ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα επιλέξετε το νέο σας στρώμα

Σκέφτεστε να πάρετε νέο στρώμα; Δείτε τι επιλογές έχετε και τι προσφέρει η καθεμία για να μην σας πιάσουν στον ύπνο.

Πώς θα επιλέξετε το νέο σας στρώμα

Πάνω σε αυτό περνάμε σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική κατά την αγορά του.

Δείτε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε νέο στρώμα για το κρεβάτι σας.

Τα είδη των στρωμάτων

Στην αγορά κυριαρχούν τα στρώματα με ελατήρια, τα οποία υπάρχουν μεν εδώ και δεκαετίες, όμως έχουν εξελιχθεί. Προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη στη σπονδυλική και ασκούν ομοιόμορφη πίεση σε όλο το σώμα. Κατηγοριοποιούνται σε στρώματα Bonnell και Pocket. Τα πρώτα έχουν συνήθως σκληρά ελατήρια και έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα της αγοράς, ενώ τα δεύτερα έχουν πιο μικρά και μαλακά ελατήρια, τα οποία είναι πιο εύπλαστα και ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις του σώματος.

Όσον αφορά τα στρώματα χωρίς ελατήρια, χωρίζονται επίσης σε υποκατηγορίες: στρώματα memory foam και latex. Τα memory foam κρατούν το σχήμα που τους άσκησε πίεση και δίνουν την ίδια αίσθηση πίεσης σε κάθε σημείο του σώματος. Επίσης, στο κρύο είναι πιο σφικτά/σκληρά, και πιο μαλακά στη ζέστη. Τα latex είναι πολύ ανθεκτικά και ανακτούν το σχήμα τους εύκολα, όμως για κάποιους μπορεί να φανούν σκληρά.

Aνατομικό ή ορθοπεδικό;

Τα ορθοπεδικά στρώματα είναι κατά κύριο λόγο αυτά που στο εσωτερικό τους αποτελούνται από ελατήρια bonnel ή από σκληρό αφρώδες υλικό, ενώ τα ανατομικά στρώματα είναι πιο μαλακά και συνήθως κατασκευάζονται με ελατήρια ανεξάρτητης ανάρτησης (pocket), με latex, ή memory foam.

Η απάντηση που θα πρέπει να αναζητήσετε από την αγορά σας σε αυτήν την περίπτωση είναι «ορθοπεδικό και ανατομικό». Το μεν ορθοπεδικό στρώμα θα στηρίξει σωστά την σπονδυλική σας στήλη, κρατώντας τις φυσιολογικές της καμπύλες, ενώ με τον ανατομικό του σχεδιασμό και έχοντας ειδικά ελατήρια, θα «αγκαλιάσει» το σώμα σας μετριάζοντας την πίεση σε ώμους και γοφούς.

Πώς τα αξιολογώ;

Όλα τα παραπάνω έχουν μεν σημασία, όμως το κυριότερο είναι πώς εφαρμόζονται στο δικό σας σώμα και κινήσεις. Αν μπορούμε να συνοψίσουμε θα λέγαμε πως αυτά που πρέπει να κοιτάξετε επιλέγοντας ένα στρώμα είναι να ελαχιστοποιεί την αίσθηση της κίνησης, να «ρυθμίζεται» ανάλογα τις καμπύλες του σώματός σας, να ρυθμίζει κατάλληλα τη θερμοκρασία έτσι ώστε να μην ζεσταίνεστε και να κατανέμει το βάρος ομοιόμορφα. Συμπληρωματικά, οι ποιοτικές ραφές και λεπτομέρειες προσθέτουν έξτρα «πόντους» ποιότητας και εμφάνισης.

Ακριβό ή φτηνό;

Το στρώμα δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό για να είναι ιδανικό, αρκεί να μην «χαλάει» το φυσιολογικό σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις. Σε γενικές γραμμές ένα στρώμα από 500 μέχρι 1000€ αποτελεί αδιαμφισβήτητα καλή επιλογή. Υπερβολικά χαμηλές τιμές σε στρώματα – πλην προσφορών – θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις.

Υπομονή και δοκιμές

Μην προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε στρώματος βιαστικά. Απευθυνθείτε σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα και (προφανώς) δοκιμάστε να ξαπλώσετε πάνω τους δοκιμάζοντας τις θέσεις που παίρνετε κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αγορά νέου στρώματος είναι μια υπόθεση άκρως… προσωπική. Το νέο στρώμα θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις προσωπικές σας ανάγκες για ξεκούραση και χαλάρωση. Αν πάλι σκοπεύετε να το μοιραστείτε τότε συνίσταται το δοκιμάσει και ο/η σύντροφός σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY