ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πράγματα που κάνεις λάθος (και ξοδεύεις παραπάνω)

Ακόμα κι αν προσέχεις το περιβάλλον και φροντίζεις να το δείχνεις αυτό, υπάρχουν κάποια λαθάκια που όλοι κάνουμε.

Πράγματα που κάνεις λάθος (και ξοδεύεις παραπάνω)

Ακόμα και όσοι από εμάς έχουν στο νου τους συνέχεια την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να κάνουν λάθη. Όχι, δεν κατηγορούμε, μην ανησυχείς. Άλλωστε, τα περισσότερα πράγματα που θα διαβάσεις σε αυτό το κείμενο, τα έχουμε κάνει εμείς, εσύ, ο γείτονας… Και είναι καλό, πιστεύουμε, να τα αναφέρουμε, για να γνωρίζουμε πλέον μερικούς ακόμα τρόπους να μην σπαταλάμε ενέργεια και να φροντίζουμε το περιβάλλον. (Και την τσέπη μας, ναι.)

Ποια είναι όμως αυτά τα καθημερινά λαθάκια;

Βλέπουμε το πλυντήριο μισογεμάτο…
…και αυτό δεν είναι δείγμα αισιοδοξίας, δυστυχώς. Το να βάζεις σε λειτουργία πλυντήριο (ρούχων ή πιάτων) χωρίς να το έχεις γεμίσει, σημαίνει πως ξοδεύεις την ίδια ενέργεια και νερό για να καθαρίσεις λιγότερα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το στεγνωτήριο. Αν τα μηχανήματά σου δεν έχουν επιλογή “οικολογικού κύκλου”, προφανώς δεν θα σου πούμε να αγοράσεις καινούρια, αλλά φρόντισε τουλάχιστον να αξιοποιείς όλη την ενέργεια που ξοδεύεται.

Αφήνεις τις συσκευές σου στο standby…
…ή, ακόμα χειρότερα, ανοιχτές. Ας πούμε, το λάπτοπ σου καλύτερα θα ήταν να το κλείσεις όταν φεύγεις από το σπίτι, αντί να κατεβάσεις απλά την οθόνη. Το router δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτό. Φαίνεται κάπως παρανοϊκό σε κάποιους, αλλά τα νούμερα λένε άλλη ιστορία. Ξεκίνησε να δίνεις λίγα δευτερόλεπτα από τον χρόνο σου κλείνοντας συσκευές και βγάζοντάς τις από την πρίζα, και θα δεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού να έρχεται λιγότερο φουσκωμένος.

Χρησιμοποιείς ανακατασκευασμένα δοχεία μελανιού…
…επειδή κάπου άκουσες ότι είναι πιο οικολογικά, ίσως αναφέρθηκε και η λέξη ανακύκλωση. Και το καταλαβαίνουμε πως το ζήτημα της ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όσο πιο σημαντικό, όμως, τείνει να γίνεται ένα θέμα, άλλο τόσο αυξάνεται η παραφιλολογία γύρω από αυτό, και οι αντικρουόμενες απόψεις. Πολλές, πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Ίσως γι’ αυτό θα ήταν καλό να εμπιστευτείς τους ειδικούς πάνω στο κάθε θέμα. Για το μελάνι σου, ας πούμε, θα ήταν πολύ πιο σωστό (και ‘πράσινο’, μακροπρόθεσμα) να αγοράζεις τα προϊόντα του εκάστοτε κατασκευαστή. Αν, για παράδειγμα, έχεις έναν εκτυπωτή HP, τότε σίγουρα η καλύτερη επιλογή σου είναι τα αυθεντικά δοχεία μελάνης HP

Βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο…
…και αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι, μα όλοι το έχουμε κάνει. Και, για τους περισσότερους από εμάς, χρειάστηκε να το διαβάσουμε σε ένα κείμενο όπως αυτό για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τεράστια σπατάλη ενέργειας, καθώς το ψυγείο δουλεύει… υπερωρίες για να επαναφέρει την ψυχρή του θερμοκρασία. Πάρε, όμως, κι ένα τέλειο tip, ειδικά για το καλοκαίρι: Ξεπάγωνε όλα σου τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά είναι ο πιο εύκολος και ανέξοδος τρόπος να ‘κρυώσεις’ το ψυγείο σου.

Φορτίζεις όλη νύχτα…
…και, αλήθεια, το κινητό σου δεν το χρειάζεται αυτό. Ούτε το λάπτοπ σου. Εκτός του ότι ξοδεύεις αναίτιες ποσότητες ρεύματος, οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες που παραμένουν συνδεδεμένες με μια πηγή ρεύματος βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ‘στρες’, που τις κάνει αδύναμες. Δες το κάπως έτσι: Είναι σαν να πηγαίνεις γυμναστήριο, να διαλέγεις μία και μόνο άσκηση και να την κάνεις για έξι με οχτώ ώρες. Καθόλου όμορφα πράγματα. (Επίσης, ελπίζουμε να κοιμάσαι έξι με οχτώ ώρες τα βράδια, για την υγεία σου.)

Χρησιμοποιείς μπαταρίες μιας χρήσης…
…και έχουμε 2019, τα αναλώσιμα πράγματα προσπαθούμε να τα βγάλουμε από την ζωή μας. Προσπάθησε από εδώ και στο εξής να ψάχνεις συσκευές που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Επειδή, ειλικρινά, οι μπαταρίες είναι από τα πιο βρώμικα σκουπίδια που μπορείς να πετάξεις.

Και, τέλος, το θερμοσίφωνο
Μην το ξεχνάς ανοιχτό περισσότερο από ό,τι πρέπει. Το ξέρουμε, μερικές φορές είναι δύσκολο. Αλλά καίει τόσο πολύ ρεύμα. Ελπίζω να μην το κάνω μόνο εγώ. Πείτε μου ότι το κάνετε κι εσείς για να νιώσω λιγότερο άσχημα και για να σταματήσουμε να το κάνουμε μαζί. Σας παρακαλώ;


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY