ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

10 λόγοι που έχεις κακή διάθεση

Η κακή σου διάθεση μπορεί να οφείλεται στην καθημερινότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν.

10 λόγοι που έχεις κακή διάθεση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχεις κακή διάθεση. Και, σίγουρα, οι περισσότεροι θα υποθέσουμε ότι έχουν να κάνουν με την προσωπική σου ζωή: δουλειά, σχέσεις, έλλειψη σχέσεων, στρες. Και λογαριασμοί που τρέχουν. Οι λογαριασμοί είναι πάντα εγγυημένος τρόπος να στραβώσεις.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή σου. Επίτρεψέ μας να βάλουμε τα γυαλιά ψυχολόγου* και να σου κάνουμε μερικές ερωτήσεις…

*Δεν είμαστε ψυχολόγοι. Αυτό το κείμενο δεν αντικαθιστά μια συζήτηση με κανονικό ψυχολόγο.

1. Κοιμάσαι καλά;
Ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός. Πόσο σημαντικός, σε ακούμε να ρωτάς. Τόσο σημαντικός, που επηρεάζει πρακτικά τα πάντα γύρω από την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά (έξι με οκτώ ώρες) και αν ο ύπνος που κάνεις δεν είναι καλός, τότε οι επιπτώσεις στην ενέργεια και την διάθεσή σου θα γίνουν σύντομα ορατές.

2. Σεξ κάνεις;
Δηλαδή, ναι, το σεξ σίγουρα επηρεάζει την ψυχική υγεία, με όλες εκείνες τις χαρούμενες ορμόνες που απελευθερώνει όταν το κάνεις. Αλλά, επίσης, για να τα λέμε όλα, έρευνες (που βασίζονται στην παρατήρηση των φίλων μας ή/και του εαυτού μας) έχουν δείξει πως αρκετός καιρός χωρίς σεξ… δεν κάνει καλό στην διάθεση. Θες και επίσημες έρευνες; Πάρε

3. Με φίλους αράζεις;
Επειδή τι είναι πιο χαλαρωτικό και όμορφο από το να περάσεις μερικές ώρες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα; Θα ξεφορτώσεις λίγο πάνω τους όλη εκείνη την γκρίνια που κρατάς μέσα σου, θα δεις τα πρόσωπά τους που είναι από τα μεγαλύτερα αντικαταθλιπτικά της φύσης, και μετά θα χαμογελάς. Εκτός…

4. Βασικά, οι φίλοι σου είναι κομπλέ;
Άντε πες ότι εσύ ξεφορτώνεις πάνω τους την γκρίνια. Εκείνοι το καταλαβαίνουν; Σε αφήνουν να γκρινιάξεις επειδή ξέρουν πως το ‘χεις ανάγκη να το βγάλεις από μέσα σου, ή σε κρίνουν; Μήπως δεν σε κρίνουν, αλλά σε κράζουν; Και άντε, πάλι, πες ότι βλέπεις τα πρόσωπά τους. Μήπως οι ίδιοι οι φίλοι σού προκαλούν κατάθλιψη, επειδή είναι πιο μουντρούχοι από εσένα; Αν απάντησες ναι, μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

5. Τρως καλά;
Που σημαίνει: Τρως υγιεινά; Αποφεύγεις την υπερβολική ζάχαρη και τους κενούς υδατάνθρακες; Επειδή, δυστυχώς, η αγάπη και φροντίδα που νιώθεις όταν τρως κάτι γλυκό για να καλμάρεις τα νεύρα σου δεν διαρκεί πολύ. Για την ακρίβεια, όσο απότομα σου προσφέρει ενέργεια, άλλο τόσο απότομα θα σου την ρίξει στα τάρταρα και θα σε αφήσει να αισθάνεσαι χειρότερα από πριν. Αντιθέτως, ένα ωραίο γεύμα με υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες και καλή πρωτεΐνη θα σου δώσει φτερά. 

6. Πίνεις αρκετό νερό;
Η αφυδάτωση είναι πολύ αληθινό πρόβλημα, φίλε αναγνώστη. Και μπορεί να σου συμβεί πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Ακόμα και σε απειροελάχιστο βαθμό να είναι το σώμα σου αφυδατωμένο, τα επίπεδα ενέργειάς σου και η γενικότερη όρεξή σου για ζωή πέφτουν κατακόρυφα. Κάνε τώρα ένα διάλειμμα από αυτό το κείμενο, και πιες ένα ποτήρι κρύο νεράκι.

7. Αφήνεις την δουλειά στην δουλειά;
Το καταλαβαίνουμε ότι στην δουλειά δεν γίνεται να πηγαίνουν όλα καλά. Υπάρχουν μέρες που όλα κυλούν άψογα, αλλά υπάρχουν και μέρες που ο Δίας κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Το ζήτημα είναι πως όταν περάσεις την εξώπορτα της δουλειάς για να γυρίσεις σπίτι, τα προβλήματα και τα άγχη της δουλειάς θα ήταν καλό να μένουν εκεί. Να θυμάσαι ότι δουλεύουμε για να ζούμε, και όχι το ανάποδο. Οι υπόλοιπες ώρες της ημέρας σου δεν ανήκουν στην δουλειά σου.

8. Μήπως το παρακάνεις με τα social media;
Είπαμε, οι ώρες σου εκτός δουλειάς ανήκουν σε εσένα και μόνο. Όχι στα social media. Το καταλαβαίνουμε ότι θες να βρίσκεσαι σε επαφή με φίλους και να ενημερώνεσαι, αλλά σκέψου κι αυτό: Τα social media μπορούν να κλέψουν ατέλειωτες ώρες από τον χρόνο σου, και επίσης έχουν ήδη βγει πολλές μελέτες που συσχετίζουν την έντονη χρήση τους με συμπτώματα κατάθλιψης αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Θα σε παραπέμψουμε πίσω στην τρίτη παράγραφο, με τους φίλους.

9. Μήπως ψάχνεις κι εσύ λίγο αφορμή;
Κάποιες φορές, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για αρκετό καιρό, αυτή η μιζέρια μπορεί να γίνει λίγο… βολική. Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη λέξη. Είναι δυστυχώς πολύ εύκολο να συνεχίσεις να βλέπεις τα πράγματα αρνητικά, επειδή αυτό σου επιτρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ρίξεις το φταίξιμο αλλού. Το να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να προσπαθούμε ενεργά να βελτιωνόμαστε είναι το πρώτο βήμα για μια πιο ήρεμη ζωή.

10. Συγγνώμη για αυτή την τελευταία ερώτηση
Κάνεις γυμναστική; Επειδή η γυμναστική είναι από τα καλύτερα αγχολυτικά που υπάρχουν στον κόσμο. Άσε που με λίγο καιρό μόνο ενασχόλησης, θα αρχίσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα στο σώμα σου, που σημαίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν “πέφτουν” τόσο εύκολα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους απ’ αυτά που δεν ξέρουν, αλλά απ’ αυτά που ξέρουν και κυρίως από το πώς τα ξέρουν."

Βωβενάργκ, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

  • 627 - Ο Ηράκλειος του Βυζαντίου νικά τους Πέρσες στην Μάχη της Νινευή.
    1821 - Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλωμπέρ.
    1963 - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

© 2002-2019 MEDIA2DAY