ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στην Αθήνα;

Αυξήσεις τιμών στα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε μέχρι τώρα πολύ δημοφιλείς για φοιτητές περιοχές. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στην Αθήνα;

Με τις βάσεις να ανακοινώνονται σε λίγες μέρες, φωτιά έχουν πάρει οι μηχανές αναζήτησης σπιτιών, και ειδικά για τους φοιτητές. Κι όμως, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο τραγική από ποτέ. Τα ενοίκια έχουν ανέβει σημαντικά, και ακόμα και περιοχές της Αθήνας που κάποτε αποτελούσαν πόλο έλξης για φοιτητές, όπως του Ζωγράφου, να μην πέφτουν κάτω από 300€ για μια γκαρσονιέρα, σύμφωνα με έρευνες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του site αναζήτησης κατοικίας, spitogatos.gr.

Πιο προσιτές είναι οι περιοχές του Νέου Κόσμου, της Καλλιθέας, του Γουδή και των Αμπελοκήπων όπου οι τιμές παραμένουν (σχετικά) σταθερές.

Ο κύριος ύποπτος για αυτή την εκτίναξη των τιμών φαίνεται να είναι η στροφή των ιδιοκτητών σε μορφές βραχύβιας μίσθωσης των διαμερισμάτων (όπως το Airbnb). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πάτρα κρατάει τις τιμές σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αύξηση παρουσιάζεται στις Σέρρες, στην Ρόδο αλλά και στην Κρήτη, με την δικαιολογία ότι τα σπίτια είναι λίγα. Αντίθετα, σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή, ακόμα και σε περιπτώσεις ποιοτικά αναβαθμισμένων κατοικιών.

Ρίξτε μια ματιά στους πίνακες τιμών, όπως διαμορφώθηκαν από τις αγγελίες του site αναζήτησης σπιτιών spitogatos.grΜε στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το spitogatos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου."

Carlos Ruiz Zafón, 1964 -, Ισπανός συγγραφέας

  • 1797 - Συνθήκη του Καμποφόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι προσαρτήθηκαν στη Γαλλία.
    1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (IV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY