ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

5 πράγματα που δεν σου προσφέρει ο ψυχολόγος

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, και ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε μερικούς.

5 πράγματα που δεν σου προσφέρει ο ψυχολόγος

Θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μια αρκετά απότομη, αλλά αναγκαία δήλωση: Το να πηγαίνεις σε ψυχολόγο είναι καλό. Δεν είναι λογικό εν έτει 2019 να υπάρχει ακόμα κόσμος που να πιστεύει σε οποιοδήποτε ταμπού υπάρχει γύρω από την ψυχοθεραπεία ή την ψυχανάλυση. Πόσο μάλλον, αν όλο και περισσότεροι από εμάς έπαιρναν την απόφαση να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο, ίσως να ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Έχοντας πει αυτό, αναγνωρίζουμε πως είναι 100% στην κρίση του καθενός το πότε θα νιώσει έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι μύθοι γύρω από το ζήτημα που καλό θα ήταν να καταρριφθούν.

Ο ψυχολόγος δεν θα σου δώσει συμβουλές
Ή, τουλάχιστον, όχι με τον τρόπο που έχεις συνηθίσει να σου δίνουν συμβουλές, ας πούμε, οι φίλοι σου. Είναι εκεί για να σε ακούσει και για να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις πιθανές οπτικές γωνίες που σου είχαν ξεφύγει, αλλά η δουλειά γίνεται κατά βάση από εσένα. Πόσο μάλλον, δεν είναι και πρακτικό για έναν ψυχολόγο να σου δώσει συμβουλές, επειδή (ρεαλιστικά) αν αυτές οι συμβουλές δεν πετύχουν, εσύ μετά θα μπορούσες να κάνεις μήνυση. Και κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν πρόκειται να το ρισκάρει αυτό.

Ο ψυχολόγος δεν πρόκειται να σε «θεραπεύσει»
Ξανά, αυτό είναι δική σου δουλειά. Και, για να το πάμε και λίγο πιο βαθιά, η «θεραπεία» με την κλασική της έννοια δεν είναι δουλειά του ψυχολόγου. Η δουλειά του είναι να σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις καλύτερα τα κομμάτια των σκέψεών σου, να τα οργανώσεις και να ανακαλύψεις ποιες είναι οι θετικές αλλαγές που χρειάζεσαι στην ζωή σου. Τώρα, αν μιλάμε όντως για θεραπεία με την κλασική της έννοια…

…ο ψυχολόγος δεν πρόκειται να σου γράψει χάπια
Και δεν μπορεί, άλλωστε. Αυτό είναι δουλειά του ψυχίατρου. Δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να συνδυάσεις αυτούς τους δύο επαγγελματίες, και δεν αναιρούν ο ένας την δουλειά του άλλου. Αλλά πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κόνσεπτ. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να κρατάει ένα πολύ χρήσιμο (και αναγκαίο, πολλές φορές) φανάρι όσο εσύ κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου. Αν στραβώνεις με την χρήση της λέξης «φανάρι», μην το κάνεις. Το λέμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ψυχολόγος δεν θα σου δώσει τσακ-μπαμ μία διάγνωση
Και επειδή η διάγνωση είναι κάτι που χρειάζεται πολλές, πολλές πληροφορίες για να σχηματιστεί, αλλά κυρίως επειδή μια διάγνωση δεν λειτουργεί πάντα θετικά. Για πολλά άτομα, η διάγνωση δεν είναι διαφωτιστική, αλλά γίνεται δεκανίκι. Ή, ακόμα χειρότερα, δικαιολογία για να σταματήσεις να δουλεύεις με τα συναισθήματά σου. Τέλος, η διάγνωση πολλές φορές δεν γίνεται να είναι απόλυτη, καθώς η ανθρώπινη ψυχολογία είναι κάτι τόσο ευμετάβλητο, που καθιστά την «ταμπέλα» της διάγνωσης ανώφελη. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από καταθλιπτικά και μανιακά επεισόδια δεν σημαίνει πως μια περίοδος κατάθλιψης και μια περίοδος πιο έντονων συναισθημάτων αρκούν για να θεωρηθείς άτομο με διπολική διαταραχή. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), τίποτα δεν είναι τόσο απλό.

Ο ψυχολόγος δεν θα αναιρέσει την προσωπική σου ιστορία
Αν πιστεύεις ότι με το που πας σε έναν ψυχολόγο θα σε βάλει να μιλήσεις για την παιδική σου ηλικία… είναι πιθανό. Άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα της ενήλικης ζωής έχουν τις ρίζες τους εκεί. Ορισμένοι ψυχολόγοι δεν εστιάζουν τόσο πολύ σε αυτό, όμως. Σε κάθε περίπτωση, όποια μέθοδο κι αν ακολουθεί ο ψυχολόγος σου, το παρελθόν σου είναι αποκλειστικά δικό σου και δεν πρόκειται να προσπαθήσει να το αναιρέσει ή να σε «γιατρέψει» από αυτό. Αυτό θα ήταν και ανώφελο· το ζήτημα είναι να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον εαυτό σου στο παρόν, και ένας ψυχολόγος θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει να δεις το παρελθόν σου από διαφορετική σκοπιά, όπως και να καταλάβεις τους τρόπους με τους οποίους σε επηρέασε και ποια πιθανά μοτίβα συμπεριφοράς σού έχει δημιουργήσει.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY