ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ένα πάρκο... τσέπης και αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Σε παρκάκι μετέτρεψε ομάδα πολιτών εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη, κι οι ελπίδες μας για την ανθρωπότητα αναπτερώνονται.

Ένα πάρκο... τσέπης και αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Έχεις κι εσύ στη γειτονιά σου ένα από αυτά τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, που είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά βρώμικα, στη χειρότερη κάπως τρομακτικά, ειδικά τα βράδια; Θα ήθελες να το δεις να γίνεται… πάρκο; Μήπως θα μπορούσες και να το κάνεις εσύ;

Τα παιδιά από την «Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου» στη Θεσσαλονίκη έκαναν ακριβώς αυτό. Μετέτρεψαν σε γλυκύτατο πάρκο τσέπης το εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Ιωάννου με Αγαπηνού, κάτω από την Καμάρα.

Τα 431 τετραγωνικά του οικοπέδου, που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, μάζευαν εδώ και δεκαετίες σκόνη, σκουπίδια, ακαθαρσίες, ακόμα και σύριγγες, καθώς το οικόπεδο είχε μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Αντιδρώντας σ' αυτή την κατάσταση μια ομάδα πολιτών της περιοχής, η «Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου», μετέτρεψε με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης το βρώμικο οικοπεδάκι σε χώρο πρασίνου και δημιουργίας. Στρώθηκαν τραπέζια με παιχνίδια για τα παιδιά, στήθηκε οθόνη για θερινές προβολές ταινιών, φυτεύτηκαν λαχανικά, οργανώθηκαν συναυλίες. Κι έτσι, το πάρκο έγινε σημείο συνάντησης για γείτονες, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Πάρκα Τσέπης: Μικρές πράσινες οάσεις στις πόλεις

Όπως αναφέρει, το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "για όσους δεν γνωρίζουν, τα Πάρκα Τσέπης είναι ουσιαστικά κάποιοι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τ.μ. Αποτελούν δε κομμάτια «ξεχασμένης» γης ανάμεσα σε πολυκατοικίες και δημιουργούνται κυρίως σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό χώρο. Σε πόλεις του εξωτερικού έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και αρκετές δεκαετίες με στόχο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY