ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Μήπως έχω δυσπραξία;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί είσαι ατσούμπαλος; Ίσως γιατί δε σε παίρνει εύκολα ο ύπνος; Η απάντηση μπορεί και να βρίσκεται στη διαταραχή του συντονισμού.

Μήπως έχω δυσπραξία;

Προ δεκαετίας, σε μία συνέντευξη του ο Χάρι Πότερ, κατά κόσμο Ντάνιελ Ράντκλιφ, αποκάλυψε ότι πάσχει από δυσπραξία και έκτοτε η νευρολογική αυτή πάθηση έγινε λιγάκι πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.

H αναπτυξιακή δυσπραξία αποτελεί αναπηρία ή ανωριμότητα ενός οργανισμού ως προς την κίνηση. Πρόκειται για ανώριμο τρόπο διαχείρισης της πληροφορίας από τον εγκέφαλο, που συνεπάγεται κακή μετάδοση των μηνυμάτων προς το σώμα. Η δυσπραξία επηρεάζει τον προγραμματισμό όσων κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο αυτά ολοκληρώνονται. Συνδέεται με προβλήματα στην αντίληψη, τη σκέψη και το λόγο. Τα πρώτα συμπτώματα σύμφωνα με το understood.org, εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, δηλαδή όταν είμαστε από 6 ετών μέχρι 12. Η ένταση της νόσου μπορεί να ποικίλλει από ήπιας μορφής, σε μέτριας αλλά και βαριάς. Εκτιμάται ότι το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσπραξία με το 2% να ταλαιπωρείται από τη βαριά μορφή. Πηγή

Μερικές φορές τα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα, καθώς στην ήπια μορφής δυσπραξία, ένα άτομο μπορεί απλώς να χαρακτηριστεί αδέξιο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που «υποφέρουν» από δυσπραξία δυσκολεύονται να δέσουν τα κορδόνια τους, μπερδεύουν το δεξιά με το αριστερά και σκουντουφλάνε σε τοίχους και γραφεία. Αν και δεν μπορείς να παριστάνεις τον γιατρό, κάνοντας την προσωπική σου διάγνωση, μπορείς να πάρεις μία ιδέα για το αν θα ήθελες να πας σε έναν νευρολόγο, κι αν έχεις αυτό το σύνδρομο, να αποφασίσεις αν θέλεις να περιορίσεις τα "χαριτωμένα" αυτά συμπτώματα.

Είσαι υπερβολικά αδέξιος

Οι φίλοι σου θα το έχουν παρατηρήσει και πιθανότατα θα κάνετε όλοι μαζί πλάκα με αυτό. Σου πέφτουν πράγματα από τα χέρια και άλλα τα παρασέρνεις στο πέρασμά σου. Για την ακρίβεια, πλέον, ίσως μια μελανιά να μην σου κάνει τόση εντύπωση –είναι βέβαιο ότι μία στο τόσο θα δεις μία στα χέρια σου ή στα πόδια σου.

Είσαι αρκετά εσωστρεφής

Ένα εσωστρεφές παιδί ίσως και να έχει δυσπραξία. Τα παιδιά που έχουν αναπτυξιακή διαταραχή δεν μπορούν να συμβαδίσουν αθλητικές δραστηριότητες με τα υπόλοιπα, οπότε κάποιες φορές απομονώνονται. Έτσι, ένα πρόβλημα φυσιολογικής φύσης, γίνεται ψυχολογικό. Θυμάσαι να ήσουν αυτό το μαζεμένο παιδάκι στο σχολείο;

Η ισορροπία δεν είναι το φόρτε σου

Είσαι από αυτούς που όταν είναι όρθιοι, στην προσπάθειά τους να μην πέσουν, αλλάζουν συνέχεια θέση στα πόδια τους;

Το μουλτιτάσκινγκ είναι άθλος

Το μουλτιτάσκινγκ ή, αν προτιμάς, «ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών» αποτελεί άθλο. Τα άτομα με δυσπραξία, δεν μπορούν να διαβάζουν και ταυτόχρονα να ακούνε μουσική, όσο κι αν προσπαθούν να συγκεντρωθούν. Ή να μαγειρεύουν και να μιλούν στο τηλέφωνο.

Τα μάτια δε θέλουν να συνεργαστούν με τα χέρια

Υπάρχει ένας τρόπος να καταλάβεις αν τα χέρια δεν μπορούν να συντονιστούν με τα μάτια. Προσπάθησε να πετάξεις ένα τρελόμπαλο στον τοίχο και μετά να το πιάσεις. Ή πάρε ένα γιογιό στα χέρια σου και δοκίμασε να κάνεις το πιο απλό κόλπο.

Το να τρέφεσαι, σου φαίνεται δύσκολο

Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από δυσπραξία δυσκολεύονται να μασήσουν αφού λόγω των κινητικών τους θεμάτων, οπότε έχουν αναπτύξει νέες τεχνικές ώστε να τρώνε όσο χρειάζεται.  Καταφεύγουν σε τροφές που δεν χρειάζονται να της μασήσουν και πολύ. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη δυσκολία τους στο μούλτιτασκινγκ, προτιμούν να μασάνε, παρά να μιλάνε.

Από κίνηση στον χώρο, πώς πας;

Θέλουμε να φανταστείς ότι βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό δείπνο, στη φάση όπου ο οικοδεσπότης-θεία φροντίζει για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Συγγενείς πηγαινοέρχονται στην κουζίνα προσπαθώντας να βοηθήσουν. Εσύ από την άλλη προσπαθείς πραγματικά να συγκεντρωθείς στο να:

-μην πέσεις πάνω σε κάποιον

-μην πέσεις από μόνος σου

-να μην ρίξεις κάποια πιατέλα ή οτιδήποτε άλλο στο πάτωμα

-κάνεις κάτι απλό, όπως να πάρεις το ξύλο κοπής στο νεροχύτη ή να το πλύνεις

-δώσεις την εντύπωση ότι βοηθάς

Θέλεις, αλλά πραγματικά δεν μπορείς.

Δυσκολεύεσαι να συντονίσεις τη δεξιά με την αριστερή σου πλευρά

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να παίξεις κιθάρα ή πιάνο, αλλά μεταξύ μας πολλοί δυσκολεύονται. Ίσως να μπορείς να κάνεις την δεξιά σου πλευρά να σε υπακούσει, αλλά η αριστερή να είναι εντελώς άναρχη. Άσε που μπορεί να μπερδεύεις συχνά το αριστερά με το δεξιά.

Δεν είσαι σίγουρος αν είσαι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας

Μερικοί άνθρωποι με δυσπραξία, ίσως και να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ή να χρησιμοποιούν το δεξί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και το αριστερό σε άλλες. Και οι αδέξιοι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν αμφιδεξιότητες.

Δυσκολεύεσαι με την οδήγηση

Είναι απολύτως φυσιολογικό για κάποιον που μπερδεύει το δεξιά με το αριστερά και το νευρολογικό του σύστημα δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των άκρων του, να μην προορίζεται για Φόρμουλα 1. Έχεις πάρει το δίπλωμα; Έδωσες πολλές φορές και δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα; Χμ…

Σου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μάθεις μία τυπική αλληλουχία κινήσεων

Τι εννοούμε με αυτό; Όταν σου δείχνουν τα βήματα του Ικαριώτικου, μετά από μισή ώρα τα έχεις ξεχάσει. Η γιαγιά σου προσπάθησε να σου μάθει σταυροβελονιά και απέτυχε παταγωδώς. Οποιαδήποτε αλληλουχία αποτελείται από περισσότερες από 4-5 κινήσεις, σου φαίνεται αδύνατο να την ακολουθήσεις.

Δυσκολεύεσαι με τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι με δυσπραξία έχουν δηλώσει ότι δυσκολεύονται με τον ύπνο. Ένας ήχος και ο ύπνος έφυγε περίπατο. Συνήθεις ύποπτοι είναι οι ήχοι της τηλεόρασης, ο ήχος που βγάζει το κλιματιστικό ή η τάση του ρεύματος που περνά στον μετασχηματιστή του φορτιστή. Ακόμη και ένα σχετικά ήσυχο ρολόι μπορεί να σου καταστρέψει τον ύπνο.

Οι πρόγονοι σου δε βγήκαν ποτέ από τη σπηλιά τους

Ίσως και να καταλαβαίνεις πού το πάμε. Δεν έχεις καθόλου προσανατολισμό. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε πυξίδα. Έστω ότι είσαι στην Ερμού και πας από Σύνταγμα με κατεύθυνση προς το Μοναστηράκι. Μπαίνεις σε ένα μαγαζί, χαζεύεις και φεύγεις για να ακολουθήσεις και πάλι τον προορισμό σου. Μόλις το πόδι σου πατήσει το κεφαλόσκαλο της εξόδου, ενώ όλα φαίνονται οικεία, πρέπει να σκεφτείς προς τα πού είναι το Μοναστηράκι. Για την ακρίβεια, πολλές φορές έχεις αισθανθεί σίγουρος ότι κατευθύνθηκες σωστά και μετά από δύο λεπτά διαπίστωσες ότι πας λάθος.

Η χωρική σου νοημοσύνη είναι ανύπαρκτη

Έχεις ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη από τους ανθρώπους που σκουντούφλησες πάνω τους. Δε μιλάμε για εκείνες τις φορές που δε χώραγες να περάσεις από το πλήθος κρατώντας μία μπύρα. Μιλάμε για απλά καθημερινά τρακαρίσματα με κόσμο.

Καλλιγράφο, δε σε λες

Εκτός του ότι δυσκολεύεσαι να κρατήσεις σωστά το στυλό σου, τα γράμματά σου είναι λιγάκι «ορνιθοσκαλίσματα» όπως έλεγαν οι παλιοί. Στο μυαλό σου πρέπει να συνδυάσεις την πίεση που πρέπει να ασκήσεις, το σχήμα που πρέπει να δώσεις, ακόμη και το μέγεθος. Κι αν η γραφή σου έχει βελτιωθεί από τη Γραμμική Α’ που είχες στο δημοτικό, ακόμη, η γραφή με μολύβι ή στυλό σου φαίνεται λιγάκι γρίφος.

Μιλάς πολύ γρήγορα, πολύ αργά, πολύ δυνατά ή πολύ χαμηλόφωνα

Από λεκτικής άποψης, δεν έχεις καμία επίγνωση του πόσο δυνατά πρέπει να μιλάς για να σε ακούσει κάποιος και στα πόσα ντεσιμπέλ δεν ακούει κανένας τι λες. Είσαι αυτό το άτομο που νομίζει ότι σχολιάζει ψιθυρίζοντας, αλλά στην πραγματικότητα η φωνή του παίζει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Περπατάς σαν μεθυσμένος

Κάνεις οκτάρια, πέφτεις πάνω στους φίλους σου όποτε περπατάτε και φροντίζεις αν κρατάς τσάντα ώμου, να την έχεις στην αντίθετη πλευρά από αυτή που βρίσκεται ο φίλος σου.

Οι μύες σου βαριούνται λίγο

Αυτό είναι από τα πιο κλασικά συμπτώματα της δυσπραξίας. Ενώ μπορείς, τεχνικά, να σταθείς όρθιος, όσο ξεκούραστος κι αν είσαι, είσαι το πρώτο άτομο που θα αναζητήσεις σκαμπό στο μπαρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY