ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

ΑμεΑ φτιάχνουν την πιο νόστιμη μπάρα δημητριακών!

Κόντρα στον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από το επιχειρείν και την αγορά εργασίας, αυτή η παρέα έκανε κάτι υπέροχα μοναδικό.

ΑμεΑ φτιάχνουν την πιο νόστιμη μπάρα δημητριακών!

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε μια αρκετά ζόρικη και εχθρική για εκείνους αγορά εργασίας, τέσσερις νέοι με νοητικές αναπηρίες βρήκαν τον τρόπο να στήσουν την δική τους επιχείρηση, την School Synergy Snacks, και να πουλήσουν μια νοστιμότατη και θρεπτική μπάρα δημητριακών, με τη συνταγή του αγαπημένου σεφ Ηλία Μαμαλάκη.

Είναι η Ελένη Αλμπέρτου, ο Μιχάλης Σιδέρης, ο Γιάννης Χατζηαργυρίου και ο Γιώργος Βραδής, απόφοιτοι του Τμήματος Μαγειρικής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αγίου Δημητρίου.

Πώς τα κατάφεραν όμως;

Ας πάρουμε το γλυκό τους ταξίδι από την αρχή. Η δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «School Synergy Snacks» ήταν η φυσική συνέχεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του Junior Achievement Greece, που υλοποιήθηκε το 2014 από δύο σχολεία, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αγίου Δημητρίου και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Νέας Ιωνίας.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα του προγράμματος και οι ενθαρρυντικές διαπιστώσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών για τα πολλαπλά οφέλη που προέκυψαν για τους μαθητές που συμμετείχαν, οδήγησαν την ομάδα στην απόφαση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.«Γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας οι νέοι με αναπηρία υπολείπονται από τους συνομήλικούς τους στην εύρεση εργασίας και ότι συνήθως αυτή αφορά ελαστικές σχέσεις και είναι υπο-αμειβόμενη, αποκτήσαμε ένα εσωτερικό κίνητρο που μας ώθησε να πιστέψουμε στην ιδέα μας και να προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Στο πλαίσιο των στόχων του ειδικού σχολείου για την απασχόληση των αποφοίτων, το εγχείρημα προωθήθηκε μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς για το ρόλο των Κοιν.Σ.Επ και δράσεων του σχολείου για τη σύνδεση αυτής της προσπάθειας με την τοπική κοινωνία», αναφέρει στο In2life η κ. Έφη Χρυσού, εκπαιδευτικό και συντονίστρια του προγράμματος και ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ «School Synergy Snacks».

Την ομάδα συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί επαγγελματικής εκπαίδευσης του κλάδου Οικονομίας κ. Ειρήνη Καϊμακάμη και κ. Δημήτρης Γκούβης, και ο επιχειρησιακός σύμβουλος κ. Γιώργος Μπαλούκος.

«Φυσικά, ιδρυτικά μέλη και εργαζόμενοι είναι οι τέσσερις νέοι, η Ελένη, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και ο Γιώργος, ενώ εξέχον ιδρυτικό μέλος της Επιχείρησης είναι ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης που πίστεψε στο όραμά μας και μας στήριξε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή. Πίσω από την προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς των νέων που συμμετέχουν αλλά και μια σειρά από εθελοντές που συμβάλλουν, ο καθένας από τον τομέα του, στην επιτυχή πορεία του εγχειρήματος», τονίζει η κ. Χρυσού.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι όλοι απόφοιτοι του εργαστηρίου Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής, ενώ η κοπέλα της παρέας, η Ελένη Αλμπέρτου, ολοκλήρωσε και την ειδικότητα Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης στη Δημοσία Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) Πειραιά.

Έχουν όλοι εκπαιδευτεί σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αποκτώντας μαγειρικές και προεπαγγελματικές δεξιότητες τις οποίες έχουν εφαρμόσει σε περιστάσεις όπως παρασκευή προϊόντων και διοργάνωση μπουφέ για διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις κ.α.

Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάς

Όπως μας πληροφορεί η κ. Χρυσού, η προσπάθεια σύστασης της κοινωνικής επιχείρησης ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες που είχαν να κάνουν κυρίως με την ελληνική γραφειοκρατία, τα στερεότυπά που υπάρχουν στον χώρο του επιχειρείν για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την έλλειψη χρηματοδότησης για την αυτονομία της επιχείρησής στην παραγωγή των προϊόντων και την δυσκολία εύρεσης αξιόπιστων και σοβαρών συνεργατών που θα αναλάμβαναν αυτό το κομμάτι.«Παρ’ όλα αυτά οι κοινοί στόχοι και το όραμα των μελών, η μεγάλη απήχηση που είχε η πρωτοβουλία μας στην κοινή γνώμη αλλά και ένα σημαντικό δίκτυο εθελοντών που δημιουργήθηκε έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και να πιστέψουμε ότι το εγχείρημά μας είναι εφικτό», λέει η ίδια.

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές δυσκολίες ένταξης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην αγορά εργασίας και τι πιστεύει πώς θα μπορούσε να γίνει για να διευκολυνθεί κάπως η κατάσταση;

Η κ. Χρυσού εστιάζει στην προκατάληψη τόσο των εργοδοτών όσο και της ευρύτερης κοινωνίας αναφορικά με την ικανότητα των ατόμων με αναπηρίες να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε ένα εργασιακό περιβάλλον. «Παρά τις πολυάριθμες διεθνείς έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο, η κοινωνία μας είναι ακόμη αρκετά συντηρητική. Χρειάζεται ένα καλά σχεδιασμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το εκπαιδευτικό σύστημα που οφείλει να προετοιμάζει τους μαθητές με αναπηρίες για τη μετάβαση τους από το σχολείο στην εργασία», τονίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που αν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο θα συμβάλλει στην μεγαλύτερη απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Μέσα από τα σχολεία αυτά οι μαθητές αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν στρατηγικές προσαρμογής αλλά και να έχουν μια θετικότερη αυτοαντίληψη για τις ικανότητές τους.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε θα γινόταν αν δεν υπήρχε η στήριξη από την οικογένεια των παιδιών: «Σημαντικός παράγοντας ήταν και είναι η μεγάλη υποστήριξη που έχουν από τους γονείς τους οι οποίοι έχουν μια πολύτιμη εθελοντική συνεισφορά στην όλη προσπάθεια. Η έμφαση στην ανάληψη ευθυνών στο σπίτι, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης βοηθάνε τους νέους με αναπηρίες να εντάσσονται πιο ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον».

Το γλυκό παρόν και το μέλλον

Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Το προϊόν με το οποίο ξεκίνησε η 3S την επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι ένα ποιοτικό σνακ από αγνά υλικά της ελληνικής γης, μια «Ενεργειακή Μπάρα Ξηρών Καρπών», από αμύγδαλα, φιστίκια, ξηρά σύκα, ελιές, σουσάμι και μέλι με πρωτότυπη συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη, ειδικά σχεδιασμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Την μπάρα αυτή τη στιγμή θα την βρούμε σε 6 σημεία στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στον Παντοκαφενέ στο Παλαιό Φάληρο, στο Κυλικείο του Ωδείου Αθηνών, στο Καφέ-Πορτοκαλί στο Φιξ, στο Μίνι Μάρκετ Ιατρίδης στο Ελληνικό, στο Κατάστημα Alamein Outdoors (με είδη κατασκήνωσης) στο κέντρο της Αθήνας και στο Rock Food Cafe στον Άγιο Δημήτριο. Στην επαρχία τα πρώτα σημεία πώλησης της μπάρας είναι τρία στη Λέσβο, ένα στην Καλαμάτα και ένα στο Βόλο, ενώ η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με εταιρίες που θα προμηθευτούν το προϊόν για προσφορά στο προσωπικό τους.«Απασχολούμε τέσσερα άτομα με ημιαπασχόληση και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα γίνουν πλήρους απασχόλησης. Αυτό θα είναι εφικτό ιδιαίτερα εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παρασκευαστήριο, ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρησή μας.

»Παράλληλα επιδιώκουμε να επεκταθούμε με πώληση της μπάρας και σε άλλους χώρους όπως σε κυλικεία σχολείων και επιχειρήσεων, αλλά και ως εταιρικό δώρο σε εκδηλώσεις εταιριών που επιθυμούν να ενισχύσουν το προφίλ της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης», μας λέει η κ. Χρυσού. «Επιπλέον, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο δημιουργίας μιας σειράς premium προϊόντων με εξίσου ποιοτικά, γευστικά και υγιεινά υλικά δίνοντας έμφαση στη διατροφική τους αξία».

Στα σχέδιά της επιχείρησης είναι επίσης η δημιουργία μια συνέργειας με επιχειρήσεις και φορείς του τουριστικού τομέα, προωθώντας το προϊόν και ό, τι αυτό πρεσβεύει στους ξένους επισκέπτες.

Μια μπάρα για τον Greek Freak!

Ένα από τα μέλη της επιχείρησης, η Ελένη Αλμπέρτου μας λέει:

«Αν και η ζωή μου ήταν δύσκολη, κατάφερα να πετύχω αυτό που ζητούσε η ψυχή μου. Ένα πτυχίο μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής που μου έδωσε κάποια εφόδια και το προνόμιο να συνεχίσω την πορεία μου επαγγελματικά. Οι δυσκολίες που συναντάμε με την ομάδα μου μας κάνουν πιο δυνατούς και μας φέρνουν πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας. Ευχαριστούμε όσους μας υποστηρίζουν σ’ αυτό το ξεκίνημα»

Οι εργαζόμενοι μάλιστα ονειρεύονται να δοκιμάσει από τις μπάρες τους ο Γιάννης Αντετοκούμπο, θεωρώντας ότι είναι αυτός που μπορεί να συμβολίσει καλύτερα ότι αυτό που φαίνεται άπιαστο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δουλειά και όραμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY