ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Παγίδες και λύσεις στη δήλωση μισθώσεων Airbnb

Νοικιάζετε σπίτι ή δωμάτιο μέσω Airbnb; Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην την... πατήσετε με τις επικείμενες διασταυρώσεις.

Παγίδες και λύσεις στη δήλωση μισθώσεων Airbnb

Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι ανοιχτή και την πρώτη προθεσμία της 20ής Οκτωβρίου να πλησιάζει.

Ο μεγάλος εφιάλτης για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μισθώνουν μέσω Airbnb, Homeaway ή Booking τα ακίνητά τους δεν είναι άλλος από τις επικείμενες διασταυρώσεις. Η ΑΑΔΕ έχει προαναγγείλει τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος για όσους επιχειρούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν. Ακόμα και με πιο απλές μεθόδους ελέγχου, ο κίνδυνος εντοπισμού είναι πλέον υψηλός.

Υπενθυμίζεται ότι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στις οποίες ο πελάτης αναχώρησε έως τις 30 Αυγούστου 2018 θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, ενώ για βραχυχρόνιες μισθώσεις με ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη από τις 31 Αυγούστου και μετά, οι προθεσμίες εκπνέουν στις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή. Για παράδειγμα για Βραχυχρόνια Μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 25.8.2018 και αναχώρησης 2.9.2018, η δήλωση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2018.

Με την επικαιροποίηση του οδηγού ερωτήσεων-απαντήσεων, η ΑΑΔΕ λύνει τον γρίφο των μηδενικών δηλώσεων. Τι γίνεται δηλαδή στον βαθμό όπου για έναν μήνα δεν υπάρχουν αναχωρήσεις. Θα υποβάλλουν ή όχι δήλωση οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές ακινήτων που μισθώνονται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών;

Η απάντηση είναι αρνητική. Δεν υπάρχει υποχρέωση μηδενικής δήλωσης, εφόσον δεν υπήρχαν αναχωρήσεις στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Υποβάλλονται δηλώσεις μέχρι την 20ή κάθε μήνα, εφόσον τον προηγούμενο μήνα υπήρχε κάποια αναχώρηση (ή ακύρωση) ενώ δίνονται και οδηγίες χειρισμού των ακυρώσεων.

Αναλυτικά, οι νέες διευκρινίσεις:

1. Όταν Διαχειριστής Ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή Ακινήτου και ποιες των συνιδιοκτητών του;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1187/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΠΟΛ.1170/2018, για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας διαχειριστής. Δύνανται να ορίζονται περισσότεροι του ενός «Διαχειριστές», με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ως «Διαχειριστής» ακινήτου έχει οριστεί ένας εκ των συνιδιοκτητών, τότε αυτός πραγματοποιεί την εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του δικαιώματος του ακινήτου. Ο ίδιος υποχρεούται στην υποβολή των δηλώσεων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καθώς και στην κατάρτιση του πίνακα «Δικαιούχων Εισοδήματος». Οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται σε έκδοση Α.Μ.Α. ούτε και στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Euro2day.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Βλέπω τη ζωή σαν ένα χορό. Είναι ανάγκη ο χορός να έχει κάποιο νόημα; Χορεύεις επειδή το ευχαριστιέσαι."

Jackie Mason, Αμερικανός κωμικός

  • 1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

    1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY