ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τι πάει να πει “Βάλε στόχους”;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στόχους. Πολύ συχνά όμως θα ακούσουμε ως συμβουλή ότι πρέπει να βάλουμε κι άλλους στόχους. Τι πάει να πει αυτό;

Τι πάει να πει “Βάλε στόχους”;

Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει στόχους. Ακόμα και οι πιο τεμπέληδες από εμάς έχουμε όνειρα, και τα όνειρα κάποια στιγμή γίνονται στόχοι. Τώρα, το αν δουλεύουμε για αυτούς τους στόχους είναι άλλη ιστορία.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα διαβάσεις παντού στο ίντερνετ συμβουλές ότι πρέπει να βάζεις στόχους. Για να οργανωθείς, για να διώξεις το στρες, για να νιώσεις καλύτερος άνθρωπος. Βάζε στόχους. Και, εντάξει, ναι, τους βάλαμε. Τώρα τι; Μήπως αυτή η συμβουλή είναι λιγάκη κενή; Και μήπως ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τι θέλει να μας πει στ’ αλήθεια;

1. Σημαίνει ότι πρέπει να τους κυνηγήσεις
Το να βάλεις έναν στόχο είναι πανεύκολο. Θα πεις, για παράδειγμα, ότι κάθε μέρα θα κάνεις πενήντα κοιλιακούς. Τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν βρίσκεις όντως κάθε μέρα λίγο χρόνο για να τους κάνεις. Αυτό ήταν το πιο αυτονόητο, τώρα ξεκινάμε πιο βαθύ σκάψιμο.

2. Σημαίνει πως πρέπει να ξεχωρίζεις τους στόχους σου
Σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Για παράδειγμα, αυτό με τους κοιλιακούς. Ο μακροπρόθεσμος στόχος εδώ είναι να ρίξεις την μπάκα. Η δουλειά που θα κάνεις για να φτάσεις μέχρι εκεί θα γίνει θέτοντας τον μικρότερο στόχο του να κάνεις κάθε μέρα ασκήσεις.

3. Σημαίνει πως το ίντερνετ δεν σε αγαπά
Επειδή αν το ίντερνετ θα σε αγαπούσε, θα σου έδινε τις λύσεις πολύ πιο εύκολα. Χωρίς ασάφειες. Αλλά τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς ασάφεια στο ίντερνετ, συνεπώς είναι λιγάκι στο χέρι σου το πόσο σοβαρά θα πάρεις ένα κείμενο που σου δίνει αυτή την συμβουλή.

4. Σημαίνει πως πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι ιδέες
Γενικά είναι πανεύκολο να βάζεις στόχους. Να τους πετάς τον έναν πάνω στον άλλο και να νιώθεις ικανοποιημένος, επειδή είσαι άνθρωπος με στόχους. Αυτοί οι στόχοι όμως δεν θα σε ωφελήσουν πουθενά αν απλά τους χρησιμοποιείς για να ηρεμείς την συνείδησή σου κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν κάνεις κάτι με την ζωή σου. Είναι σαν να λες κάθε Κυριακή απόγευμα ότι από Δευτέρα αρχίζεις δίαιτα. Αν την επόμενη Κυριακή προσθέσεις και ότι θα πας στο γυμναστήριο στην λίστα σου, απλά έχεις φορτώσει στον εαυτό σου επιπλέον στρες.

5. Σημαίνει πως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια
Ας το πάμε όσο πιο βαθιά γίνεται, ας το τερματίσουμε: για να έφτασες στο σημείο να διαβάζεις κάτι στο ίντερνετ που σου λέει ότι πρέπει να βάλεις στόχους, κάτι δεν πάει πολύ καλά. Ίσως έχεις πέσει σε μια περίεργη λούπα στη ζωή σου. Ίσως τα πράγματα στην δουλειά να μην είναι καλά, ίσως και να μην έχεις καν δουλειά. Ίσως να νιώθεις πως έχεις βαλτώσει. Και αν αυτό ισχύει, τότε ναι, είναι σημαντικό να ξέρεις ποιοι είναι οι στόχοι σου και να τους κυνηγήσεις, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια και συμβουλές από τα κοντινά σου άτομα. Σε γνωρίζουν πολύ καλύτερα από έναν ξένο στο ίντερνετ που γράφει άρθρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY