ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Αλκοολισμός: Πού θα βρω βοήθεια;

Μονάδες απεξάρτησης σε δημόσια νοσοκομεία, φορείς και ομάδες συζητήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν με τον αλκοολισμό, χωρίς κόστος.

Αλκοολισμός: Πού θα βρω βοήθεια;

«Γίνεται χαμός, δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ κόσμο», μας λέει δια τηλεφώνου υπεύθυνη συμβουλευτικής ομάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, και όσο οι ψυχολογικές (και οικονομικές ) κρίσεις αυξάνονται, το αλκοόλ θα παραμένει αποκούμπι για στιγμές ευφορίας σε δύσκολους καιρούς.

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Αρχικά συνειδητοποιώντας ότι έχεις όντως πρόβλημα και πως χρειάζεσαι βοήθεια και εν συνεχεία απευθυνόμενος στα παρακάτω δημόσια κέντρα απεξάρτησης και κοινωνικούς φορείς.

ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Το Κέντρο Ψυχολογικής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ παρέχει ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική υποστήριξη αλλά και οικογενειακή θεραπεία για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 4 έως 18 μήνες. Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Χαρβούρη 1 στο Μετς, και λειτουργεί από τις 9 μέχρι τις 5. Κλείσιμο ραντεβού στο τηλ: 2109215776.

Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Υπό την αιγίδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής λειτουργεί η Θεραπευτική Κοινότητα Απεξάρτησης Αλκοολικών ‘18 ΑΝΩ’, με διάρκεια  θεραπεία τουλάχιστον 9 μήνες και το Πρόγραμμα Βραχείας Απεξάρτησης Αλκοολικών, διάρκειας περίπου 3 μηνών. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Μονάδας βρίσκεται στην οδό Τροίας 19 στην Κυψέλη (τηλ: 2103304177) και μέσω αυτού γίνεται η παραπομπή στα προγράμματα, μέσα από κλείσιμο ραντεβού του ενδιαφερόμενου. Στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού λειτουργεί επίσης Εξωτερικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και Απευθύνεται σε εξαρτημένους που δεν κρίνεται αναγκαία η ένταξή τους σε κλειστό χώρο.

Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ το πρόγραμμα «Αθήνα» για απεξάρτηση από το αλκοόλ. Το ραντεβού για εκτίμηση της κατάστασης γίνεται τηλεφωνικά στο 2107757692, και ύστερα ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί το θεραπευτικό πρόγραμμα με θεραπευτή, ψυχολόγο και ψυχίατρο, για μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερες αναλόγως την κατάσταση.

Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι»

Αναλαμβάνει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη για την κατανόηση του προβλήματος από τον πάσχοντα, μέσα από 24ωρη γραμμή βοήθειας (τηλ: 2106852660) με τη συμβολή ειδικού Ψυχολόγου. Έπειτα η οργάνωση παραπέμπει σε δημόσιες δομές απεξάρτησης – Αιγινήτειο, Δαφνί, ΚΕΘΕΑ κ.α.

Ομάδες Ανώνυμων Αλκοολικών

Λειτουργούν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και η δράση τους στηρίζεται στην αρχή της αλληλοβοήθειας μεταξύ αλκοολικών και πρώην αλκοολικών, μέσω του προγράμματος των «12 Βημάτων». Οι Α.Α δεν συνεργάζονται με κανέναν ψυχολόγο ή γιατρό, δεν κάνουν ιατρικές ή ψυχολογικές διαγνώσεις. Η «θεραπεία» γίνεται μόνο μέσω συζητήσεων που γίνονται στις ομαδικές συναντήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ τα επιμέρους κέντρα τους. 

Πέρα από τους Α.Α, υπάρχει και η ομάδα Ala-non μπορεί να βοηθήσει τους συγγενείς των αλκοολικών, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση των συγγενικών τους προσώπων. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά."

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

  • 1948 - Γεννιέται ο Κλάους Μάιν, Γερμανός τραγουδιστής, μέλος των Scorpions.

    1965 - Πεθαίνει ο Σόνι Μπόι Ουίλιαμσον, Αμερικανός μπλουζ μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής.

© 2002-2019 MEDIA2DAY