ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Συνδέεται ο σωματότυπος με την προσωπικότητα;

Φαίνεται πως μερικές αντιλήψεις σχετικά με το σώμα δεν μας εγκαταλείπουν. Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία;

Συνδέεται ο σωματότυπος με την προσωπικότητα;

Είναι, άραγε, αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα για την προσωπικότητα των άλλων, βασισμένοι στον σωματότυπό τους; Ναι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, και μάλλον οι επικρατέστερες αντιλήψεις βασίζονται σε θλιβερά στερεότυπα.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη στο είδος της. Οι επιστήμονες έδειξαν σε φοιτητές φωτογραφίες που απεικόνιζαν 140 διαφορετικούς και ρεαλιστικούς σωματότυπους ανδρών και γυναικών, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και τους ζήτησαν να συνδέσουν την κάθε φωτογραφία με χαρακτηριστικά όπως εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια, αξιοπιστία ή τεμπελιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σωματότυποι που λάμβαναν τις καλύτερες αντιδράσεις, και τα πιο θετικά σχόλια σχετικά με την πιθανή προσωπικότητα των ατόμων στις φωτογραφίες ήταν το σχήμα αχλαδιού για τις γυναίκες, και το σώμα με τετράγωνη και μεγάλη πλάτη για τους άνδρες—δύο πρότυπα ομορφιάς που, απ’ ό,τι φαίνεται, καλά κρατούν.

Ποια είναι η άποψή σας για τα ευρήματα αυτής της έρευνας;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY