ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις στην επικοινωνία

Αν κάνεις τα παρακάτω λάθη όταν μιλάς με ανθρώπους, τώρα είναι η ευκαιρία να τα αναγνωρίσεις και να αρχίσεις να τα διορθώνεις…

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις στην επικοινωνία

Η ανθρώπινη επικοινωνία δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα. Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό, είτε πέφτοντας σε μια από εκείνες τις άβολες σιωπές, είτε λέγοντας το πιο λάθος πράγμα, την πιο λάθος στιγμή. Κάποιες φορές, οι κακές αυτές στιγμές στην επικοινωνία απλώς συμβαίνουν και δεν μπορείς να τις προβλέψεις. Άλλες φορές, όμως, έχεις ευθύνη και εσύ.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην επικοινωνία…

1. Ο διάλογος δεν είναι ανταγωνισμός
Ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είναι. Ο συνομιλητής μας, ακόμα και αν διαφωνούμε εκείνη τη στιγμή, δεν είναι αντίπαλος. Αν ξεκινάς έναν διάλογο σκεφτόμενος πώς θα τον “κερδίσεις”, τότε ο διάλογός σου δεν θα είναι καθόλου παραγωγικός.

2. Καθόλου οπτική επαφή
Δεν είναι όμορφο, άσε που δίνεις στο άλλο άτομο την εντύπωση ότι λες ψέματα, ή ότι δεν έχεις πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Πρέπει να κοιτάμε τον συνομιλητή μας στα μάτια όταν μας μιλάει.

3. Διακόπτεις
Αγενέστατο. Δεν θα το σχολιάσουμε άλλο.

4. Δεν χρησιμοποιείς γλώσσα του σώματος
Ή η γλώσσα του σώματός σου είναι αρνητική: έχεις, ας πούμε, σταυρωμένα χέρια ή είσαι σφιγμένος. Ακόμα κι αν αυτά που λες είναι ειλικρινέστατα και ευγενικά, η αρνητική γλώσσα του σώματος (ακόμα και η απαθής γλώσσα του σώματος) δείχνουν στον άλλο ότι δεν έχεις όρεξη να μιλάς μαζί του.

5. Κάνεις ότι τα ξέρεις όλα
Μπορεί να είσαι πολύ διορατικός ή και να ξέρεις καλά να διαβάζεις τους ανθρώπους. Πολύ χρήσιμο ταλέντο, αλλά και πάλι δεν δικαιολογεί να διακόπτεις τον άλλο επειδή πιστεύεις ότι ξέρεις τι θα σου πει.

6. Μιλάς συναισθηματικά
Φυσικά, αν η κουβέντα είναι συναισθηματικά φορτισμένη, αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις. Όταν, όμως, νιώθεις κάτι πολύ έντονο (όπως θυμό) είναι καλό να σταματάς και να σκέφτεσαι κατά πόσο αυτό που πας να πεις είναι κάτι που αλήθεια εννοείς ή αν απλά επηρεάζεσαι από τα συναισθήματά σου εκείνη την στιγμή. Οι μεγαλύτερες χοντράδες πετιούνται στις πιο ευάλωτες στιγμές μας.

7. Μιλάς μόνο για τον εαυτό σου
Το ξέρεις ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν πράγματα που θέλουν να μοιραστούν, σωστά;

8. Κριτικάρεις άτομα, και όχι λέξεις
Πες ότι έχεις μια διαφωνία. Πες ακόμα και ότι αυτή η διαφωνία έχει εξελιχθεί σε καυγά. Είναι πολύ λάθος να επιτίθεσαι στον χαρακτήρα του συνομιλητή σου αντί για αυτά που λέει. Αντί να πεις “Είσαι τόσο μ*λάκας”, μπορείς κάλλιστα να πεις “Θεωρώ αυτό που λες μεγάλη μ*λακία”. Σου φέραμε τόσο εξτρίμ παράδειγμα για να δεις ότι ακόμα και όταν έχεις ξεσπαθώσει, υπάρχει ο σωστός τρόπος να το κάνεις.

9. Μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου
Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να μιλήσεις για κάτι που έκανες ή σκέφτηκες, αλλά να νιώσεις την ανάγκη πρώτα να πετάξεις κάτι σαν “Θα πω κάτι χαζό τώρα, αλλά…” Η αυτοπεποίθηση ήταν, είναι και πάντα θα είναι το απόλυτο επικοινωνιακό τρικ.

10. Δεν υπολογίζεις ότι ο καθένας βλέπει την ζωή διαφορετικά
Δεν γίνεται να έχεις τις ίδιες απόψεις με όλους. Και σίγουρα δεν γίνεται μόνο οι δικές σου απόψεις να είναι σωστές. Και με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να πείσεις όλους τους συνομιλητές σου ότι έχεις το απόλυτο δίκιο. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες ζωής, και αυτές έχουν διαμορφώσει το πώς βλέπει τον κόσμο. Και, μερικές φορές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κουνήσεις το κεφάλι και να το δεχτείς. Επειδή αλλιώς θα περάσεις την μισή σου ζωή μαλώνοντας άσκοπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY