ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Γιατί μένω πάντα άφραγκος;

Αν σου τελειώνουν τα λεφτά πριν προλάβεις καλά-καλά να τα μετρήσεις, τότε έχουμε μερικές συμβουλές για εσένα.

Γιατί μένω πάντα άφραγκος;

Η ερώτηση του τίτλου πονάει. Για να κλίκαρες, ίσως να την έχεις κάνει κι εσύ αρκετές φορές στον εαυτό σου*. Ίσως να βλέπεις την ζωή σου να χαραμίζεται από μισθούλη σε μισθούλη, και να έχεις ένα μεγάλο κενό μέσα σου που δεν ξέρεις πώς να καλύψεις—ή έστω πώς να το καλύψεις χωρίς να μένεις πάλι άφραγκος.

Και... ναι, αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να σε κάνει ξαφνικά πλούσιο σε 5+1 ουάου βήματα, αλλά ίσως σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου, ή να ανακαλύψεις μερικές χαζές συνήθειες που σου αδειάζουν το πορτοφόλι.

*Σημείωση: Αν δεν είσαι άνθρωπος που έχει κάνει την ερώτηση του τίτλου στον εαυτό σου, αν αποφάσισες να κλικάρεις αυτό το κείμενο για να μάθεις πώς ζουν οι φτωχοί, κλείσε αυτό το κείμενο. Ή κλίκαρε εδώ

Τεμπελιάζεις
Συγγνώμη, αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Και, όχι, δεν σου λέμε ότι τεμπελιάζεις και δεν βγάζεις αρκετά λεφτά—αυτό είναι κάτι που συνήθως λένε πιο απαίσιοι άνθρωποι. Εμείς εννοούμε ότι τεμπελιάζεις να πας στο ATM της δικής σου τράπεζας, άρα είτε πληρώνεις τα πάντα με κάρτα (μέγα λάθος), είτε βγάζεις από ό,τι ATM βρεις (άρα πληρώνεις κερατιάτικα). Ότι τεμπελιάζεις να μαγειρέψεις και αναγκαστικά παραγγέλνεις από έξω. Και, για να το κάνουμε χειρότερο, μήπως τεμπελιάζεις να φτιάξεις και καφέ μερικές φορές;
Οκέι, το υπόλοιπο κείμενο θα είναι μακράν πιο ευγενικό, πάρε μια ανάσα. Σ’ αγαπάμε.

Κάνεις ζωάρα (ενώ δεν μπορείς)
Το ζήτημα εδώ δεν είναι να μην κάνεις ζωάρα, αλλά να την προσαρμόσεις στο πορτοφόλι σου. Αν έχεις φίλους που επιμένουν να βγαίνετε σε ακριβά μαγαζιά, θα ήταν καλό να το συζητήσεις μαζί τους. Αν οι φίλοι σου ενδιαφέρονται περισσότερο για τα μαγαζιά που θα τους δουν να εμφανίζονται παρά για το γεγονός ότι ο φίλος τους ψοφάει απ’ την πείνα, τότε μπορείς να προσαρμόσεις νέους φίλους στην ζωή σου.

Κάνεις λάθος οικονομίες
Ναι, είναι τέλειο που κάποια σούπερ μάρκετ έχουν τα προϊόντα τους πιο φτηνά από τα άλλα, αν όμως αυτά τα σούπερ μάρκετ χρειάζονται να πάρεις το αυτοκίνητο και να οδηγήσεις είκοσι λεπτά, αντί να πας με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου… έχεις αλήθεια εξοικονομήσει λεφτά;

Ό,τι είπε η προηγούμενη παράγραφος, αλλά ανάποδα
Φροντίζεις να κάνεις μεγάλες και σοβαρές οικονομίες. Μένεις σε φτηνό σπίτι, δεν ξεπερνάς ποτέ τα δωρεάν λεπτά σου. Είσαι άνθρωπος προσεκτικός. Τι να το κάνεις, όμως, αν κάθε πρωί παίρνεις φρέντο καπουτσίνο, τυρόπιτα και ίσως ένα πακέτο κριτσίνια γιατί θα σε πιάσει η πείνα σε μια ώρα; Γενικά, τα λεφτά φεύγουν—και πρέπει να είσαι προσεκτικός και με τα μεγάλα, και με τα μικρά σου έξοδα. Όρισε ένα «χαρτζιλίκι» που μπορείς να έχεις κάθε βδομάδα για μη αναγκαία έξοδα (όπως η τυρόπιτα) και προσπάθησε να μην το ξεπερνάς.

Δεν είσαι οργανωμένος
Υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν φοβούνται το χάος, μεγαλουργούν μέσα σε αυτό. Τους λέμε και καλλιτέχνες, πάσης φύσης. Το θέμα με τους καλλιτέχνες παντός φύσης είναι η ανοργανωσιά τους. Και η ανοργάνωτη ζωή είναι πιο ακριβή ζωή, δυστυχώς. Συνεπώς, μέχρι η τέχνη σου να σου προσφέρει αρκετά λεφτά για να προσλάβεις βοηθό να κάνει όλα τα πεζά και καθημερινά για εσένα, προσπάθησε να είσαι πιο οργανωμένος, πιο τακτικός με τις πληρωμές σου και να μην παρατάς τα πράγματά σου όπου να ‘ναι.

Είσαι τσίπης, αλλά με τον κακό τρόπο
Θα μας πεις, «υπάρχει καλός τρόπος να είσαι τσίπης»; Ναι, για παράδειγμα αν βγεις έξω και επιλέξεις να πιεις μόνο μια μπύρα και τίποτα άλλο όλη νύχτα, τεχνικά είσαι τσίπης, αλλά ούτε λεφτά ξοδεύεις, ούτε θα έχεις χανγκόβερ το επόμενο πρωί. Αν, όμως, είσαι από τους τσίπηδες που θα αγοράσουν όλα τα προϊόντα που κοστίζουν 2,99€ και χαλάνε σε μιάμιση βδομάδα, τότε δεν βοηθάς τον εαυτό σου. Τα προϊόντα που αγοράζεις για το σπίτι σου δεν είναι πεταμένα λεφτά για να γίνεσαι τσίπης, είναι επενδύσεις.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY