ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ανεβήκαμε στα ηλεκτρικά πατίνια που γέμισαν την Αθήνα

Πόσο κοστίζουν, πώς τα χρησιμοποιούμε, πώς λειτουργούν και τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση τους.

Ανεβήκαμε στα ηλεκτρικά πατίνια που γέμισαν την Αθήνα

Θα τα είδατε να κυκλοφορούν ή να βρίσκονται σταθμευμένα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και θα αναρωτηθήκατε «τιν’ τούτα»; Τα ηλεκτρικά scooters ή «πατίνια» κάνουν δυναμική είσοδο στις αστικές μετακινήσεις μέσα από δύο εταιρείες – την Lime και την Hive – όμως θέλουν προσοχή.

Τι είναι;

Ηλεκτροκίνητα scooters τα οποία διαθέτουν τιμόνι, οθόνη ένδειξης ταχύτητας, μπαταρία που τους δίνει αυτονομία αρκετών ωρών, φρένο, γκάζι και ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και 20 χλμ/ώρα. Τα λάστιχά τους είναι αρκετά ανθεκτικά, ενώ διαθέτουν ενσωματωμένο GPS.

Πώς τα χρησιμοποιώ;

Για να τα ξεκλειδώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε στις μετακινήσεις σας αρκεί να κατεβάσετε την εφαρμογή Lime ή Hive σε Android ή Ios (1, 2) να κάνετε δωρεάν εγγραφή με τα στοιχεία σας, να περάσετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα και να επιβεβαιώσετε το mail σας.

Από τη στιγμή που θα κάνετε όλα τα παραπάνω, οι εφαρμογές σας δείχνουν στο χάρτη σε real time ανάλογα την τοποθεσία σας πού βρίσκεται το πλησιέστερο πατίνι, αλλά και πόση μπαταρία έχει. Συνήθως είναι μαζεμένα κοντά σε σταθμούς Μετρό στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε πολυσύχναστες πλατείες. Δεν αποκλείεται βέβαια να τα βρείτε και… διάσπαρτα σε δρομάκια. Από τη στιγμή που θα τα εντοπίσετε, η εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να σκανάρετε το QR Code του πατινιού και να ξεκινήσετε τη βόλτα σας. Η χρήση τους είναι απείρως εύκολη και αρκούν μόλις μερικά λεπτά τσουλήματος για να πάρετε το... τσουλάι και να ισορροπήσετε και άλλα τόσα για να εξοικιωθείτε με το γκάζι/φρένο.Όταν τελειώσετε τη βόλτα σας τα αφήνετε σε σημείο όπου δεν εμποδίζουν και μέσω της εφαρμογής τερματίζετε την ενοικίασή τους, η κάρτα σας χρεώνεται το ποσό χρήσης τους και αυτά «ανοίγουν» για τον επόμενο ενοικιαστή. Σημειώστε πως έχουν ενσωματωμένο GPS και άρα δεν μπορείτε να τα απομακρύνετε από την ζώνη χρήσης τους, ήτοι τις περιοχές που έχουν ορίσει οι εταιρείες. Αν θελήσετε να κλέψετε κάποιο, θα σας βρουν.

Πόσο κοστίζουν;

Το ξεκλείδωμα τους κοστίζει 1€, ενώ για κάθε λεπτό χρήσης χρεώνεστε 0,15€. Ενδεικτικά, για μια απόσταση 15 λεπτών, θα πληρώσετε περί τα 3,40€. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής επιτρέπεται το πάρκινγκ για μισή ώρα (parking mode), με την «ταρίφα» να σταματά να χρεώνει και το πατίνι να παραμένει στη διάθεσή σας. Στην πρώτη σας εγγραφή μπορείτε να «καλέσετε» φίλους σας να κατεβάσουν την εφαρμογή και όταν το κάνουν έχετε 10 λεπτά δωρεάν χρήσης ανά φίλο.

Είναι νόμιμα;

Οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται δραστηριοποιούνται νόμιμα στην χώρα, και στις σελίδες τους προτείνεται η χρήση τους σε ποδηλατόδρομους, η αποφυγή χρήσης ακουστικών κατά την διαδρομή, ο εναρμονισμός με τον ΚΟΚ, αλλά και η χρήση κράνους. Επίσης, και οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως απαγορεύεται η χρήση τους σε άτομα κάτω των 18 ετών. Βέβαια το τι πραγματικά συμβαίνει είναι άλλο ζήτημα.

Όπως διαβάζουμε στο Euro2day, με αφορμή ατυχήματα σε πεζοδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες ανακοίνωσαν πως μειώνουν τη μέγιστη ταχύτητα των e-scooters από τα 25 χιλιόμετρα την ώρα σε 20 χιλιόμετρα την ώρα.Η διοίκηση της hive, που ανήκει στον όμιλο της γερμανικής Daimler ανακοίνωσε, επίσης, πως «εξετάζει τρόπους για ελεγχόμενη πρόσβαση και στάθμευση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geo-fencing». Δηλαδή η εφαρμογή θα εντοπίζει αν ο χρήστης του escooter μπαίνει σε περιοχή στην οποία δεν πρέπει να κυκλοφορεί και θα τον ειδοποιεί σχετικά. Το ίδιο θα γίνει και με τα escooter της Lime, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε πως θα διανείμει δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του προχώρησε σε συγκρότηση ομάδας εργασίας με εκπροσώπους των εταιρειών με στόχο την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς διάφορους φορείς (Υπουργείο Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη κ.α.), ενώ το υπουργείο Μεταφορών πρόκειται, το επόμενο διάστημα, να αναλάβει πρωτοβουλίες για το νομικό καθεστώς των «Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων» (ΕΠΗΟ), θέτοντας πιο συγκεκριμένους κανόνες για την λειτουργία τους.

Τι να προσέχω;

Πλην του κράνους που οφείλετε να φοράτε, ιδιαίτερη προσοχή θέλει το γκάζι μιας και «δίνει» ταχύτητα απότομα και μπορεί να βρεθείτε προ… τούμπας. Σε γενικές γραμμές η χρήση τους για μικρές διαδρομές είναι ασφαλής αρκεί να είστε προσεκτικοί, ενώ στον δρόμο τα πράγματα ζορίζουν μιας και οι λακκούβες είναι αρκετές και το τιμόνι μπορεί εύκολα να «φύγει», ιδιαίτερα αν έχετε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να μετακινηθείτε είναι από το πεζοδρόμιο, όμως και εκεί απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αφ’ ενός γιατί και εκεί υπάρχουν λακκούβες, αλλά – το κυριότερο – υπάρχουν πεζοί οι οποίοι είναι λογικό να μην έχουν εξοικειωθεί με το πέρασμα πατινιών.

Ν. Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα."

Honoré de Balzac

  • 1719- Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY