ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Το πολύ κινητό... μας παχαίνει

Νέα επιστημονική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η υπερβολική χρήση του κινητού σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Το πολύ κινητό... μας παχαίνει

Νιώθεις κι εσύ ότι το κινητό σου καταναλώνει πολύ μεγάλο κομμάτι του χρόνου σου μέσα στην ημέρα; Νέα έρευνα έρχεται να σε βάλει να ανησυχήσεις λίγο παραπάνω, υποστηρίζοντας πως όσο πιο πολύ ασχολείσαι με το κινητό σου τόσο περιορίζεται η φυσική σου δραστηριότητα, πράγμα που σε κάνει να παχαίνεις και να διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στη Λατινική Αμερική, διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που αφιέρωναν πάνω από 5 ώρες ημερησίως στο κινητό τους τηλέφωνο αύξαναν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 43% .

Η Μίραρι Μαντίλα-Μορόν, ειδικός στην καρδιακή, πνευμονική και αγγειακή αποκατάσταση, εξηγεί ότι όταν κανείς περνάει πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υιοθετεί ευκολότερα καθιστικές συνήθειες και αποφεύγει τη φυσική δραστηριότητα. Οι συνήθειες αυτές συνδέονται με πρόωρο θάνατο, διαβήτη, καρδιαγγειακές ασθένειες, διαφόρους τύπους καρκίνου, αρθριτικά και μυοσκελετικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα 1.060 φοιτητές Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολιβάρ τους οποίους παρακολούθησαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2018. Από αυτούς το 36,1% και το 42,6% είχαν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντίστοιχα.

Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που περνούν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα παίζοντας με το smartphone τους καταφεύγουν συχνότερα στη μη υγιεινή διατροφή όπως αναψυκτικά και φαγητά με ζάχαρη, ενώ ασκούνται λιγότερο συχνά. Επίσης, το 26% των συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι και το 4,6% που ήταν παχύσαρκοι χρησιμοποιούσαν το κινητό πάνω από 5 ώρες τη μέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY