ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα πάρω δάνειο;

Σκέφτεστε να πάρετε δάνειο; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις «απαιτήσεις» των τραπεζών και το ιδανικό προφίλ δανειολήπτη.

Πώς θα πάρω δάνειο;

Οι εποχές στις οποίες το δάνειο ήταν παιχνιδάκι έχουν περάσει.

Και μπορεί να έχουμε αφήσει (κάπως) πίσω μας τον καιρό που «έσκασε» η κρίση, οι τράπεζες όμως εξακολουθούν να είναι άκρως επιφυλακτικές στο να χορηγούν δάνεια – καταναλωτικά ή στεγαστικά, και για να πουν το «ναι» στηρίζονται εξ΄ολοκλήρου στο προφίλ του δανειολήπτη.

Και όχι, δεν εννοούμε στο πως φαίνεστε στις φωτογραφίες από το πλάι, αλλά στο πώς «φαίνεστε» ως εισόδημα και ως «πελάτης» της τράπεζας και τι αξιολόγηση θα σας κάνει το κατάστημα σχετικά με την αξιοπιστία και τη σταθερότητά σας. 

Πιο συγκεκριμένα, για να εγκριθεί οποιοδήποτε δάνειο έχει σημασία η προϋπάρχουσα… σχέση σας με την τράπεζα, πόσο συνεπείς ήσαστε αυτά τα χρόνια και τι ποσά έχετε σε καταθέσεις. 

Επομένως η συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεών σας αξιολογείται διαχρονικά και ακόμα και τυχόν καθυστερήσεις σε πληρωμές δόσεις μιας κάρτας, παίζουν ρόλο στον τελικό «βαθμό» που θα πάρετε για να εγκριθεί το δάνειο.

Το εισόδημά σας είναι κάτι που επίσης εξετάζεται ενδελεχώς. Μην περιμένετε να αξιολογηθείτε θετικά αν δεν έχετε σταθερή εργασία και άρα σταθερή πηγή εισοδήματος. Ένας δημόσιος υπάλληλος, για παράδειγμα, ή ένας ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος έχει σταθερή θέση για περισσότερα από πέντε χρόνια είναι πιο πιθανό να πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο σε σχέση με κάποιον ο οποίος αλλάζει εργοδότη κάθε έξι μήνες.

Τα ακίνητα επίσης προσμετρώνται στην αξιολόγηση, περισσότερο βέβαια για το στεγαστικό δάνειο. Η εξ’ ορισμού προσημείωση του σπιτιού από την τράπεζα την καθιστά πιο θετική στο να εγκρίνει ένα τέτοιο, αφού έχει μια καλή αφορμή για να σας «δέσει». Στο καταναλωτικό από την άλλη σπανίως δίνεται προσημείωση κάποιο ακίνητο.

Τέλος, στην κατάρτιση του προφίλ σας σημαντικό ρόλο παίζει ο εγγυητής που θα βάλετε, αλλά και ο άτυπος κανόνας της δόσης που ίσχυε και παλαιότερα. Δηλαδή η μηνιαία δόση του δανείου να μην ξεπερνά το 30-40% του οικογενειακού σας εισοδήματος.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα καταναλωτικά είναι πολύ πιο δύσκολα να δοθούν σε σχέση με ένα στεγαστικό. Η τράπεζα «βλέπει», για παράδειγμα, πιο θετική την πλευρά ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά ο οποίος θέλει να χτίσει σπίτι για να ζήσει εκείνος καλά και τα παιδιά του καλύτερα, παρά έναν εργένη ο οποίος θέλει άμεσα χρήματα για να πάει διακοπές.

Το καταναλωτικό είναι ένα δάνειο βραχυπρόθεσμο, με περισσότερη επισφάλεια για την τράπεζα σε σχέση με το στεγαστικό, ενώ το επιτόκιό του είναι σταθερό, σε αντίθεση με του στεγαστικού του οποίου η διάρκεια είναι πολυετής και το επιτόκιο συχνά κυμαινόμενο. 

Αν λοιπόν θεωρείτε ότι πληροίτε τα παραπάνω κριτήρια, μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας για να προχωρήσετε στην αίτηση:

Δάνεια Eurobank – καταναλωτικό έως 30.000€, στεγαστικό από 10.000€ 

Δάνεια Τράπεζας Πειραιώς – καταναλωτικό από 500€ μέχρι 15.000€, στεγαστικό από 20.000€ 

Δάνεια Alpha Bank – στεγαστικό έως 75% της αξίας του σπιτιού, καταναλωτικό από 1.000€ μέχρι 100.000€

Δάνεια Εθνικής Τράπεζαςκαταναλωτικό από 10.000€ έως 100.000€στεγαστικό από 10.000€

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου."

Ζοζέ Σαραμάγκου

  • 1828 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY