μυθολογία μας”, ξεπέρασέ το.
Δες το αν αγαπάς την ζωή σου.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πάνε δυο χρόνια που δεν έχω μιλήσει στη γυναίκα μου, επειδή δεν θέλω να τη διακόψω."

Jules Renard, Γάλλος συγγραφέας

  • 325 - Αρχίζει επίσημα τις εργασίες της η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.
    1498 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
    1902 - Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.
    2002 - Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY