ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Οι New York Times εκθειάζουν την Αθήνα

Για την «άνοδο της Αθήνας» κάνει λόγο αρθρογράφος των New York Times που μιλά για την αναγέννηση μιας πόλης μέσα στην κρίση και στο χάος.

Οι New York Times εκθειάζουν την Αθήνα

«Η πόλη άντεξε την κρίση και το χάος και πλέον αναδύεται από τα συντρίμμια της ως μία από τις πιο ζωντανές και σημαντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης», ξεκινά το αφιέρωμα των New York Times για την Αθήνα.

Το άρθρο υπογράφει η ταξιδιωτική συντάκτρια των New York Times, Charly Wilder, η οποία περιγράφει πώς έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν δέκα χρόνια, προ κρίσης. Της είχαν πει πως πρόκειται για μια άσχημη πρωτεύουσα, απλός σταθμός για τα ελληνικά νησιά, αλλά αυτό που συνάντησε εκείνη ήταν μια ενδιαφέρουσα πόλη και μια παρέα που της πρότεινε να μείνει μαζί τους σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο.

Στο άρθρο της, λοιπόν, περιγράφει την Αθήνα της ευρωστίας πριν την κρίση, όπως την έζησε και την αγάπησε. Περιγράφει επίσης την Αθήνα των δύσκολων ημερών, από τις εξεγέρσεις του Δεκεμβρίου του 2008 ως το κίνημα των Αγανακτισμένων, την σκοτεινή εικόνα του κέντρου και την ανεργία. Και τέλος, την Αθήνα του σήμερα, που εμφανίζεται πιο ζωντανή από ποτέ και με φρέσκια «προίκα» που έχτισε όλη αυτή τη δύσκολη δεκαετία, όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το ΕΜΣΤ και το ΚΠΙΣΝ.

«Το εμπορικό κέντρο, που το θυμόμουν σκοτεινό στο τέλος της μέρας, είναι πλέον γεμάτο από επισκέπτες και ντόπιους, καθώς και από στιλάτα μπαράκια next generation, café και εστιατόρια, που αντικατέστησαν τα φτηνά σουβλατζίδικα και τις παλιομοδίτικες ταβέρνες που ήξερα», λέει για την εικόνα που συνάντησε στην Αθήνα στην τελευταία της επίσκεψη.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα εστιατόρια, μπαράκια και γκαλερί, σε γειτονιές όπως το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια, σε νέα φεστιβάλ που στήνονται και στο κατά πόσο ισχύει το πλασάρισμα της Αθήνας ως «νέο Βερολίνο». Οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση είναι καλύτερες από ποτέ, αναφέρει, κάνοντας λόγο για εκτιμήσεις πως η Ελλάδα συνολικά αναμένεται να υποδέχεται σύντομα πάνω από τρεις φορές τον πληθυσμό της σε τουρίστες.

Δείτε αναλυτικά το μακροσκελές αφιέρωμα “Athens, rising” εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καλύτερα ν’ ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι."

Κινέζικη παροιμία

  • 1904 - Πτήση του αεροπλάνου «Φλάειρ ΙΙ» των αφών Ράιτ.

    1946 - Διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καννών

© 2002-2019 MEDIA2DAY