ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

H αντρική φιλία είναι πιο δυνατή από την ερωτική σχέση

Οι νεαροί άνδρες είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από τους δεσμούς με τους φίλους τους, παρά με τις παρτενέρ τους αναφέρει νέα, μικρή έρευνα.

H αντρική φιλία είναι πιο δυνατή από την ερωτική σχέση

Σας έχει τύχει να νιώσετε πιο κοντά με τον φίλο σας, απ’ ό,τι με οποιαδήποτε σχέση είχατε με γυναίκα; Μπορεί, και είναι λογικό.

Τα λεγόμενα “bromances” είναι συνήθως παντοτινά, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις οι οποίες έρχονται και φεύγουν. “Bros before hoes”, είθισται να λέγεται μεταξύ φίλων.

Τη διαπίστωση αυτή επικυρώνει μια νέα, μικρή έρευνα, η οποία αναφέρει ότι οι νεαροί άνδρες έχουν περισσότερη συναισθηματική ικανοποίηση από τις ετεροφυλόφιλες σχέσεις τους με άλλους άνδρες απ’ ό,τι με τις ρομαντικές τους σχέσεις με γυναίκες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι κοντινές αντρικές φιλίες έχουν γίνει πιο αποδεκτές από την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι καλό. Όμως προειδοποιούν ότι αυτή η τάση μπορεί να δημιουργήσει αδύναμους δεσμούς μεταξύ ζευγαριών ή ακόμα και να μειώσει τις πιθανότητες άνδρες και γυναίκες να γίνουν ζευγάρια.

Το «bromance» δεν είναι καινούργιο. Ο George Washington συνήθιζε να γράφει κολακευτικά γράμματα σε άλλους άνδρες, και ο Lincoln να μοιράζεται το κρεβάτι του με άντρα φίλο του για αρκετά χρόνια, αναφέρουν οι μελετητές. Και για να μιλήσουμε με ελληνικά δεδομένα ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κανόνιζε καμία έξοδο αν δεν ερχόταν πρώτα σε επαφή με τον Γιώργο Κατσιφάρα.

Όμως οι πολύ κοντινές ανδρικές φιλίες έγιναν ταμπού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, εξαιτίας της έξαρσης των ομοφοβικών συναισθημάτων.

Τα τελευταία χρόνια παντως, τα bromances έχουν επανέλθει δυνατά, χάρη σε διάσημα «ζευγάρια» όπως οι Biden – Obama, και ταινίες όπως το The 40-Year-Old Virgin.

Για να εξετάσουν πόσο σημαντική είναι η σχέση φιλίας μεταξύ δύο ανδρών, οι μελετητές έκαναν έρευνα σε 30 ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι είτε είχαν σχέση παλαιότερα ή βρίσκονταν σε σχέση.

Η ερευνητές παρατήρησαν ότι ο καθένας από τους συμμετέχοντες ανέφερε τουλάχιστον έναν “bromantic” φίλο, στον οποίο είχε αμέριστη εμπιστοσύνη, μοιραζόταν τα μυστικά και ενίοτε κοιμόταν μαζί του.

Σε γενικές γραμμές, οι νεαροί ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο άνετα με τους κοντινούς άνδρες φίλους τους, οι οποίοι τους επέκριναν λιγότερο από τις κοπέλες τους. «Ο Τιμ ξέρει ότι μου αρέσει η Taylor Swift και η Beyonce, κάτι που φοβάμαι να πω στην κοπέλα μου γιατί θα με κράξει. Νιώθω ότι πρέπει να το παίζω περισσότερο άντρας όταν είμαι μαζί της», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν ότι τους ήταν πιο εύκολο να ξεπεράσουν εμπόδια και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με τους κοντινούς τους φίλους, καθώς και να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα υγείας.

Μάλιστα σε ερώτηση που τους τέθηκε για να περιγράψουν τις διαφορές μεταξύ ενός ρομάντζου και ενός «φιλικού ρομάντζου» ένας δήλωσε πως υπάρχουν τρεις σχετικοί παράγοντες: η σεξουαλική έλξη, η συναισθηματική επικοινωνία και ο χαρακτήρας. «Η κοντινή σχέση με έναν φίλο απαιτεί τα δύο τελευταία, ενώ μια σχέση με κοπέλα χρειάζεται δύο, συμπεριλαμβανομένου του σεξ», ανέφερε.

Το γεγονός ότι οι άνδρες είναι άνετοι με το να έρθουν κοντά μεταξύ τους είναι ένα θετικό βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν πως οι άνδρες ωφελούνται από τις μακροχρόνιες, ιδίου φύλου φιλίες, ιδιαίτερα αν δεν έχουν μεγάλη άνεση με το γυναικείο φίλο.

Πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες, ακόμα και απ’ αυτές που χάνουμε."

Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1912 - Απελευθέρωση της Βεροίας
    1978 - Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

© 2002-2019 MEDIA2DAY