ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

5 σημάδια ότι χειραγωγείσαι και δεν το καταλαβαίνεις

Τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις κάθε απόπειρα χειραγώγησης σε όλο της το τρομακτικό μεγαλείο, να κάνεις μεταβολή και να αρχίσεις να τρέχεις.

5 σημάδια ότι χειραγωγείσαι και δεν το καταλαβαίνεις

της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό που πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί όταν μιλάμε για χειραγώγηση είναι πως στην «απέναντι όχθη» αυτός που κινεί τα νήματα δεν είναι κάποιο τέρας που καταστρώνει τα βράδια πριν κοιμηθεί στρατηγικές για το πώς θα σε χειραγωγήσει. Καλά, στην περίπτωση της πολιτικής, καμιά φορά συμβαίνει κι αυτό. Στην πλειοψηφία, όμως, των καθημερινών περιπτώσεων, αυτοί που αποκαλούμε χειριστικούς ανθρώπους δεν δρουν βάσει κάποιου προσχεδιασμού. Δεν ξυπνάνε σκεπτόμενοι πώς θα σε χειραγωγήσουν. Γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις σημάδια σαν τα παρακάτω, που φωνάζουν ότι το κάνουν. Και να τρέξεις μακριά.

Κάπως έχεις απομονωθεί τελευταία…

Πολύ σύνηθες σε περιπτώσεις καινούριας σχέσης, ή και καινούριου φίλου σε πιο ασυνήθιστα (αλλά απολύτως υπαρκτά) σενάρια: Κολλάς με τον άλλο τόσο πολύ, και περνάτε τόσο ωραία, που ξαφνικά βρίσκεσαι ένα εξάμηνο από εκείνη την πρώτη γνωριμία να μην θυμάσαι από πότε έχεις να δεις τους φίλους σου, ή να βγεις χωρίς εκείνον/η. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά την κλασική αυτή τεχνική χειραγώγησης χρησιμοποιούν και οι αρχηγοί των απανταχού αιρέσεων: Απομακρύνεις σταδιακά το νέο σου ακόλουθο από το περιβάλλον του, έτσι ώστε όταν χρειαστεί βοήθεια (που θα τη χρειαστεί σύντομα) να μην έχει παρά μόνο σε εσένα να στραφεί.

«Κανείς δεν σε ξέρει καλύτερα από μένα»

Αν ποτέ ακούσεις άνθρωπο να ισχυρίζεται (έστω, να υπονοεί) ότι σε ξέρει καλύτερα απ’ όσο ξέρεις εσύ τον εαυτό σου, παράτα ό,τι κάνεις και τρέχα. Γιατί μπορεί να έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με το αν και κατά πόσο ξέρουμε –ή θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε− ποιοι είμαστε, σε συνάρτηση με το πώς μας βλέπουν οι άλλοι (καταπληκτικό αυτό το άρθρο του Psychology Today σχετικά) κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να επιχειρήσει να σε πείσει ότι δεν σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι, ή ότι δεν θέλεις αυτό που θέλεις.

Μήπως νιώθεις ενοχές;

Είναι πανεύκολο να κάνεις κάποιον να νιώσει άσχημα, κατηγορώντας τον για οτιδήποτε –από το ότι δεν θέλει να σε βλέπει όσο συχνά θέλεις να τον βλέπεις εσύ, μέχρι το ότι συμβάλλει στην παγκόσμια φτώχεια αφήνοντας φαγητό στο πιάτο του. Και ξέρεις τι κάνουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ένοχοι; Προσπαθούν να εξιλεωθούν. Πώς; Κάνοντας ό,τι πιστεύουν (ή ό,τι δηλώνεις ξεκάθαρα) πως θα σε ευχαριστήσει. Και αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η χειραγώγηση σε πέντε γραμμές.

Τι γλυκούλι και αβοήθητο που είσαι

Σου έχει μιλήσει ποτέ κάποιος σαν να είσαι παιδί; Με αυτή την αργή, γλυκιά εκφορά του λόγου που μοιάζει αδιόρατα να υπονοεί ότι δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις βασικά πράγματα; Έχεις νιώσει ότι κάποιος θεωρεί πως αυτό με το οποίο σε βοηθάει δεν θα το κατάφερνες μόνος/η σου; Ναι, χειραγώγηση ήταν.

Σαν πολλοί αντιπερισπασμοί δεν υπάρχουν γύρω μας;

Μια πολύ κλασική τακτική χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι η δημιουργία «σκανδάλων» ήσσονος σημασίας την στιγμή που θέλεις ο κόσμος να κοιτάξει αλλού. Κλασικό παράδειγμα της πρόσφατης Ιστορίας είναι ένας κάποιος λεκές σε ένα συγκεκριμένο φόρεμα μιας συγκεκριμένης γραμματέα του Λευκού Οίκου που έτυχε να συμπέσει με κάποιες συγκεκριμένες εξελίξεις στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ένα άλλο, ακόμα πιο πρόσφατο, έχει σχέση με έναν τάφο κάποιου συγκεκριμένου μακεδόνα στρατηλάτη. Όπου βλέπεις πολύ ντόρο να δημιουργείται γύρω από κάτι που αποκλείεται να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη ζωή σου, κοίτα από την άλλη –οι πιθανότητες λένε ότι εκεί που θα κοιτάξεις, κάτι σημαντικό θα συμβαίνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Όπου πας, να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά."

Κομφούκιος

  • 1912 - O Ελληνικός Στρατός κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο καταλαμβάνει την Κορυτσά.

    1941 - Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ από την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο εναντίον της.

© 2002-2019 MEDIA2DAY