ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Όλα αυτά που δε μας κάνουν Ευρωπαίους

Για κάθε τσιγάρο που πετάς από το παράθυρο, έχεις μείον δέκα φορές δικαίωμα να επιμείνεις πως ταυτίζεσαι με τους Παριζιάνους, και όχι με τους κατοίκους της Βαγδάτης.

Όλα αυτά που δε μας κάνουν Ευρωπαίους

Όχι, λυπούμαστε, δεν ανήκουμε στη Δύση, όπως επιμένεις να πιστεύεις επειδή σου το είπαν οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Και δεν θα ανήκουμε στη Δύση, μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε όλα τα παρακάτω.

Παρκάρισμα, παρκάρισμα παντού. Πάνω σε ράμπες αναπήρων, σε γωνίες όπου εμποδίζεις την ορατότητα, σε θέσεις αποκλειστικά για ΑΜΕΑ, μπροστά από γκαράζ σπιτιών, επάνω σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους και η λίστα δεν έχει τέλος.

Πού στεκόμαστε, και πού περπατάμε, στις σκάλες του μετρό; Όχι, το ότι μπερδεύεις το δεξιά με το αριστερά επειδή είσαι αριστερόχειρας που έμαθε να γράφει με το δεξί δεν είναι δικαιολογία, λυπούμαστε.

Το τσιγαράκι που έφυγε από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου κι έσκασε πάνω στο προστατευτικό τζάμι του κράνους του δικυκλιστή πίσω σου, ξέρεις πού θα ταίριαζε φανταστικά; Στο τασάκι σου –κι όχι εκεί που περίμενες να πούμε, έχουμε κι ένα επίπεδο.

Πόσους άνδρες ξέρεις που κάνουν δουλειές στο σπίτι και δεν αναφέρονται σε αυτές με το ρήμα «βοηθάω», σαν να είναι δουλειά κάποιου άλλου;

Και ανάποδα: Πόσους άνδρες ξέρεις που πιστεύουν (πραγματικά και όχι για πλάκα) ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι με τα παιδιά, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες την έχουν αναγκάσει να δουλεύει;

Κατέβασε μια μέρα, έτσι για τον χαβαλέ, το πόδι σου από το πεζοδρόμιο στη διάβαση της Κηφισίας, και περίμενε να δεις τι θα γίνει. (Spoiler alert: Τίποτα. Απολύτως τίποτα δεν θα γίνει).

Ξεχωριστό κάδο –έστω, ξεχωριστή σακούλα− για την ανακύκλωση και τα «κανονικά» σκουπίδια στο σπίτι σου έχεις; Μπράβο, αν έχεις. Οι φίλοι και οι γνωστοί σου έχουν;

Το «παρακαλώ» δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο ως απάντηση στο «ευχαριστώ» −άντε και όταν σηκώνεις το τηλέφωνο. «Έναν καφέ παρακαλώ» δεν λέει σχεδόν ποτέ κανείς.

Να μην αρχίσουμε να μετράμε επιδόματα μητρότητας/ γάμου/ πολυτεκνίας κλπ, και ξημερώσουμε. Ας πούμε απλώς ότι το κράτος σου δεν σε αγαπάει πολύ –ή θεωρεί όντως ότι 43€ είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα ενός παιδιού.

Το ελληνικό δημόσιο είναι βγαλμένο από καφκικό εφιάλτη –και η αντιμετώπιση είναι «κακό να μη σ’ εύρει και πέσεις στην ανάγκη τους». Οι δημόσιες υπηρεσίες στην υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζουν πολύ με κανονικά γραφεία στα οποία δουλεύουν κανονικοί άνθρωποι.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY