ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Τι λένε οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Ελλάδα;

Τι λένε στους τουρίστες μας οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για τις τιμές, την οδήγηση, το φαγητό έξω και το… γκρηκ καμάκι; Διαβάσαμε και μάθαμε.

Τι λένε οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Ελλάδα;

της Ηρώς Κουνάδη

Έχεις ξεφυλλίσει ταξιδιωτικό οδηγό τα τελευταία χρόνια; Πολύ περισσότερο από μια ξερή καταγραφή των αξιοθέατων και των μουσείων, είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις πέντε βασικά πράγματα για την καθημερινότητα, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωή της χώρας που σκέφτεσαι να επισκεφθείς.

Πώς να βλέπουν, άραγε, οι ξένοι συντάκτες τους την δική μας καθημερινότητα, τη ζωή στην Αθήνα και τα νησιά; Τι λένε στους τουρίστες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Ρίξαμε μια ματιά και αναμεταδίδουμε.

Για την κρίση

Ο Lonely Planet που κυκλοφόρησε το 2012, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, έλεγε με παραδειγματική ευαισθησία στους αναγνώστες του ότι «εσύ μπορεί να έρχεσαι με όρεξη και επιχειρήματα να αναλύσεις τις οικονομικές θεωρίες που έμαθες στο Πανεπιστήμιο και να κάνεις ενδιαφέρουσα κουβεντούλα, αλλά ο άνθρωπος απέναντί σου είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει τη δουλειά του, να έχει δει φίλους και οικογένεια να φεύγουν στο εξωτερικό, να ξέρει κόσμο που έμεινε άστεγος, ή ακόμα και που αυτοκτόνησε. Κράτα τις απόψεις σου για τον εαυτό σου».

Για την οδήγηση

Αυτά που λέμε εμείς για το πώς οδηγούν στην Ανατολή, ακριβώς αυτά λένε οι Δυτικοί για εμάς. «Τα όρια ταχύτητας είναι ενδεικτικά, οι επικίνδυνες προσπεράσεις είναι καθημερινότητα, οι λακούβες στους επαρχιακούς δρόμους μπορούν να σου σπάσουν το αυτοκίνητο, και τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη». Για τη δε Αθήνα, λένε πως αν μπορείς να αποφύγεις εντελώς να οδηγήσεις, καλό θα είναι. «Οι περισσότεροι δρόμοι είναι μονόδρομοι, και το παρκάρισμα είναι μια… δημιουργική διαδικασία –οι Αθηναίοι μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικοί όταν είναι να βρουν θέση πάρκινγκ εκεί που δεν υπάρχει».

Για το αλκοόλ

Κοίτα τώρα κάτι που δεν είχες προσέξει ποτέ: «Το public drunkenness, το να είσαι δηλαδή εμφανώς μεθυσμένος σε δημόσιο χώρο, είναι κοινωνικό ταμπού» λέει ο Lonely Planet. «Δεν είναι ότι ο κόσμος δεν πίνει, ή ότι δεν μεθάει. Το να παραπατάς στο δρόμο, όμως, ή να είναι εμφανές πως είσαι μεθυσμένος, αντιμετωπίζεται με συνοφρύωμα». Το εξηγεί σαν ανατολίτικο κατάλοιπο, αναφέροντας και τους παππούδες στα καφενεία των χωριών που επιδίδονται σε διαγωνισμούς ποιος πίνει περισσότερο παραμένοντας νηφάλιος, επειδή το να «μη σε πιάνει» το αλκοόλ είναι κάτι σαν κοινωνικό στάτους.

Για το «γκρηκ καμάκι»

Εσύ μπορεί να το έχεις στο μυαλό σου σαν κάτι που συνέβαινε στα 70s, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί όμως έχουν να σου πουν ότι στα νησιά ζει και βασιλεύει. Μεταφράζουμε από τον Lonely Planet: «Η μεγαλύτερη ενόχληση για τις ξένες γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες είναι οι τύποι τους οποίους οι Έλληνες αποκαλούν kamaki. Η λέξη σημαίνει τρίαινα ψαρέματος, και αναφέρεται στην αγαπημένη ενασχόληση του kamaki: Να ‘ψαρεύει’ τουρίστριες. Θα τους βρεις οπουδήποτε υπάρχουν πολλοί τουρίστες: Νέοι (στην πλειοψηφία τους) γλυκομίλητοι τύποι που δεν ντρέπονται καθόλου να πλησιάσουν γυναίκα στον δρόμο. Μπορούν να γίνουν πολύ επίμονοι, αποτελούν όμως περισσότερο ενόχληση παρά απειλή. Η πλειοψηφία των Ελλήνων φέρεται στις ξένες γυναίκες με σεβασμό».

Για το φαγητό έξω

Όπως μάλλον φαντάζεσαι, όλοι τονίζουν πρώτα απ’ όλα πως σχεδόν όλα τα φαγητά μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται, και ότι μόνο στα πολύ ακριβά, γκουρμέ εστιατόρια παραγγέλνει και τρώει ο καθένας το δικό του φαγητό. Ο Lonely Planet αναφέρει επίσης ότι «αν κάποιος θέλει να σε κεράσει, δεν επιμένεις για κανένα λόγο να πληρώσεις, μπορεί να προσβληθεί». Προσθέτει, επίσης, ότι το σέρβις μπορεί να σου φαίνεται αργό, επειδή το να τρως έξω στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως εμπειρία, μεγάλη πάντα σε διάρκεια, και όχι ως κάτι διαδικαστικό.

Για τις τιμές

Γύρω στα 100€ τη μέρα λέει ο Lonely Planet ότι μπορείς να ξοδέψεις ως budget ταξιδιώτης –μένοντας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και τρώγοντας κυρίως street food. Για ταξίδια «μεσαίας κατηγορίας», με δωμάτιο ξενοδοχείου, είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και γεύματα σε ταβέρνα, ο προϋπολογισμός κυμαίνεται ανάμεσα σε 100€ και 180€ το άτομο τη μέρα. Αν τα γούστα σου είναι ακριβά, καλά ξενοδοχεία, Michelin-άτα εστιατόρια και signature κοκτεϊλάκια, εύκολα τα ξεπερνάς τα 180€ την ημέρα, σου λέει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY