ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Μικρά κόλπα για μεγάλες αποφάσεις

Αν σε κάποια στιγμή της ζωής σου κλήθηκες να πάρεις μια απόφαση και δεν ήξερες από πού να ξεκινήσεις, αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν.

Μικρά κόλπα για μεγάλες αποφάσεις

Καθείς έχει τον τρόπο του για να παίρνει αποφάσεις. Κάποιος βασίζεται στο ένστικτο, άλλος τα βάζει κάτω εξετάζοντας με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πιθανές επιλογές του.

Αν κι εσύ σε κάποια φάση της ζωής σου ζορίστηκες στο να πάρεις μια απόφαση και δεν πήγε όπως περίμενες, τότε την επόμενη φορά που θα κληθείς να αποφασίσεις, εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις κάτι από τα παρακάτω.

Σκέψου πως συζητάς με έναν φίλο

Το άγχος πριν τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης μπορεί να κλονίσει τον ψυχισμό σου και να θολώσει το μυαλό και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να μην πράξεις όπως πρέπει. Ένα καλό κόλπο λοιπόν για να το αποφύγεις όλα αυτά, είναι να προσποιηθείς ότι συμβουλεύεις έναν φίλο μέσω της απόφασης. Η λογική είναι απλή: τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματά μας έχουν την τάση να παρεμποδίζουν τις αποφάσεις μας και να θολώνουν την κρίση. Γενικά είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, όμως είναι καλό να γνωρίζουμε πως επηρεάζουν τις επιλογές μας.

Το να προσποιηθείς λοιπόν πως δίνεις συμβουλή σε έναν φίλο σου ο οποίος υποθετικά αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση με εσένα και πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Σίγουρα χρειάζεται και λίγο… ψυχική γυμναστική για να το κάνεις σωστά, όμως αξίζει να το δοκιμάσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μπορείς να πάρεις συμβουλές και από κάποιον (πραγματικό) φίλο σου.

Φιλτράρισε τις πληροφορίες που δέχεσαι

Θα ακούσεις πολλούς να λένε πως όσες περισσότερες πληροφορίες έχεις για κάτι, τόσο καλύτερες αποφάσεις μπορείς να πάρεις. Ωστόσο, φτάνεις σε ένα σημείο που έχεις μαζέψει υπερβολικά πολλές πληροφορίες και ο εγκέφαλός σου τις επεξεργάζεται ισόποσα, σαν να είναι όλες εξίσου σημαντικές. Το γιατί συμβαίνει αυτό εξηγείται με βάση την ψυχολογία: το ανθρώπινο μυαλό σιχαίνεται την αβεβαιότητα. Όταν παρατηρούμε ότι κάποια πληροφορία μας λείπει, ο εγκέφαλος μας χτυπά συναγερμό σαν να μας λέει «πρόσεξε, αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό». Όταν μας λείπουν δεδομένα, τείνουμε να υπερεκτιμούμε την αξία τους.

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι πολλών ειδών. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις κάνει ενδελεχή έρευνα για κάτι σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεπεράσεις το όριο του τι πραγματικά είναι σημαντικό για την λήψη της απόφασης και να έχεις βουτήξει σε ένα πέλαγος υπερβολικής πληροφορίας. Η λύση;

Προσπάθησε να «κόψεις» κάποιες από αυτές είτε πρόκειται για στοιχεία, είτε για δεδομένα είτε για απόψεις. Αντί να μιλήσεις με ένα σωρό γνωστούς για κάτι, περιόρισε τις συμβουλές που θα πάρεις σε ένα μικρό σύνολο ατόμων που εμπιστεύεσαι για το ζήτημα. 

Σκέψου… αντίθετα

Μπορεί να σου φανεί παράξενο, όμως είμαστε τόσο συνηθισμένοι στο να παίρνουμε τις ίδιες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας σε σημείο που αν κάποια στιγμή κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, μπορεί να ωφεληθούμε. Η ιδέα πίσω από αυτήν τη τακτική είναι να αναγνωρίσεις ποια είναι η «στάνταρ» συμπεριφορά σου, να ξεβολευτείς λίγο και να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία του για να δοκιμάσεις νέες ιδέες.

Πρακτικά, αν έχεις να πάρεις μια απόφαση ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, πέταξε μέσα σε αυτές μια εντελώς νέα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από αυτές που έχεις διαθέσιμες συνήθως. Στη συνέχεια σκέψου σαν να την είχες ήδη κάνει αυτήν την επιλογή και σαν να ζούσες με αυτή σου την απόφαση. Αν, για παράδειγμα, η απόφαση έχει να κάνει με το πού θα μετακομίσεις, «πέτα» μέσα στο καλάθι των επιλογών σου περιοχές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγες. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνεις τον εγκέφαλό σου να αμφισβητεί τις υποθέσεις που κάνει και να επανεξετάζει ποιες λεπτομέρειες έχουν πραγματική αξία.

Μπορεί να σου φανεί σαν να προσπαθείς απλά να το μπερδέψεις προσθέτοντας αυτές τις «άχρηστες» επιλογές, όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μια μετακόμιση ή μια αλλαγή καριέρας – το ξεβόλεμα αυτό της σκέψης σου θα σε βοηθήσει να πάρεις μια σωστότερη απόφαση.

Βαλ’τα κάτω

Πολύς κόσμος οργανώνει τις δουλειές του σε εξελάκια, και αν αυτό είναι κάτι που κάνεις κι εσύ, τότε μάλλον θα έχεις καταλάβει ότι αυτού του είδους η καταγραφή μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μια σωστή απόφαση. Ένα απλό πινακάκι με τα υπέρ και τα κατά, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά. Μην φανταστείς κάτι υπερβολικά πολύπλοκο, δες αυτό εδώ, για παράδειγμα, το οποίο μέσα από συγκεκριμένες τιμές που καταχωρείς στα κελιά, σου βγάζει μια αριθμητική εκτίμηση για το πόσο σημαντική είναι η κάθε σου επιλογή.

Αν πάλι θεωρείς ότι «το’χεις» και θες κάτι πιο σύνθετο, τότε δες εδώ πως θα φτιάξεις ένα εξέλ με πολλές περισσότερες παραμέτρους. Δες τι δουλεύει καλύτερα για σένα και τον στόχο σου και αποφάσισε αναλόγως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις."

John Sculley

  • 1909 - Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY