ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς να αγαπήσεις τα ελαττώματά σου

Όλοι έχουμε ελαττώματα. Το θέμα είναι: Προσπαθούμε συνεχώς να τα αλλάξουμε, ή αποφασίζουμε να τα αγαπήσουμε;

Πώς να αγαπήσεις τα ελαττώματά σου

Δεν είναι εύκολο πράγμα να αποδεχτείς τα ελαττώματά σου. Ακόμα και τότε, υπάρχουν αρκετές παγίδες. Πόσες φορές, για παράδειγμα, έχεις μιλήσει άσχημα για τον εαυτό σου, έχεις μειώσει την προσωπικότητά σου, τάχα χιουμοριστικά; Ακόμα κι αυτό μπορεί να μας κάνει κακό, επειδή βάζουμε τον εαυτό μας σε μια δύσκολη θέση από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε εύκολα.
Όχι, το να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τα ελαττώματά μας είναι εντελώς άλλο πράγμα. Σημαίνει ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, τα όριά μας αλλά και τις αδυναμίες μας. Κι έχουμε μερικές συμβουλές για να το καταφέρεις (κι εσύ μαζί μας) πιο εύκολα.

1. Σταμάτα να πολεμάς
Δεν θα καταφέρεις τίποτα πολεμώντας τον εαυτό σου. Τα ελαττώματά σου, καλώς ή κακώς, είναι κομμάτια της προσωπικότητάς σου και είναι λίγο-πολύ αδύνατο να τα ξεριζώσεις. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να... αγκαλιάσεις τα ελαττώματά σου. Η αγάπη πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

2. Αποφάσισε αν μπορείς να κάνεις κάτι
Κάποια ελαττώματα είναι όντως προβληματικά, και ιδανικά θα μπορούσες να αλλάξεις την συμπεριφορά σου γύρω από αυτά – αν, για παράδειγμα, είσαι πάρα πολύ ανυπόμονος. Το ότι σου είπαμε να σταματήσεις να τα πολεμάς δεν σημαίνει πως θα παραιτηθείς και θα πεις ότι “Έτσι είμαι εγώ”, όχι. Πρέπει να τσεκάρεις κατά πόσο έχεις έλεγχο πάνω στις συμπεριφορές σου που είναι ελαττωματικές, ειδικά αν επηρεάζουν άσχημα άλλους γύρω σου.

3. Προσπάθησε να δεις την κατάσταση αντικειμενικά
Χωρίς να προσπαθείς να δικαιολογείς τον εαυτό σου, αλλά και χωρίς να σε βαραίνουν όλες οι ενοχές του κόσμου. Πολλές φορές, έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα (ειδικά αν μας αφορούν) πιο φοβερά και τρομερά απ’ ό,τι είναι. Δοκίμασε να δεις τα ελαττώματά σου από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή.

4. Μην κρίνεις τον εαυτό σου συνεχώς
Όσο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα του να παραδοθείς εντελώς στα ελαττώματά σου και να πεις ότι δεν έχεις καμία δύναμη πάνω τους, άλλο τόσο εύκολο είναι να πέσεις σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας, αυτολύπησης και, ειλικρινά, μίσους για τον εαυτό σου. Και αυτό δεν το χρειάζεσαι. Τα ελαττώματά σου είναι αυτά που σε κάνουν άνθρωπο.

5. Σύγκρινε τον εαυτό σου με τους άλλους
Ναι, αυτό σε κάθε άλλη περίπτωση είναι κάτι που δεν θα σου προτείναμε να κάνεις—πόσες φορές σου έχουμε πει, ας πούμε, να μην συγκρίνεις τις επιτυχίες σου με τις επιτυχίες των άλλων, επειδή αδικείς τον εαυτό σου. Τα ελαττώματα, όμως, είναι άλλη ιστορία. Μερικές φορές, χρειάζεται να κοιτάξουμε και τους άλλους για να συνειδητοποιήσουμε ότι, χμμ, τελικά δεν είμαστε και τόσο κακοί. Ή, έστω, ότι είμαστε εξίσου κακοί με όλους. Και για κάτι τόσο καθολικό όσο τα ανθρώπινα ελαττώματα, η αίσθηση ότι δεν το περνάς αυτό μόνος, μπορεί να σου αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY