ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Χαριτωμένοι τρόποι για να πεις άσχημα πράγματα

Μερικές φορές, η αγένεια είναι η μόνη λύση. Εμείς θα σου μάθουμε πώς να γίνεις αγενής… ευγενικά, για να μην πληγώσεις κανέναν.

Χαριτωμένοι τρόποι για να πεις άσχημα πράγματα

Μερικές φορές, θέλουμε να πούμε πράγματα που δεν είναι και πολύ όμορφα. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι και αγενή. Το πρόβλημα είναι πως η αγένεια, σε γενικές γραμμές, είναι λίγο κοινωνικά κατακριτέα. Τι συμβαίνει όμως όταν μερικοί άνθρωποι, για οποιονδήποτε λόγο, χρειάζονται μια μικρή, τοσοδούλα λεκτική επίθεση για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να γυρίσουν στην θέση τους;

Θα τους τα πεις με τον πιο χαριτωμένο τρόπο.

Προσοχή: Αν σε γενικές γραμμές θεωρείς τον εαυτό σου καλοπροαίρετο άνθρωπο, τότε αυτό δεν είναι ένα κείμενο για εσένα.

Φύτεψε γλυκές ενοχές
Ένα όμορφο παράδειγμα, αν και δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται, επειδή οι Έλληνες γενικά τα ενοχικά σύνδρομα τα έχουμε ψωμοτύρι: Πες ότι είσαι με ένα άτομο και μιλάτε, και όλη την ώρα κοιτάει το κινητό του. Τι θα πεις; “Πρέπει να έχεις τόσους πολλούς φίλους, εμένα δεν μου στέλνουν τόσο συχνά, αλλά κάνε δουλειά σου, θα αράξω εγώ με το βιβλίο μου”. Ένα μίζερο χαμόγελο και το κινητό θα μείνει με την οθόνη προς τα κάτω.

Φέρσου του σαν παιδάκι
Όταν τα παιδάκια κάνουν καραγκιοζιλίκια για τα οποία οι ενήλικες κανονικά θα σταυρώνονταν (κοινωνικά), είναι χαριτωμένα. Χαριτωμένα κι εσύ λοιπόν θα υποδείξεις σε κάποιον ότι σε έχει ψεκάσει δέκα λίτρα σάλιο όσο μιλάει επειδή φτύνει. Τι γλυκούλι που είσαι, είσαι σαν ένα μικρό κουταβάκι!

Άγριο παραλήρημα
Το παραλήρημα είναι πολύ ύπουλη τεχνική, επειδή σίγουρα δεν είναι φουλ ευγενικό, αλλά δεν γίνεται αγενές με το συγκεκριμένο άτομο που έχεις μπροστά σου. Απλά αρπάξου από αυτό που σε ενοχλεί αυτή τη στιγμή και άσε τον εαυτό σου ελεύθερο, να πετάξει γενικευμένη χολή. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Εσύ τα νεύρα σου τα ξέσπασες.

Είμαι τόσο χαζό, χαζό χαζουλάκι
Αν θες να κράξεις το άτομο που έχεις μπροστά σου, καν’ το κράζοντας πρώτα τον εαυτό σου. Δηλαδή, ναι, και το άλλο άτομο σου ‘χει σπάσει τα νεύρα τώρα, αλλά κι εσύ δεν είσαι αγγελάκι. Να τα λέμε κι αυτά. Λέγεται ισότητα. Λειτουργεί τις περισσότερες φορές. 

Θεά, αγάπη μου
Ίσως ο καλύτερος (ή ο χειρότερος) τρόπος να πεις κάτι αγενές σε κάποιον είναι να το μεταμορφώσεις σε κομπλιμέντο. Για παράδειγμα. Βλέπεις την κολλητή ξαφνικά να έχει πάρει κιλά, από εκεί που έτρωγε μόνο μπρόκολα, και θες να της πεις να πάει γυμναστήριο, αλλά δεν θες να κάνεις και body shaming. Εύκολο: “Έχεις κορμάρα, αλλά χωρίς γυμναστικούλα, θα την χάσεις”.

Ελπίζουμε αυτό το κείμενο να σε βοήθησε να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση είναι επικίνδυνη."

Frank Herbert, 1920-1986, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1921 - Αντιπαρατάσσονται τα αντίπαλα στρατεύματα Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία.
    1925 - Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει τη βραχύβια δικτατορία του.
    1941 - Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική και την ελληνική.
    1959 - Η Κούβα κρατικοποιεί 2,35 εκατομμύρια εκτάρια γης, σύμφωνα με τη νέα αγροτική μεταρρύθμιση.
    1991 - Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY