ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα: Ένα χρονολόγιο

Πότε κατοχυρώθηκε το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, πώς είμαστε σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μέχρι την πραγματική ισότητα;

Γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα: Ένα χρονολόγιο

της Ηρώς Κουνάδη

Ενενήντα χρόνια κλείνουν σε λίγες μέρες (στις 30 Μαΐου, για να είμαστε ακριβείς) από τότε που οι Σουφραζέτες δικαιώθηκαν, και οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας. Αυτό, αν βρεθείς να αναρωτιέσαι γιατί βλέπεις τόσα πολλά αφιερώματα στη γυναικεία χειραφέτηση αυτές τις μέρες.

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, αλλά δεν έχουμε κλείσει ούτε έναν αιώνα από τότε που αποφασίσαμε εν γένει ως ανθρωπότητα ότι οι γυναίκες είναι εξίσου άνθρωποι με τους άνδρες. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα κλείνουμε φέτος ακριβώς 63 χρόνια από τις πρώτες εκείνες βουλευτικές εκλογές που (άκουσον άκουσον) γυναίκες κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιος είναι καταλληλότερος για να κυβερνήσει –την συγκεκριμένη εκείνη φορά, ο Γεώργιος Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Είχε προηγηθεί το 1930 η παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου σε όσες γυναίκες ήξεραν να διαβάζουν. Αφορούσε, όμως, μόνο τις δημοτικές εκλογές. Να σημειωθεί εδώ, για τους κακεντρεχείς που έσπευσαν να το σκεφτούν, ότι το κριτήριο του αλφαβητισμού δεν ίσχυε για τους άνδρες ψηφοφόρους. Το πλήρες δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες στην Ελλάδα κατοχυρώθηκε το 1956. Την ίδια κιόλας χρονιά εκλέχθηκαν γυναίκες σε πολιτικά αξιώματα.

Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, από το 1947 ψήφιζαν οι γυναίκες στο Πακιστάν, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Μάλτα. Από το 1920 ψήφιζαν οι γυναίκες στις ΗΠΑ.

Πρωτεργάτης του εν Ελλάδι φεμινιστικού κινήματος (για να ξέρεις ποια να ευχαριστείς που θα πας να ψηφίσεις δήμαρχο και ευρωβουλευτές μεθαύριο, αν είσαι γυναίκα και διαβάζεις αυτές τις γραμμές) ήταν η Καλλιρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, δημοσιογράφος γεννημένη στο Ρέθυμνο. Το μακρινό 1887 ξεκίνησε να εκδίδει την Εφημερίδα των Κυριών, η οποία συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες, και τρία χρόνια αργότερα άρχισε να πιέζει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Εξήντα έξι χρόνια πέρασαν για να δικαιωθεί ο αγώνας της.

Χρειάστηκαν άλλα 19 για να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η αρχή της ισότητας των φύλων, το 1975 (ελαφρυντικό: μεσολάβησε η Χούντα). Ακολούθησε η αποποινικοποίηση της μοιχείας το 1982, η κατάργηση της προίκας με νόμο το 1983, η θέσπιση του συναινετικού διαζυγίου την ίδια χρονιά και ο πρωτοποριακός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νόμος του 1986 για τη διακοπή της κύησης με απόφαση της εγκύου και μόνο. Ακούς, Αλαμπάμα;

Προφανώς, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η απόλυτη ισότητα έχει επιτευχθεί. Το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία φτάνει το 15%, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 60% του συνόλου των εργαζομένων στην χώρα –όπως και γενικότερα στον ευρωπαϊκό νότο, αν θέλεις να κοιτάξεις κάποιου άλλου την καμπούρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY