ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα ξαναβγάλω όλα μου τα χαρτιά

Σου έκλεψαν το πορτοφόλι κι είχες μέσα ταυτότητες, διπλώματα και την ύπαρξή σου όλη; Ψυχραιμία. Δες πώς θα τα ξαναβγάλεις.

Πώς θα ξαναβγάλω όλα μου τα χαρτιά

της Ηρώς Κουνάδη

Έχει συμβεί (ή θα συμβεί) σε όλους μας. Δεν είναι τα λεφτά που δεν είχες στο πορτοφόλι το πρόβλημα, είναι όλη η γραφειοκρατική μανούρα για να ξαναβγάλεις όλα τα επίσημα έγγραφα. Θα ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα: Δεν είναι πια ο Γολγοθάς που ήταν πριν από 10 χρόνια. Έχει και τα καλά της η αύξηση των κρουσμάτων κλοπής στην Αθήνα –μαύρο χιούμορ ναι, πάμε παρακάτω.

Κατ’ αρχάς, μόλις αντιληφθείς ότι λείπει το πορτοφόλι σου ή τα χαρτιά που είχες στο ντουλαπάκι του σπασμένου σου αυτοκινήτου, ρίξε μια ματιά στους γύρω κάδους σκουπιδιών. Ειδικά αν είχες χρήματα μέσα, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να κρατήσουν αυτά και να πετάξουν το πορτοφόλι για να το βρεις. Αν δεν το βρεις, πάρε τηλέφωνο την επόμενη μέρα στα πλησιέστερα αστυνομικά τμήματα της περιοχής που ήσουν –μπορεί να το έχει βρει κάποιος άλλος, και να τους το έχει πάει, δεν είναι καθόλου σπάνιο.

Πριν τα κάνεις όλα αυτά (αυτονόητο, αλλά πάνω στον πανικό μπορεί να το ξεχάσεις) γενικώς πριν κάνεις οτιδήποτε, πάρε τηλέφωνο την τράπεζά σου και ακύρωσε όλες τις κάρτες. Μην επαναπαυτείς στο ότι δεν έχουν το pin σου, οι online αγορές δεν ζητάνε pin.

Βήμα 1ο (χρησιμεύει για όλα)

Πηγαίνεις στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και δηλώνεις την κλοπή. Εκεί σου δίνουν ένα χαρτί, που λέει βασικά ότι σε έκλεψαν (συμπληρώνεις μέρα, ώρα και τοποθεσία) και το οποίο θα σου χρησιμεύσει σε όλες τις παρακάτω διαδικασίες.

Πώς θα ξαναβγάλω ταυτότητα

Βγάζεις φωτογραφίες για ταυτότητα (τις γνωστές ασπρόμαυρες) παίρνεις το χαρτί του αστυνομικού τμήματος και πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου μαζί με ένα φίλο/ συγγενή/ έτερο ήμισυ, ο οποίος χρησιμεύει για μάρτυρας –βασικά, απλά υπογράφει ότι είσαι αυτός που λες πως είσαι. Αυτά, τίποτα άλλο δε χρειάζεσαι, σου δίνουν επιτόπου την καινούρια σου ταυτότητα και φεύγεις.
(*) Αν έχασες την ταυτότητα, και δεν σου την έκλεψαν, θα πληρώσεις και ένα παράβολο 9 ευρώ.

Πώς θα ξαναβγάλω δίπλωμα

Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Για να ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα, μπορείς να πας σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών (αν π.χ. υπάρχει κάποια δίπλα στη δουλειά σου και βολεύει, δεν χρειάζεται να πας σε αυτήν της γειτονιάς που μένεις).

Θα χρειαστείς:
- Το χαρτί της αστυνομίας που λέγαμε παραπάνω
- Φωτογραφίες για δίπλωμα (είναι ειδική κατηγορία, ξέρουν στο φωτογραφάδικο της γειτονιάς σου)
- Την υπεύθυνη δήλωση και τα δικαιολογητικά που θα βρεις εδώ 
- Παράβολα. Εδώ τα κακά νέα έχουν ως εξής: Αν σου έκλεψαν το δίπλωμα μέσα από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου (ή αν σου έκλεψαν ολόκληρο το αυτοκίνητο) πληρώνεις 39€. Αν σου έκλεψαν το πορτοφόλι, μέσα στο οποίο είχες το δίπλωμα, πληρώνεις 69€. (Ναι, θεωρητικά είναι παράνομο να έχεις το δίπλωμά σου πάνω σου, και όχι μέσα στο αυτοκίνητο).

Τα παράβολα εκδίδονται online στο GSIS. Αν βαριέσαι να ψάχνεις μέσα στις άπειρες κατηγορίες, οι κωδικοί που θέλεις είναι τα 28, 29 και 66. Το 29 δεν το χρειάζεσαι αν το δίπλωμα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Εκτυπώνεις τα παράβολα, και τα πληρώνεις είτε στην τράπεζα είτε στο e-banking σου.

Και λίγα κακά νέα ακόμα, για το κλείσιμο: Το δίπλωμά σου θα το έχεις στα χέρια σου μετά από περίπου ένα μήνα. Μέχρι τότε, κυκλοφορείς με το χαρτί που θα δείξεις στην Διεύθυνση Μεταφορών για την παραλαβή του.

Πώς θα ξαναβγάλω την άδεια κυκλοφορίας

Αυτό είναι ευκολότερο. Χρειάζεσαι μόνο το χαρτί που επιβεβαιώνει την κλοπή από την αστυνομία, την αίτηση που θα βρεις εδώ και την ταυτότητά σου. Είναι μια από τις λίγες υπηρεσίες του δημοσίου που είναι δωρεάν, δεν χρειάζεσαι δηλαδή παράβολα. Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη, σε 2-3 εργάσιμες παραλαμβάνεις την καινούρια σου άδεια. Ισχύει επίσης και εδώ ότι μπορείς να πας σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών σε βολεύει. Εναλλακτικά, γίνεται και σε ΚΕΠ, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα παραλάβεις την καινούρια σου άδεια αρκετές εργάσιμες μέρες αργότερα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY