ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Συμβουλές υγιεινής για την κουζίνα

Η κουζίνα σου μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι γεμάτη με εκατομμύρια βακτήρια που καραδοκούν. Χαλάρωσε, όμως, έχουμε συμβουλές για να φυλάγεσαι.

Συμβουλές υγιεινής για την κουζίνα

Η κουζίνα μας – σε γενικές γραμμές – δεν είναι και ο πιο καθαρός χώρος. Ναι, ακόμα κι αν την καθαρίζεις σχολαστικά, είναι ο χώρος στον οποίο μαγειρεύεις, μαζεύονται άπλυτα πιάτα, πετάς τα σκουπίδια σου… Και επειδή θέλουμε να είσαι όσο πιο ασφαλής γίνεται, ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

*Αρχικά, φρόντιζε να πλένεις τα χέρια σου τακτικά και σχολαστικά όσο δουλεύεις στην κουζίνα. Τα περισσότερα μικρόβια μεταφέρονται από την επαφή μας με άλλα αντικείμενα. Το πλύσιμο με χλιαρό νερό και ένα απλό σαπούνι είναι αρκετό—τα ειδικά αντιμικροβιακά σαπούνια έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κάνουν μεγαλύτερο κακό στην επιδερμίδα μας, σκοτώνοντας και ωφέλιμα μικρόβια που κατοικούν σε αυτήν.

*Πριν, κατά και μετά την προετοιμασία του φαγητού, όλες οι επιφάνειες που χρησιμοποιούμε πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά. Αν γίνεται, προσπάθησε να χρησιμοποιείς διαφορετικές επιφάνειες για να κόβεις κρέας, ψάρι και λαχανικά, για να μειώσεις τον κίνδυνο να περάσουν μικρόβια από το ένα στο άλλο.

*Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται και να αλλάζονται συχνά. Και όταν λέμε συχνά, εννοούμε (ιδανικά) δύο φορές την εβδομάδα.

*Πλύνε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, μιας και πολλά από αυτά (ειδικά οι ρίζες) μπορεί να κουβαλούν στην σάρκα τους μικροοργανισμούς.

*Μην πλένεις τα κρέατα που αγοράζεις. Αν έχουν βακτήρια, θα τα απλώσεις όλα πάνω στην επιφάνεια του νεροχύτη σου. Καθάρισέ τα ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

*Πρόσεξε την θερμοκρασία του ψυγείου σου. Πρέπει να είναι ανάμεσα στους 0 και 5 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν επηρεάζεται μόνο από το ίδιο το μηχάνημα, αλλά και από το πόσο πολύ το γεμίζεις. Ένα ψυγείο που είναι φίσκα με φαγητά, θα έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να είσαι σίγουρος.

*Αν έχεις υπολείμματα φαγητού που θες να αποθηκεύσεις στο ψυγείο, φρόντισε να έχουν κρυώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου πρώτα, αλλιώς θα αυξήσουν την θερμοκρασία του μηχανήματος, προκαλώντας προβλήματα. Φρόντιζε να τα αποθηκεύεις σε ειδικά τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς, και να τα καταναλώνεις γρήγορα, πριν χαλάσουν και γίνουν εστίες μικροβίων.

*Όταν βγάζεις ένα τρόφιμο από την κατάψυξη και το ξεπαγώνεις, πρέπει να το μαγειρέψεις μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, το ξεπάγωμα ιδανικά πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο, κατά την διάρκεια της νύχτας, και όχι μέσα σε ένα μπολ με νερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY