ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Μαλώνουν και μεταξύ τους οι Βρετανοί για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Δημοσίευμα του Guardian η πέτρα του σκανδάλου - Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο

Μαλώνουν και μεταξύ τους οι Βρετανοί για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η αρχή: Ένα άρθρο στον Guardian, που ισχυρίζεται ότι το Brexit κάνει αυτόματα την Αγγλία να χάνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των μαρμάρων του Παρθενώνα, καθώς δικαιωματικά πρέπει να βρίσκονται στην Ε.Ε.

Η αντίδραση: Ο πρόεδρος των Επιτρόπων που διοικούν το Βρετανικό Μουσείο, Ρίτσαρντ Λαμπέρτ, δηλώνει δημόσια ότι το μουσείο, από το 1753 που ξεκίνησε να λειτουργεί, διοικείται ανεξάρτητα από πολιτική και κοινοβούλιο, και πως αυτή η ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για να πραγματοποιεί την σημαντικότατη αποστολή του. Συνεπώς, το Brexit δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα.

Ένα από τα επιχειρήματα του αρχικού άρθρου ήταν πως, αν τα μάρμαρα επιστραφούν στην Αθήνα, κάθε πολίτης της Ε.Ε. θα μπορεί να τα βλέπει, χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ στον αντίποδα, οι υπεύθυνοι του μουσείου δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα σημαντικότατα εκθέματα ως μέσο διαπραγμάτευσης σε μια πολιτική συζήτηση.

SPONSORED LINKS

"Αυτοί που έχουν ένα «γιατί» για να ζουν, μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς»."

Φρήντριχ Νίτσε

  • 1600 - Ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο γνωστός ως υποστηρικτής του ηλιοκεντρισμού καίγεται ως αιρετικός από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης.

    1904 - Η όπερα Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY