ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

10 παράξενοι φόβοι που δεν γνωρίζαμε

Ας πούμε, με την αραχνοφοβία είμαστε παλιοί γνωστοί. Με αυτές που ανακαλύψαμε, δεν θέλαμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν.

10 παράξενοι φόβοι που δεν γνωρίζαμε

Οι άνθρωποι έχουν πολλούς φόβους. Και σίγουρα σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πολλά πράγματα που δικαιολογείσαι να τα φοβάσαι. Ο φόβος, όμως, δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη λογική (εκτός από την δική του) και πολλές φορές μπορεί οι φοβίες που έχουμε να έχουν να κάνουν με πράγματα τόσο καθημερινά και δεδομένα. Όπως οι παρακάτω φοβίες που ανακαλύψαμε και – ειλικρινά – δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς είναι η ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές.

*Η ηλιοφοβία είναι μια πολύ σπάνια φοβία στην οποία το άτομο τρέμει και μόνο στην ιδέα ότι θα το δει ο ήλιος. Δεν γνωρίζουμε τα νούμερά της στην Ελλάδα, και ελπίζουμε να είναι πολύ χαμηλά.

*Αν κάποιος πάσχει από χαιτοφοβία, φοβάται τα μαλλιά—φοβάται να τα βλέπει και φοβάται μην τον αγγίξουν. Οι περισσότεροι ασθενείς το παθαίνουν αυτό κυρίως στην θέα τριχών που έχουν πέσει από έναν άνθρωπο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ανεξήγητος φόβος για τα μαλλιά της κεφαλής.

*Αν, πάλι, διαγνωστείς με αφηφοβία, αυτό σημαίνει πως δεν θες να σε αγγίζει κανείς, ποτέ, για κανέναν πιθανό λόγο.

*Ίσως η πιο βολική φοβία για όλους μας από αυτή τη λίστα (αλλά, σοβαρά, πρέπει να είναι αρκετά καταστροφική), η εργοφοβία. Που σημαίνει ότι κυριολεκτικά φοβάσαι να δουλέψεις. Πιστεύεται ότι προκαλείται μετά από πολύ έντονη πίεση ή και επανειλημμένες επαγγελματικές αποτυχίες.

*Θα πούμε και για την νομοφοβία, που δεν είναι η φοβία των νόμων. Προέρχεται από το αγγλικό “no mobile”, δηλαδή όχι κινητό, και είναι η φοβία ότι ανά πάσα στιγμή το κινητό σου μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ή να μην έχει σήμα, αφήνοντάς σε αποκομμένο από τον κόσμο. Γιατί όσο εξελίσσεται η κοινωνία μας, εξελίσσονται και οι φόβοι της.

*Η φιλοφοβία είναι κάτι ιδιαίτερα άσχημο να έχεις, επειδή σημαίνει πως τρέμεις στην σκέψη ότι μπορεί κάποιος να εκφράσει συναισθήματα αγάπης για εσένα. Αυτό κάνει τους ασθενείς να έχουν ιδιαίτερα δύσκολες σχέσεις, ερωτικές και μη.

*Κάτι από το οποίο ευτυχώς δεν πάσχουμε είναι η υπνοφοβία. Είναι αυτό που ακούγεται και δεν θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο για αυτήν.

*Η ομβροφοβία, από την άλλη μεριά, είναι αρκετά ανεξήγητη, και σημαίνει πως ο ασθενής φοβάται την βροχή, και ειδικά το ότι μπορεί να ξεκινήσει να βρέχει ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει κάποιος τρόπος να προστατευτεί.

*Η τρυποφοβία είναι ο αφύσικος φόβος για οποιαδήποτε επιφάνεια έχει πολλές μικρές τρύπες—όπως μια κηρύθρα, για παράδειγμα. Μην το ψάξετε στο Google, δεν θα είναι όμορφο αυτό που θα δείτε.

*Τέλος, και αυτό το δικαιολογούμε, επειδή το όνομα μας έφερε στο μυαλό το παραμύθι Κυανοπώγων, η πωγωνοφοβία: ο φόβος των μουσιών. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, με μερικά από τα (αυτοαποκαλούμενα) μούσια που κυκλοφορούν, έχουμε τρομάξει κι εμείς.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Βλέπω τη ζωή σαν ένα χορό. Είναι ανάγκη ο χορός να έχει κάποιο νόημα; Χορεύεις επειδή το ευχαριστιέσαι."

Jackie Mason, Αμερικανός κωμικός

  • 1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

    1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY