ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πού θα βρω πάρκινγκ στην Αθήνα;

Το πάρκινγκ στην Αθήνα είναι ζόρικη υπόθεση. Λύσεις όμως υπάρχουν. Όσα πρέπει να ξέρεις για να παρκάρεις χωρίς να κλαις.

Πού θα βρω πάρκινγκ στην Αθήνα;

Η Αθήνα εύκολα θα μπορούσε να ανακηρυχθεί «πριγκηπέσσα» της παράνομης στάθμευσης. Οι επιτρεπόμενες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι οδηγοί να παρκάρουν όπου βρουν – και να τρώνε κλήση.

Ποιες είναι οι επιλογές σου λοιπόν για να σταθμεύσεις το όχημα χωρίς να γυρίσεις σπίτι κατά 10€-40€ φτωχότερος;

Στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα περιλαμβάνει θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους (κατακόρυφη σήμανση Ρ70 "Ρ-Κάτοικοι", με ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση), θέσεις για τους επισκέπτες (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 "Ρ-Με πληρωμή", με ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση) και θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 "Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα...", με ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση). Δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη με τις ζώνες στάθμευσης. 

Η στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Αν είστε μόνιμος κάτοικος, τότε λογικά έχετε ήδη απευθυνθεί στο Δήμο Αθηναίων για να σας χορηγηθεί το ειδικό σήμα κατοίκου. Αν όχι, τι περιμένετε; Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά για την έκδοση και ανανέωση σήματος μόνιμου κατοίκου και καταθέστε τα στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας-Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, Αγίου Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος με ωράριο Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-15:00.

Αν είστε επισκέπτης, τότε η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης ορίζεται στις 3 ώρες, με τη 1 ώρα να κοστίζει 1€, τις 2 ώρες 2€ και τις 3 ώρες 6€, μετά την πάροδο των τριών ωρών θα πρέπει να μεταφέρετε αλλού το όχημά σας. Για να σταθμεύσετε νόμιμα, θα πρέπει να προμηθευτείτε είτε τις «ξυστές» κάρτες από περίπτερα και λοιπά μαγαζάκια (δείτε τα εδώ), είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών (POS), τις οποίες βγάζετε με την χρεωστική σας κάρτα από αυτά εδώ τα σημεία.

Σημειώστε πως με την αγορά ηλεκτρονικής κάρτας, η ημερομηνία και η ώρα είναι προεπιλεγμένη από το μηχάνημα, καθώς αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα έκδοσης της κάρτας με χρονικό περιθώριο 10 λεπτών για να παρκάρετε.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ταλαίπα, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή my Athens pass (δωρεάν - IOS, Android), να κάνετε δωρεάν εγγραφή, να περάσετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα και να αγοράσετε χρόνο στάθμευσης άμεσα ή να προπληρώσετε χρόνο που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Η εφαρμογή σας ειδοποιεί 10’ πριν τη λήξη του χρόνου, ενώ αν θέλετε επεκτείνετε το ωράριο εξ’ αποστάσεως.

Στα ιδιωτικά πάρκινγκ

Κοστίζουν παραπάνω, αλλά συνήθως έχουν μπόλικες θέσεις και σπάνια θα τα βρείτε «τίγκα». Για μεγαλύτερη ευκολία, ιστοσελίδες όπως αυτή, προσφέρουν τη δυνατότητα να κλείσετε τη θέση σας από πριν στα συμβεβλημένα γκαράζ χωρίς να κάνετε γύρους ψάχνοντας θέση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρει εκπτώσεις για online κρατήσεις της τάξης του 50%, ενώ διαθέτει και πρόγραμμα επιβράβευσης. Ήτοι όσο πιο συχνά κλείνετε μέσω της ιστοσελίδας τόσες περισσότερες προσφορές σας βγάζει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY