ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φυσική επαφή;

Η επιστήμη έρχεται να δώσει εξηγήσεις που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν, σχετικά με το γιατί το άγγιγμα είναι τόσο σπουδαίο στις σχέσεις και τις ζωές μας.

Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φυσική επαφή;

Το άγγιγμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε

Από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο, ή για την ακρίβεια ακόμα πιο πριν, από τότε που είμαστε έμβρυα, χρησιμοποιούμε και αντιλαμβανόμαστε την φυσική επαφή, τα αγγίγματα δηλαδή, ως τον μόνο τρόπο επικοινωνίας. Μπορεί οι γλώσσες που μαθαίνουμε μεγαλώνοντας να τον επισκιάζουν, τουλάχιστον στο επίπεδο που αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, αλλά ποτέ δεν τον ξεχνάμε.

Είναι απαραίτητο για μια υγιή σχέση

Έρευνες έχουν δείξει πως αρκεί ένα ζευγάρι να πιαστεί χέρι-χέρι για να συγχρονιστούν οι καρδιακοί τους παλμοί, ο ρυθμός της ανάσας τους και τα εγκεφαλικά τους κύματα. Επίσης, κάθε φορά που ο σύντροφός σου σε αγγίζει, ο εγκέφαλός σου παράγει οξυτοκίνη, την γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» που σε κάνει να νιώθεις ευτυχής.

Μιλώντας για ευτυχία…

Η οξυτοκίνη που παράγει ο εγκέφαλός σου όταν κάποιος σε αγγίζει ρίχνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και εκείνα της νορεπινεφρίνης, ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ήρεμος και ικανοποιημένος.

Είναι σημαντική και για την ψυχική σου υγεία, εν γένει

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, ως κοινωνικά όντα, οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την φυσική επαφή για να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Πάει, όμως, και πιο μακριά από αυτό: Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αίσθημα της μοναξιάς δεν προκαλείται μόνο από την απουσία κοινωνικών συναναστροφών, αλλά και από την έλλειψη φυσικής επαφής σε αυτές τις συναναστροφές.

Πιθανότατα είναι σημαντική και για την σωματική σου υγεία

Πριν βιαστείς να γελάσεις, ρίξε μια ματιά σε αυτή την έρευνα που μελέτησε την σχέση της φυσικής επαφής με τη μείωση του πόνου των καρκινοπαθών, και σε αυτήν εδώ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άγγιγμα μετριάζει τις αγχώδεις διαταραχές σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια. 

Η αφή είναι η αίσθηση της «πραγματικότητας»

Έχεις προσέξει ότι η αφή είναι η αίσθηση που λείπει πιο συχνά από τα όνειρα; Βλέπεις κάποιον να σε αγγίζει, ας πούμε, αλλά δεν νιώθεις κάποιον να σε αγγίζει. Στην κανονική ζωή, αντίθετα, η αφή είναι η αίσθηση που χρησιμοποιούμε πιο συχνά για να βεβαιωθούμε για το περιβάλλον μας. Σκέψου, για παράδειγμα, την περίπτωση που φλερτάρεις με κάποιον, νιώθεις ότι υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι βέβαιος/η. Τα αγγίγματα είναι, κατά κανόνα, που σου επιβεβαιώνουν την αίσθηση, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι εκείνη τη στιγμή.

Με στοιχεία από το Bright Side 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY