ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πού θα βρω καινούριους φίλους;

Θέλεις νέους φίλους, αλλά δεν έχεις ιδέα πού θα τους βρεις; Εμείς είμαστε εδώ, κι έχουμε μόνο λύσεις.

Πού θα βρω καινούριους φίλους;

της Ηρώς Κουνάδη

Ένας ευρύτατα διαδεδομένος μύθος λέει πως από μια ηλικία και μετά αρχίζει και γίνεται δύσκολο το να κάνεις φίλους. Και όποιος τον πιστεύει, είναι είτε ευτυχισμένος είτε εγκλωβισμένος στις φιλίες των παιδικών του χρόνων. Η αλήθεια είναι πως μεγαλώνοντας αλλάζουμε, και μόνο αν είσαι πολύ τυχερός οι φίλοι που είχες πριν από δέκα-είκοσι-τριάντα χρόνια θα αλλάξουν σε κάτι που να μοιάζει σε αυτό που άλλαξες εσύ. Αλλιώς, είτε θα πείσεις τον εαυτό σου ότι πιστεύεις πως «ε μωρέ, μεγαλώσαμε, τρέχει ο καθένας με τα δικά του, δεν προλαβαίνει πια κανείς να βλέπει συχνά τους φίλους του» (η πικρή αλήθεια είναι πως τους βαριέσαι, αλλιώς αν ήθελες θα έβρισκες χρόνο) είτε θα αναζητήσεις καινούριους. Πού, όμως;

Σε χόμπι και δραστηριότητες

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο; Όχι, το «σκρολάρω στο Facebook και στήνω καυγάδες με αγνώστους» δεν είναι αποδεκτή απάντηση. Αν το μοναδικό περιβάλλον στο οποίο κοινωνικοποιείσαι είναι η δουλειά σου (ή χειρότερα, ούτε καν αυτή) μάλλον έφτασε η ώρα να αναζητήσεις καινούρια χόμπι. Μην τρομάζεις, δεν θα σου πούμε να γίνεις συλλέκτης πεταλούδων στα γεράματα. Υπάρχουν ένα σωρό δημιουργικά πράγματα που μπορείς να μάθεις, από φωτογραφία μέχρι ιστιοπλοΐα, πολλές φορές μάλιστα δωρεάν –στο ΚΠΙΣΝ, για παράδειγμα.

Αν, πάλι, το «να μάθεις» σου γεννά εφιαλτικούς συνειρμούς από τα μαθητικά σου χρόνια, μπορείς να… πάρεις τα βουνά, με μια από τις ομάδες πεζοπορίας που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε κάθε πόλη και εξοχή της Ελλάδας, κι έχουν για μέλη τους σχεδόν πάντα πολύ ενδιαφέροντες, ταξιδιάρηδες ανθρώπους –τους καινούριους σου φίλους δηλαδή. Σχεδόν όλες οι πεζοπορίες/ εξορμήσεις τους στη φύση γίνονται τα Σαββατοκύριακα, για να σου καταρρίψουμε και την τελευταία δικαιολογία, «μα δουλεύω, δεν έχω χρόνο».

Στο Meetup

Επιτέλους, ένα κοινωνικό δίκτυο που φτιάχτηκε για να φέρει τα μέλη του όχι εικονικά κοντά, αλλά πραγματικά κοντά –in real life κοντά, για να το θέσουμε με όρους ιντερνετικούς. Στο Meetup φτιάχνεις ένα δωρεάν προφίλ, διαλέγεις την πόλη που μένεις και τα ενδιαφέροντά σου, και βρίσκεις ομάδες ανθρώπων που συναντιούνται κάπου κοντά σου, για να γνωριστούν, να μιλήσουν για τη δουλειά τους, να κάνουν γιόγκα, να δουν ταινίες και μετά να τις συζητήσουν, να κάνουν practice τις ξένες γλώσσες που μαθαίνουν… και η λίστα δεν έχει τέλος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που λέγαμε προηγουμένως. Κάποιοι συναντιούνται απλώς και για να κάνουν παρέα, χωρίς συγκεκριμένο «αντικείμενο».

Οι συναντήσεις (τουλάχιστον στην Αθήνα, με βάση τη δική μας εμπειρία) είναι πάντα κεφάτες, χαλαρές και πολυπληθείς, κι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους. Αν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου γκρουπ, και να διοργανώνεις εσύ συναντήσεις τις μέρες και ώρες που σε βολεύει, έχεις ένα μηνιαίο κόστος της τάξης των 7€ τον μήνα. Για να έχεις σκέτο προφίλ και να πηγαίνεις στις συναντήσεις των άλλων, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος.

Σε πάρτι και μαζώξεις

Αν είσαι κάπως εσωστρεφής, η πρώτη σου παρόρμηση όταν σε καλούν σε πάρτι και λοιπές «μεγάλου μεγέθους» συναθροίσεις είναι να βρεις μια καλή δικαιολογία και να αρνηθείς. Αν, όμως, θέλεις να κάνεις καινούριους φίλους αυτού του τύπου οι έξοδοι είναι η μαγική συνταγή –σε αντίθεση, ας πούμε, με το να βγαίνεις με έναν παλιό σου φίλο, ή να πηγαίνεις απλώς σε ένα μπαρ όπου α. έτσι κι αλλιώς δύσκολα ξεκινούν κουβέντες μεταξύ αγνώστων και β. ακόμα κι όταν αυτό συμβαίνει, σχεδόν κανείς δεν είναι εκεί για να κάνει νέους φίλους. Οπότε, η χαλαρή κουβεντούλα με φίλους φίλων, συναδέλφων και γνωστών στα πάρτι είναι ο πιο «ασφαλής» (με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να εμφανιστείς ολομόναχος κάπου όπου δεν ξέρεις κανέναν) και αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσεις κόσμο.

Σε εθελοντικές οργανώσεις…

…όπου θα έχεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Κάνεις την καλή σου πράξη για την ανθρωπότητα, και γνωρίζεις ανθρώπους που μοιράζονται τον ενθουσιασμό/ την καλοσύνη/ τον καημό σου, οπότε έχετε έτοιμο και το πρώτο σας θέμα για συζήτηση. Αν δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο καημός σου, ή ποιον να πρωτοβοηθήσεις, μερικές από τις εθελοντικές οργανώσεις που χρειάζονται την συμβολή σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους απ’ αυτά που δεν ξέρουν, αλλά απ’ αυτά που ξέρουν και κυρίως από το πώς τα ξέρουν."

Βωβενάργκ, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

  • 627 - Ο Ηράκλειος του Βυζαντίου νικά τους Πέρσες στην Μάχη της Νινευή.
    1821 - Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλωμπέρ.
    1963 - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

© 2002-2019 MEDIA2DAY