ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Οι χρυσοί κανόνες των κολλητών

Η ανδρική φιλία έχει αρκετούς (άγραφους) νόμους, κι εμείς μαζέψαμε τους πιο σημαντικούς. Για να είσαι ο καλύτερος μπρο.

Οι χρυσοί κανόνες των κολλητών

Υπάρχουν πολλοί κανόνες που θα ακουστούν για την σχέση σου με τους κολλητούς σου. Ο πιο γνωστός, για παράδειγμα, είναι εκείνος που λέει ότι ποτέ δεν θα βάλεις τα αισθηματικά σου πάνω από τους φίλους σου—που δεν τον αναπαράγουμε με το κανονικό του, αγγλικό όνομα, επειδή είναι κομματάκι ξεπερασμένος, και επίσης δεν τον τήρησε ποτέ κανείς. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι άγραφοι νόμοι που πρέπει να σέβεσαι.

Και, ναι, λέμε άγραφοι επειδή αν μας φέρεις ως παράδειγμα οποιοδήποτε βιβλίο έχει την λέξη Bro στον τίτλο, έχεις απλά πέσει θύμα μάρκετινγκ και δίνεις τα λεφτά σου σε άτομα που σίγουρα δεν θα ήταν και τόσο καλοί φίλοι. Πάμε.

Φρόντιζε πάντα για το καλό του κολλητού σου
Είναι ο άνθρωπος που σε ξέρει (και σε ανέχεται) καλύτερα απ’ τον οποιονδήποτε. Προφανώς δεν θες να του συμβεί κάτι κακό, και ο ρόλος σου είναι λίγο-πολύ να παίζεις την φωνή της λογικής—ή του μπαμπά, αν θες. Ενός αρκετά κουλ μπαμπά, αλλά μπαμπά σε κάθε περίπτωση.

Μην αφήνεις τον κολλητό σου να ρεζιλεύεται μόνος του
Μερικές φορές, πρέπει να μπεις κι εσύ στο τσίρκο. Ειδικά αν ο κολλητός σου έχει πιει λίγο παραπάνω και έχει γίνει χαζός μπροστά σε κόσμο. Ναι, μπορείς να τον απομακρύνεις ευγενικά από τον χώρο, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο υποστηρικτικό να «πέσεις» μαζί του. Η μισή ντροπή δική του, την άλλη μισή κουβάλα την εσύ.

Να είσαι πάντα ειλικρινής με τον κολλητό σου
Με το γάντι, ναι, αλλά ξέρεις ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίο σε παίρνει να βγάλεις το γάντι και να πεις μερικές αλήθειες που χρειάζεται να ακούσει, αυτός είναι ο κολλητός σου. Οι αληθινοί φίλοι, ακόμα κι όταν σου τα χώνουν, δεν σε κρίνουν. Θέλουν απλώς να είσαι ευτυχισμένος.

Να μην κρατάς μυστικά από τον κολλητό σου
Αυτό, θα μας πεις, εννοείται από την προηγούμενη παράγραφο. Εμείς θα σου πούμε: «Όχι και τόσο». Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που μαθαίνεις ότι παίζει κάποιου είδους κέρατο, κι εκείνος δεν έχει ιδέα, και εσύ λιώνεις τον εγκέφαλό σου για να βρεις μια λύση που δεν θα τον καταστρέψει. Η επιλογή είναι πάντα δική σου για το πώς θα χειριστείς την κατάσταση, αλλά γνώμη μας είναι ότι το «Βασικά, το ήξερα αλλά δεν σου το είπα» είναι πάντα χειρότερη θέση για να βρίσκεσαι από το «Φίλε, έχω να σου πω κάτι…»

Να υπερασπίζεσαι πάντα τον κολλητό σου
Ειδικά σε μια μεγαλύτερη παρέα, που τα αστεία παίρνουν και δίνουν ολούθε. Κάποια αστεία μπορεί να ξεφεύγουν ή ο κολλητός σου μπορεί να δυσφορεί με κάτι. Γι’ αυτό έχει εσένα δίπλα του. Όχι για σωματοφύλακα, για συμπαίκτη.

Bros before hoes romantic entanglements
Να, το αλλάξαμε για να γίνει λιγότερο σεξιστικό, και πιο inclusive. Είμαστε πολύ 2019. Σε κάθε περίπτωση, θα πούμε ότι αυτός είναι ένας κανόνας που τις περισσότερες φορές μπορείς να παραβείς, επειδή αν δεν καταλάβει ο κολλητός σου ότι έχεις ανάγκη να κάνεις σεξ, ποιος θα το καταλάβει; (Όλοι, βασικά. Όλοι θα καταλάβουν ότι έχεις ανάγκη για σεξ, η ανάγκη για σεξ είναι καθολική.) Θα σου πούμε, επίσης, ότι το «Θα προτιμούσα να αράξω με τον κολλητό μου;» είναι ένα πολύ καλό κριτήριο για να δεις πόσο στ’ αλήθεια θες να κάνεις σεξ ανά πάσα στιγμή και άτομο.

Μην κάνεις σεξ με πρώην του κολλητού
Αλλά αυτό δεν χρειαζόταν να σου το γράψουμε. Σωστά;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY