ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τα πιο χειριστικά είδη ανθρώπων

Μερικοί άνθρωποι γουστάρουν να σε βλέπουν να υποφέρεις για να περνάει πάντα το δικό τους. Αναγνώρισέ τους και σπάσε τον κύκλο.

Τα πιο χειριστικά είδη ανθρώπων

Άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σε μεταχειριστούν για να πετύχουν τον σκοπό τους, ή για να σε έχουν πάντα σε μια κατάσταση που θα σε κάνουν ό,τι θέλουν, υπάρχουν πολλοί. Αλλά η απαίσια συμπεριφορά τους εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Και καλό είναι να τα γνωρίζουμε αυτά.

Είναι αυτός που θα παίξει με τις ενοχές
Από το να σου πει ότι “αν νοιαζόσουν, τότε θα…” μέχρι να σου πουλήσει όλο το δράμα της ζωής του για να σε κάνει να τον λυπηθείς, ο συγκεκριμένος τύπος θα σε κάνει να αισθάνεσαι σκουπίδι, από κάθε πιθανή άποψη που θα τον βολέψει, απλά και μόνο για να σιγουρευτεί ότι στο τέλος της ημέρας έχει περάσει το δικό του.
Πώς τον αντιμετωπίζεις: Δεν τον αντιμετωπίζεις. Με το που καταλάβεις ότι η μέθοδός του είναι αυτή, παίρνεις το πιο ψυχρό σου πρόσωπο και του λες “Λυπάμαι”. Και πολύ του είναι.

Αυτός που θα σου κάνει μουτράκια
Δεν θα σου μιλάει, δεν θα σου κάνει αγκαλιές ή θα βάλει λουκέτο στην λίμπιντό του, επειδή κάτι έκανες και θύμωσε. Και μπορεί να μην σου πει καν ποιο είναι το πρόβλημα, που εκεί πας αμέσως για χωρισμό, επειδή αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Σε περίπτωση, όμως, που σου λέει γιατί θυμώνει, και πάλι κάνει μουτράκια…
Πώς τον αντιμετωπίζεις: Του λες ευθέως ότι αυτή η συμπεριφορά είναι παιδιάστικη, και ότι οι ενήλικες μιλάνε για να λύσουν τα προβλήματά τους. Κι αν κατάλαβε, κατάλαβε.

Ο τύπος με τις απειλές
Από το ότι θα σε αφήσει μέχρι τις ξεκάθαρες απειλές ότι θα σου κάνει (με οποιονδήποτε τρόπο) κακό, αυτός ο τύπος δεν αντιμετωπίζεται. Τον ξεκόβεις και εύχεσαι να μην τον ξαναδείς μπροστά σου.

Αυτός που θα σου καταστρέψει την αυτοπεποίθηση
Θα σε μειώσει, και θα το κάνει μπροστά σε άλλους. Θα αδιαφορήσει για τα επιτεύγματά σου, θα θέλει συνεχώς να νιώθεις ότι δεν κάνεις κάτι σωστά. Και αν του επιτρέψεις να το κάνει για αρκετό καιρό, οι επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία θα είναι τρομακτικές και μακροπρόθεσμες.
Πώς τον αντιμετωπίζεις: Δεν τον παίρνεις σοβαρά. Αλήθεια, τρολάρέ τον κάθε φορά που προσπαθεί να σε μειώσει. Πήγαινέ του κόντρα, και είτε θα σε αφήσει στην ησυχία σου, είτε θα δείξει μια ακόμα χειρότερη πλευρά του χαρακτήρα του, δίνοντάς σου ακόμα έναν λόγο να φύγεις μακριά του.

Ο κύριος Ανταγωνιστικός
Ό,τι κάνεις εσύ, το κάνω καλύτερα. Α, κι εγώ το έκανα αυτό. Και άλλα τέτοια παραδείγματα συμπεριφοράς που δείχνουν ότι ο τύπος βλέπει την σχέση σαν αγώνα—δρόμου, σκακιού, δεν έχει σημασία, όλα κακά είναι. Σε γενικές γραμμές, αυτός ο τύπος είναι λιγότερο τοξικός από τους άλλους, επειδή αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να είναι απλώς στοιχείο του χαρακτήρα του, άρα δες και πώς συμπεριφέρεται με άλλους ανθρώπους.
Πώς τον αντιμετωπίζεις: Αν αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί όντως προβλήματα στην σχέση σας, εξήγησέ του το με το μαλακό. Μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι το κάνει. Και τόνισε την σημασία της συνεργασίας σε μια σχέση—αυτό το πραγματάκι στο οποίο, ξέρεις, βασίζονται οι υγιείς σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY