ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πτυχία αγγλικών: Όσα πρέπει να ξέρεις

Πόσο κάνουν, πότε λήγουν (λήγουν;), τι διαφορές έχουν μεταξύ τους, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά; Ξετυλίγουμε το κουβάρι με τα πτυχία των αγγλικών.

Πτυχία αγγλικών: Όσα πρέπει να ξέρεις

της Ηρώς Κουνάδη

Πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να (ξανα)στρωθείς για πτυχίο τώρα στα γεράματα, κάνε στον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα την εξής ερώτηση: Τι το θέλεις; Τα πτυχία ξένων γλωσσών γενικώς, και αγγλικών ειδικώς, είναι χρήσιμα κυρίως σε δύο περιπτώσεις: Αν θέλεις να φύγεις για σπουδές στο εξωτερικό, ή να δουλέψεις στο ελληνικό δημόσιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία του, ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται για τα πτυχία σου –πρωτίστως επειδή δεν έχει σκοπό να σου τα πληρώσει. Αν δηλώσεις ότι μιλάς αγγλικά, μιλάς αγγλικά –άντε να περάσεις και μια συνέντευξη στα αγγλικά για να το αποδείξεις.

Το λέμε αυτό, επειδή θεωρούμε πως είναι απείρως χρησιμότερο να κάνεις εντατικά μαθήματα της εκάστοτε γλώσσας απαλλαγμένος/η από το άγχος των εξετάσεων και του έξτρα χρηματικού ποσού που θα καταβάλεις για εξέταστρα. Γλιτώνεις και χρήμα και χρόνο και ψυχικά αποθέματα, μαθαίνοντας αγγλικά για σένα και όχι για το πτυχίο. Αν τώρα επιμένεις, αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις.

Οι βαθμοί γλωσσομάθειας

Στην Ευρωπαϊκή μας την Ένωση, έχουμε κάτι που λέγεται «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα των Γλωσσών» (πιασάρικο, ε;) και ισχύει για όλες τις γλώσσες και όλες τις χώρες. Είναι αυτά τα Α1-Α2, Β1-Β2 και Γ1-Γ2 (ή C1-C2) που μπορεί να έχει πάρει κάπου το αυτί σου. Αντιστοιχούν, όπως εύκολα μπορείς να μαντέψεις, από το επίπεδο του απολύτως αρχάριου (Α1) ως την άριστη γνώση μιας γλώσσας, ένα βήμα κάτω από τους φυσικούς ομιλητές της (Γ2). Φυσικοί ομιλητές, αν αναρωτιέσαι, λέγονται οι άνθρωποι που έχουν μητρική τους τη συγκεκριμένη γλώσσα. Όσον αφορά τα αγγλικά, το Lower αντιστοιχεί στο Β2, το Proficiency στο Γ2.

Με λίγα λόγια: Πόσα πτυχία αγγλικών υπάρχουν;

- Το Lower (γνωστό και ως FCE) και το Proficiency (ή CPE) του Πανεπιστημίου του Cambridge είναι μακράν τα δημοφιλέστερα. Αν ο στόχος σου είναι το ελληνικό δημόσιο, το Lower πιάνει 30 μόρια, το Proficiency 70. Ανάμεσά τους υπάρχει και το Advanced (CAE) που αντιστοιχεί σε επίπεδο Γ1, και αν μας ρωτάς είναι χαμένος χρόνος –εκτός εάν ενδιαφέρεσαι μόνο για τα μόρια του ΑΣΕΠ, στον οποίον πιάνει 50. Το κόστος των εξετάσεων για το Lower είναι 160€ και για το Proficiency 180€.

- Το Lower (ECCE) και το Proficiency (ECPE) του Πανεπιστημίου του Michigan. Πιάνουν ακριβώς τα ίδια μόρια με εκείνα του Cambridge στον ΑΣΕΠ, 30 και 70 αντίστοιχα, είναι απείρως ευκολότερα –οι περισσότερες ερωτήσεις τους απαντιούνται με πολλαπλή επιλογή− αλλά περιλαμβάνουν τόνους αμερικάνικων ιδιωματισμών και ορολογίας που δεν θα σου φανεί χρήσιμη αν δεν σκοπεύεις να περάσεις τα σύνορα της Ευρώπης για δουλειά. Το κόστος για το Lower είναι 165€ και για το Proficiency 185€.

- Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας –ναι, του δικού μας Υπουργείου Παιδείας. Έχει τις βαθμίδες της ΕΕ, από Α1 έως Γ2, οι οποίες εξετάζονται μαζί σε ζεύγη (Α1+Α2, και πάει λέγοντας). Στην ουσία, αν επιλέξεις αυτό, νόημα έχει να δώσεις δύο φορές, μία για το αντίστοιχο Lower (Β1+Β2) και μία για το αντίστοιχο Proficiency (Γ1+Γ2). Το κόστος των εξετάσεων για το Β είναι 80€ και για το Γ 100€. Περισσότερα εδώ.

Λήγουν τα πτυχία;

Κανένα από τα παραπάνω πτυχία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Άπαξ και το πάρεις, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Αν βέβαια έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που το πήρες, ή αν κάνεις αίτηση π.χ. για μεταπτυχιακό σε πανεπιστήμιο (είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), μπορεί να σου ζητήσουν να δώσεις ένα από τα δύο τεστ που πιστοποιούν ότι δεν έχεις ξεχάσει τα πάντα από τότε.

Τα δύο αυτά τεστ, IELTS και TOEFL, δεν είναι ακριβώς πτυχία, δεν έχουν δηλαδή κάποια βάση που πρέπει να περάσεις για να τα «πάρεις». Είναι απλώς δύο τεστάκια, που σε βαθμολογούν για το πόσο καλά αγγλικά ξέρεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κάποια πανεπιστήμια, βέβαια, έχουν έναν κατώτατο βαθμό IELTS ή TOEFL που πρέπει να πετύχεις για να σε δεχτούν. Και τα δύο αυτά πιστοποιητικά, ας τα πούμε, έχουν ισχύ για δύο χρόνια από τη στιγμή που θα τα δώσεις –μετά λήγουν, και αν θέλεις, όποτε θέλεις, ξαναδίνεις.

Το IELTS έχει διάφορες μορφές, ανάλογα για τι το θες (για προπτυχιακό, για μεταπτυχιακό, ή για δουλειά στη Βρετανία). Το κόστος του ξεκινά από 171€ αν το θέλεις για κάποιο πανεπιστήμιο, και φτάνει τα 228€ αν σκοπεύεις να πας να μείνεις μόνιμα και να δουλέψεις στη Βρετανία.

Το TOEFL έχει μία μόνο μορφή που σε ενδιαφέρει, την iBT (δηλαδή internet based test) με τα εξέταστρά της να χρεώνονται στην κάρτα σου σε δολάρια (225, για την ακρίβεια) και εν συνεχεία να μετατρέπονται από την τράπεζα σε ευρώ, με έξοδα μετατροπής συναλλάγματος –χοντρικά βγαίνει γύρω στα 210€. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Αιρετικός είναι αυτός που βλέπει με τα δικά του μάτια."

Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781, Γερμανός διαφωτιστής

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY