ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Έσβησαν τα διάσημα φώτα της οδού Πιττάκη στου Ψυρρή

Ένα αθηναϊκό σύμβολο σβήνει. Τι οδήγησε στην απομάκρυνση των πολυφωτογραφημένων φώτων του Ψυρρή;

Έσβησαν τα διάσημα φώτα της οδού Πιττάκη στου Ψυρρή

Για σχεδόν έξι χρόνια η Συν-Οικία Πιττάκη στου Ψυρρή αποτέλεσε ένα από τα πιο ιδιαίτερα, πιο χρωματιστά, πιο όμορφα σημεία του κέντρου.

Η επέμβαση των ομάδων Imagine the City και Beforelight με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων ξαναζωντάνεψε με τρόπο μοναδικό έναν «σκοτεινό» πεζόδρομο της πόλης.

Όμως όπως όλα τα όμορφα πράγματα κάποτε τελειώνουν, έτσι και αυτή η εικαστική παρέμβαση «έσβησε». Τις προηγούμενες ημέρες τα φωτιστικά επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους, έπειτα από κάλεσμα της ομάδας.Τι οδήγησε στο «σβήσιμο» των φώτων; Όπως αναφέρει εκτενώς στην ιστοσελίδα της η ομάδα, https://placeidentity.gr/2018/06/05/pittakifinale/ έξι χρόνια μετά τα εγκαίνια της Συν-οικίας Πιττάκη οι εκτενείς προσπάθειες της για την ανάληψη της επιμέλειας και ασφάλειας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από το Δήμο Αθηναίων απέβησαν άκαρπες.Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 2012 μέχρι σήμερα, η ομάδα συντονισμού υλοποίησε τρεις φορές την ηλεκτρολογική συντήρηση της εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας χορηγίες και δωρεές για την κάλυψη του κόστους των τεχνικών εργασιών και ασφάλισης του έργου.

«Την ίδια στιγμή τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλει ο Δήμος Αθηναίων για αντίστοιχες παρεμβάσεις, αφορούν στην υποστήριξη νέων και όχι υφιστάμενων εγκαταστάσεων, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της αστικής ευθύνης. Η ικανότητα της πόλης να υιοθετήσει δημιουργικές λύσεις φωτισμού πέρα από το συμβατικό φωτισμό παραμένει χαμηλή, ενώ αστικές παρεμβάσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν καθοριστικά σημεία της πόλης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αδιέξοδα βιωσιμότητας εάν δεν συμβαδίζουν με την προ-εκλογική ατζέντα των δημοτικών αρχών ή τις πρωτοβουλίες των μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η έλλειψη αρχών ισονομίας και σχετικής πολιτικής βούλησης επέτρεψαν σε μία επιχείρηση εστίασης που αναπτύχθηκε στην οδό Πιττάκη και επωφελήθηκε από τη… λάμψη των φωτιστικών, να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εγκατάστασης και να παρέμβει στο δημόσιο χώρο με τρόπο που δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Ενώ αρχικά οι επιχειρηματίες βοήθησαν στην ανάδειξη της Πιττάκη, πλέον η αίσθηση “Συν-οικίας” έχει αντικατασταθεί από ένα φαινόμενο κατάχρησης της μαγικής ατμόσφαιρας του δρόμου με εποχικές διακοσμητικές υπερβολές που δεν αποπνέουν σεβασμό για τις αισθητικές ανάγκες της γειτονιάς ούτε υπηρετούν το μη κερδοσκοπικό, συλλογικό χαρακτήρα της εγκατάστασης».Τα φώτα, λοιπόν, έσβησαν, οι δύο ομάδες όμως δεν παύουν να δραστηριοποιούνται. Όπως αναφέρουν στο In2life: «Μπορεί τα έργα να έχουν αρχή, μέση και τέλος, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις όμως, αλλά και οι δημιουργικές λύσεις από την κοινωνία πολιτών δεν σταματούν ποτέ».

Και οι δύο ομάδες έχουν στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αστικής αναγέννησης, οι Imagine the City με έμφαση στις συμμετοχικές διαδικασίες και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, οι Beforelight με έμφαση στη δημιουργική χρήση φωτός στο δημόσιο χώρο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμος Place Identity Clusters που αναπτύχθηκε από το δίκτυο Imagine the City τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει πιλοτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και ενεργού συμμετοχής πολιτών υλοποιώντας εργαστήρια πολιτών σε θέματα αστικής αναγέννησης, περιφερειακής ανάπτυξης και συνταγματικής αλλαγής.

«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη έργων που μπορούν να εξασφαλίσουν ανεξάρτητη δράση, βιώσιμα και ανοιχτά αποτελέσματα που ενισχύουν το ρόλο της κοινωνίας πολιτών στη χώρα μας θεσμικά και πρακτικά. Εστιάζουμε στη συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα ανταλλαγής τεχνογνωσίας όπως οι Actors of Urban Change, και διακρατικά προγράμματα όπως το CityToolBox, που αφορά στην ανάπτυξη, εφαρμογή και διάχυση καινοτόμων εργαλείων συμμετοχικού σχεδιασμού σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του MitOst Festival, σε συνεργασία με το Impact Hub Athens υποστηρίζουμε τη διοργάνωση του διεθνούς τριήμερου εργαστηρίου CityToolBox Lab, για την εφαρμογή τέτοιων “εργαλείων” και δράσεων τοπικής ανάπτυξης στην περιοχή της Κυψέλης», αναφέρει σχετικά η κ. Μαίρη Καρατζά, εκπρόσωπος της Place Identity.

«Παράλληλα προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τοπικές κοινότητες να διαχειριστούν προκλήσεις και να αναδείξουν δημιουργικές λύσεις αστικής αναγέννησης ή ανθεκτικότητας. Πρόσφατα   υποβλήθηκαν τρεις προτάσεις από την Place Identity στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΗ2» που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, για παρεμβάσεις σε κλίμακα κτιρίου, δρόμου και γειτονιάς σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Monumenta, οι Urban Farmers, η Fairbnb Athens, και ο Σύλλογος Παναθήναια. Δυστυχώς, πάρα τις διευρυμένες συμπράξεις και την εμπειρία των διεπιστημονικών ομάδων έργου, και οι τρεις προτάσεις απορρίφθηκαν, οπότε βρισκόμαστε εκ νέου σε διαδικασία αναζήτησης πόρων και συνεργιών εντός και εκτός συνόρων», προσθέτει η ίδια.

Από την πλευρά της, η ομάδα Beforelight, σύμφωνα με την κ. Ελίζα Αλεξανδρόπουλου, μέλος της ομάδας, βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης δύο έργων της που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα παρεμβάσεων στο δημόσιο αστικό χώρο: της εικαστικής εγκατάστασης “ΑθήΝΕΟΝ” (2014), με πλήθος φωτεινών εμπορικών επιγραφών στην οροφή της Στοάς Εμπόρων της οδού Βουλής στο Σύνταγμα, και της φωτιστικής εγκατάστασης “Φωτοσύναξη” (2018) που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο στον Μικρασιατικό Συνοικισμό της Ελευσίνας για το Φεστιβάλ Συνοικισμός της Eleusis 2021 European Capital of Culture. Η τελευταία, μετά τη θερμή υποδοχή των κατοίκων, πρόκειται να συντηρηθεί ώστε να παραμείνει μέχρι το Δεκέμβριο. Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία μιας νέα φωτιστικής παρέμβασης που θα «ανάψει» φέτος το φθινόπωρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY