ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα τσιμπήματα από μέδουσες

Τα τσιμπήματα από μέδουσα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα τσιμπήματα από μέδουσες

Κάποιοι θαλάσσιοι κάτοικοι δεν είναι πάντα φιλικοί προς το δέρμα μας. Οι μέδουσες, για παράδειγμα, οι οποίες τελευταία αυξάνονται και πληθύνονται στις ακτές του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού και του Πατραϊκού κυρίως Κόλπου, τσιμπάνε χωρίς… προειδοποίηση.

Αν και τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και περιορίζονται σε πόνο, τσούξιμο και αίσθηση καύσου, ορισμένα είδη μεδουσών δύνανται να επηρεάσουν διάφορα συστήματα του οργανισμού και να προκαλέσουν προβλήματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του In.gr, τα είδη των μεδουσών μπορεί να έχουν τον ίδιο μηχανισμό τσιμπήματος, αλλά οι επιπτώσεις του στον άνθρωπο δεν είναι οι ίδιες και ούτε χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Οι Chrysaora hysoscella, που εμφανίζονται στους Ευβοϊκό και Σαρωνικό Κόλπο έχουν οδυνηρό τσίμπημα και για την αντιμετώπισή του δεν πρέπει να εφαρμόζεται γλυκό νερό, οινόπνευμα ή ξύδι όπως αρκετοί πιστεύουν.

Το πλύσιμο με το θαλασσινό νερό, η εφαρμογή ενός μείγματος 50-50% μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού, η απομάκρυνση με μια πλαστική κάρτα των εναπομεινάντων πλοκαμιών, η εφαρμογή παγωμένων επιθεμάτων αποτελούν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τσιμπήματος από το συγκεκριμένο είδος.

Το τσίμπημα από τις Pelagia noctiluca οι οποίες έχουν  εντοπιστεί στον Κορινθιακό Κόλπο και είναι χρώματος μοβ, πορφυρό ή κοκκινωπό, έχει τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης με τις Chrysaora hysoscella.

Μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματά τους; Πάνω σε αυτό δουλεύουν οι επιστήμονες, με την πιο πρόσφατη ανακάλυψη να αφορά την δημιουργία ενός αντηλιακού, βασισμένου σε ουσία που προστατεύει το γνωστό μας «κλοουνόψαρο» (βλ. Νέμο).

Ο Δρ. Αμίτ Λοτάν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου κατάφερε να απομονώσει την ουσία αυτή, και να την τοποθετήσει σε ειδικό αντηλιακό, το οποίο έχει διπλή ιδιότητα: και την προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου και από τα τσιμπήματα των μεδουσών.

Πρόκειται για αυτό εδώ το αντηλιακό, το οποίο κυκλοφορεί στα φαρμακεία, αλλά και online

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY