ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα καταλάβω αν το ψάρι είναι φρέσκο;

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι; Ποια «σημάδια» το μαρτυρούν; Όσα πρέπει να προσέξετε.

Πώς θα καταλάβω αν το ψάρι είναι φρέσκο;

Ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψαράκι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.

Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως ότι είναι όντως φρέσκο;

* Σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δούμε κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε πετύχαμε διάνα μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νεκρική ακαμψία ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται. Σημειώστε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι.

* Η σάρκα του όταν το ζουλήξουμε πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.

* Τα μάτια του πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση ο μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, αν και φρέσκος.

* Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.

* Ασφαλές τσεκάρισμα φρεσκάδας: Πιάνετε το ψάρι από το κεφάλι και το κρατάτε ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο. Αν η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μνιεχ!

Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι τα «φρέσκα» ψάρια εισαγωγής της αγοράς είναι ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο. 

Αν θέλετε να «ψαχτείτε» παραπάνω όσον αφορά το τι τρώτε, μπορείτε να τσεκάρετε το FAO. Πρόκειται για τη ζώνη αλίευσης του ψαριού και υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται από το ψαράδικο.

Αναζητήστε με βάση το νούμερο του κάθε ψαριού τη ζώνη του, κάνοντας κλικ εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY