ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς να λύνω σταυρόλεξα;

Αν τα σταυρόλεξα σου προκαλούν… πονοκέφαλο, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τα λύνεις πιο αποτελεσματικά.

Πώς να λύνω σταυρόλεξα;

Αν έχετε σπάσει κι εσείς το κεφάλι σας προσπαθώντας να λύσετε ένα σταυρόλεξο που μοιάζει… άλυτο, έχουμε την λύση. Δηλαδή, όχι την λύση του σταυρολέξου αυτού καθαυτού, αλλά το πώς θα καταφέρετε να λύνετε σταυρόλεξα πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα.

Πρώτα συμπληρώνουμε τα κενά
Οι οδηγίες που σας βάζουν απλώς να συμπληρώσετε το κενό μέσα σε μία πρόταση, είναι συνήθως οι πιο εύκολες. Για παράδειγμα, μια οδηγία που λέει “Κάλλιο ___ παρά ποτέ”, σημαίνει ότι ψάχνουμε την λέξη “αργά”. Άρα, αυτό σημαίνει πως θα συμπληρώσετε γρήγορα ένα καλό κομμάτι του σταυρολέξου, και θα μπορείτε με μεγαλύτερη ευκολία να μαντέψετε τις πιο δύσκολες κρυμμένες λέξεις, ξέροντας ήδη κάποια γράμματά τους.

Περνάμε στις μεγάλες λέξεις
Ο καλύτερος τρόπος για να συμπληρώσετε πολλά τετράγωνα γρήγορα είναι να προσέξετε τις μεγάλες λέξεις, αυτές με πέντε γράμματα και πάνω. Επιπλέον, πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν ορισμένες δύσκολες και μεγάλες λέξεις που παίζουν πολύ συχνά, άρα είναι πιθανό να τις έχετε ξαναδεί κάπου.

Προσέχουμε τι μας ζητάει η οδηγία
Οι οδηγίες για κάθε λέξη είναι πάρα πολύ προσεγμένες και συγκεκριμένες. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη που ψάχνουμε δεν είναι πάντα στον ενικό αριθμό, στην ονομαστική πτώση. Διαβάστε πολύ προσεκτικά το πώς είναι γραμμένη η οδηγία, για να μην αναρωτιέστε.

Μαντεύουμε
Δεν λύνουμε σταυρόλεξο με στυλό, εκτός κι αν είμαστε 100% σίγουροι για μία λέξη. Μέχρι να σιγουρευτούμε, όμως, το να μαντέψουμε μια πιθανή απάντηση και να την συμπληρώσουμε απαλά με το μολύβι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε πιο σφαιρική εικόνα του τι γίνεται.

Δεν ξεχνάμε ότι οι δημιουργοί είναι ύπουλοι
Επειδή αν δεν ήταν ύπουλοι, θα ήταν πολύ κακοί δημιουργοί σταυρολέξων. Ο σκοπός τους, όπως και ο σκοπός των οδηγιών που μας δίνουν, είναι να μας μπερδέψουν όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό σημαίνει πως μερικές απαντήσεις μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από αυτό που σκεφτήκαμε, ή και το ανάποδο· η απάντηση να είναι κρυμμένη μέσα στην ίδια την οδηγία, απλά να είναι δοσμένη με παραπλανητικό τρόπο.

Μερικές απαντήσεις μπορεί να είναι δύο λέξεις
Δεν είναι και τόσο σπάνιο πλέον να υπάρχουν δύο λέξεις, ή μία φράση, σαν απάντηση. Προσέξτε μήπως οι οδηγίες σας καθοδηγούν, λοιπόν, σε κάποια γνωστή φράση ή κάποιον ιδιωματισμό.

Τα παρατάμε
Ναι, προφανώς και τα παρατάμε… για να ξαναπιάσουμε το σταυρόλεξο κάποια άλλη στιγμή. Συγγνώμη κιόλας, αλλά είναι σταυρόλεξο. Δεν κρίνεται η ζωή μας από αυτό. Είναι διασκέδαση. Άρα, το αφήνουμε για κάποια καλύτερη στιγμή, με πιο καθαρό μυαλό.

“Κλέβουμε”
Κι όμως, το να ψάξεις στο λεξικό, στην εγκυκλοπαίδεια ή, αν δεν έχεις εγκλωβιστεί στο 1999, στο ίντερνετ, δεν είναι κλεψιά. Ο σκοπός του σταυρολέξου είναι να το τελειώσεις έχοντας μερικές παραπάνω άχρηστες γνώσεις (οι οποίες, σε βάθος χρόνου, έχουν τρομερά οφέλη για τον εγκέφαλό σου), άρα το να αναζητήσουμε βοήθεια δεν είναι λάθος. Ακόμα καλύτερα, όταν αυτή η βοήθεια έρχεται από παρέα: “Ρε παιδιά, ποταμός της Γαλλίας με πέντε γράμματα, το δεύτερο Α…;”

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY