ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πώς να θέτω τα όριά μου

Πώς θα μπορέσεις να μιλήσεις με ένα άτομο που σε ενοχλεί ή που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα; Πώς θα καταφέρεις να θέσεις τα όριά σου με τρόπο κατανοητό;

Πώς να θέτω τα όριά μου

Πολλές φορές θα έρθεις αντιμέτωπος με άτομα που δεν σέβονται. Δεν σέβονται τον χώρο σου, την δουλειά σου, τις ιδέες σου. Και επειδή λίγα πράγματα είναι τόσο ενοχλητικά όσο ένας άνθρωπος που ξεπερνάει τα όρια, με αυτούς τους τρόπους εσύ θα μάθεις να γίνεσαι ξεκάθαρος σχετικά με το τι επιτρέπεις, αλλά κυρίως με το τι είναι απαράδεκτο.

*Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις ο ίδιος τα όριά σου. Που σημαίνει – με απλά λόγια – ότι θα ήταν κακή ιδέα να αντιδράσεις και να αρχίσεις να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις ακριβώς εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ότι αδικήθηκες. Αυτή είναι μια κουβέντα που δεν πρέπει να γίνει όσο είσαι συναισθηματικά φορτισμένος, αν θες να πάει καλά. Δες από λίγη απόσταση το συμβάν αυτό που σου ‘ξεχείλισε το ποτήρι’ και ξεκίνα από εκεί να αναγνωρίζεις τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό.

*Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να καταλαβαίνουν πότε νιώθεις αμήχανα ή άσχημα για κάτι, και το σέβονται. Κάποιοι άλλοι, όμως, χρειάζονται να το ακούσουν ξεκάθαρα. Ξανά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκραγείς και θα αρχίσεις να φωνάζεις ότι καταπιέζεσαι. Θα ξεκινήσεις μια συζήτηση που θα δηλώσεις ποιο είναι το πρόβλημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν ότι ο συνομιλητής σου μπορεί να μην έχει την παραμικρή ιδέα ότι σε ενόχλησε.

*Για να το κάνεις αυτό, δεν πρέπει να φοβάσαι, ούτε να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας, να νομίζουμε ότι οι προσωπικές μας ανάγκες – όπως αυτές για περισσότερο προσωπικό χώρο και χρόνο – είναι βαρίδια στους άλλους ανθρώπους, και ότι με το να τις εκφράζουμε γινόμαστε ενοχλητικοί. Δεν υπάρχει τίποτα ενοχλητικό στο να διεκδικείς (με σεβασμό) αυτά που αξίζεις.

*Λίγη αυτοκριτική, επίσης, κάνει καλό. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις αν και η δική σου συμπεριφορά έχει πληγώσει κόσμο ή τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Πόσο μάλλον, κάνοντας την αυτοκριτική σου θα μπορέσεις πιο εύκολα να μπεις στην θέση του άλλου, κάνοντας την συζήτησή σας για τα όρια πιο παραγωγική και ήρεμη.

*Φρόντισε τον εαυτό σου. Καλός ύπνος, καλή διατροφή. Φρόντισε την ψυχική σου υγεία. Αν δεν είσαι καλά, τότε οι πράξεις των άλλων ανθρώπων θα σου φαίνονται δέκα φορές χειρότερες και πιο ανυπόφορες. Μην ξεχνάς, έχουμε και οι ίδιοι μεγάλη ευθύνη για αυτά που μας συμβαίνουν.

*Αν ακόμα αισθάνεσαι περίεργα να μιλήσεις για τα πράγματα που σε ενοχλούν και να θέσεις τα όριά σου με ένα άτομο, τότε ζήτα βοήθεια. Μίλησε με τους φίλους σου και ζήτα την γνώμη τους. Οι φίλοι σου σε ξέρουν πολύ καλά, άρα σίγουρα θα έχουν πολύτιμες συμβουλές για εσένα.

*Ξεκίνα από κάτι μικρό. Δεν γίνεται να πιάσεις αμέσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις με ένα άτομο και να ξεκινήσεις από εκεί· αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στην σχέση σας. Βρες κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό ή μη αποδεκτό, αλλά και πιο εύκολο να συζητηθεί. Δεν είναι ανήθικο να χρησιμοποιείς τα μικρά προβλήματα ως Δούρειο Ίππο για να καταφέρεις να μιλήσεις για τα σοβαρότερα. Πόσο μάλλον, μια παραγωγική κουβέντα για τα μικρά προβλήματα μπορεί να κάνει τόσο καλό στην σχέση σας, που τα μεγάλα προβλήματα να αρχίσουν να εξαφανίζονται από μόνα τους.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY