ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ενοχλητικοί γείτονες: Πώς να τους αντιμετωπίσεις

Αν ζεις σε πόλη, πάμε στοίχημα ότι έχεις κάποιον γείτονα που σου σπάει τα νεύρα με την φασαρία του. Έχουμε συμβουλές για να τον βάλεις στην θέση του.

Ενοχλητικοί γείτονες: Πώς να τους αντιμετωπίσεις

Το να έχεις κάποιον (ή κάποιους) ενοχλητικό γείτονα, το θεωρούμε λιγάκι δεδομένο αν μένεις στην πόλη. Όλοι μας υποφέρουμε από κάποιον στην γειτονιά, κάποιον που δεν καταλαβαίνει πότε η μουσική του είναι πολύ δυνατά, πότε πρέπει να χαμηλώνει την φωνή του ή – το χειρότερο και πιο δύσκολο απ’ όλα – που δεν καταλαβαίνει πώς να κάνει το μικρό του παιδί να σταματήσει να παράγει φασαρία.

Τώρα, αν είσαι άνθρωπος που με το που περάσει η ώρα κοινής ησυχίας και ακουστεί το παραμικρό, δεν έχεις θέμα να πάρεις την αστυνομία, δεν χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω. Αν δε θες, έχουμε μερικές συμβουλές για εσένα. (Οι οποίες αν δεν πετύχουν έχεις πλέον κάθε λόγο να πεις «παραιτούμαι» και να πάρεις την αστυνομία.)

Σημαντική σημείωση: Αν η ενόχληση έρχεται από σπίτι που κατά τ’ άλλα δεν ενοχλεί, αλλά ο ένοικος είχε γενέθλια ή έκανε ένα ξέμπαρκο πάρτι, τότε άσε τα παιδιά να χαρούν, μια μέρα είναι.

ΦΑΣΗ 1: ΕΥΓΕΝΕΙΑ

Μίλα τους
Το πιο απλό, το πιο γειτονικό. Το πιο φρικιαστικό, αν είσαι άνθρωπος που δεν ξέρεις και δεν μιλάς ούτε με έναν γείτονα—εκτός από κάτι άβολα «γεια σας» αν τους πετύχεις στο ασανσέρ. Αρχικά, βάλε στο μυαλό σου ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πόση φασαρία κάνουν, συνεπώς μπορείς απλά να τους χτυπήσεις το κουδούνι, να ζητήσεις συγγνώμη για την ενόχληση και να τους πεις πολύ ευγενικά ότι δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το ευγενικά, και εννοούμε τα λόγια σου να στάζουν σακχαρώδη διαβήτη. Η ευγένεια ανοίγει πολλές πόρτες, και μπορεί να ανοίξει κι αυτή των γειτόνων για να πιείτε καφέ και να λύσετε την παρεξήγηση.

Κυριολεκτικός σακχαρώδης διαβήτης
Έξτρα πόντοι καλοσύνης αν φτιάξεις και κανένα γλυκό να τους πας, που σίγουρα θα τους κάνει να σε συμπαθήσουν. Αν, πάλι, σου πουν ότι δεν τρώνε γλυκά, δεν το κάνουν επειδή είναι γυμναστηριακοί και μετράνε τις θερμίδες τους. Είναι τέρατα και μπορείς να πας κατευθείαν στην τελευταία συμβουλή. (Σπόιλερ, είναι να καλέσεις την αστυνομία. Κανείς δεν θα πει όχι στα γλυκά σου.)

Κάνε παζάρια
Μερικές φορές, η φασαρία δεν μπορεί να σταματήσει. Τέτοιες περιπτώσεις είναι, για παράδειγμα, οι θόρυβοι μιας ανακαίνισης ή ένας πιανίστας που πρέπει να κάνει εξάσκηση κάθε μέρα επειδή είναι η δουλειά του. Τότε μπορείς να θέσεις κάποια όρια (συζητήσιμα πάντα), όπως ότι θα ήταν καλό να μην κάνουν δουλειές μετά τις 9 το βράδυ. Ξανά, προσπάθησε να είσαι τρομακτικά ευγενικός.

Προειδοποίησέ τους
Από ένα σημείο και μετά, οι συμβιβασμοί δεν δουλεύουν. Ή μπορεί να μην τους σεβαστούν. Τότε μπορείς να τους πεις καθαρά και ξάστερα (και, ξανά, ευγενικά—αλλά με σοβαρό τόνο αυτή τη φορά) ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα αναγκαστείς να καλέσεις την αστυνομία. «Και δεν θα το ήθελα καθόλου αυτό, γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε;»

ΦΑΣΗ 2: ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΕΓΩ, Μ#ΛΑΚΑ (προαιρετικό)

Μερικές φορές, πριν καλέσεις την αστυνομία αρκετές φορές για να την πείσεις να έρθει και να τους χαλάσει την βραδιά, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις τα ίδια. Μουσική αυτοί; Χειρότερη μουσική εσύ. Τσιρίδες στο σεξ αυτοί; Τσιρίδες στο σεξ κι εσύ. Αυτή η φάση δύσκολα θα φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ ικανοποιητική για την ψυχική σου υγεία εκείνη τη στιγμή. Το αφήνουμε στην κρίση σου.

ΦΑΣΗ 3: ΜΙΣΟΣ

Κάλεσε την αστυνομία. Μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας, παραιτού. Μην σκέφτεσαι ότι θα λερωθεί το κάρμα σου. Σκέψου ότι κάνεις χάρη στον εαυτό σου και στους υπόλοιπους γείτονες που μπορεί τόσο καιρό να υποφέρουν σιωπηλά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY